Hovedinnhold

Eldre norskpakistanske mødre om døtre som lyver:

- Døden er bedre enn vanære

FORSTÅR IKKE: Eldre norskpakistanske kvinner forstår ikke at unge jenter vil ha et sosialt liv. De eldre vil gjerne bevare sin kultur. Foto: Illustrasjonsfoto: AFP,Scanpix
FORSTÅR IKKE: Eldre norskpakistanske kvinner forstår ikke at unge jenter vil ha et sosialt liv. De eldre vil gjerne bevare sin kultur. Foto: Illustrasjonsfoto: AFP,Scanpix
(VG Nett) - Når man ikke vet hvor datteren er eller hva hun holder på med, da er det bedre å dø, mener Parween (65). Hun har ingen forståelse overfor jenter som risikerer ryktet sitt ved å leve et dobbeltliv i det norske samfunnet.

Denne saken handler om:

Tips oss

Det er ingen overraskelse for 65-åringen Parween at norskpakistanske jenter lyver for å gjøre sosiale ting.
Hun har selv hørt det og nøler ikke med å fortelle hva hun mener om slikt.

- Døden er bedre enn vanære, sier hun bestemt.

VG Nett har de siste dagene fortalt om dobbeltlivet mange norskpakistanske jenter lever i det norske samfunnet. På den ene siden respekterer jentene foreldrene sine og forstår at foreldregenerasjonen er bundet av kulturen. Men på den andre siden er de gamle reglene uforenlige med å leve et såkalt normalt liv med rett til å velge selv.

VG Nett har møtt tre eldre norskpakistanske mødre og snakket med dem om dobbeltlivet mange norskpakistanske kvinner mener de må leve. Mødrene presiserer at de ikke snakker for alle i det norskpakistanske miljøet.

Les også:Slik lever de dobbeltlivet

De understreker også selv at de tilhører den eldre generasjonen som ikke er godt nok integrert i det norske samfunnet. Derfor har de vanskeligheter med å forstå dagens ungdommer.

- Når man ikke vet hvor datteren er eller hva hun holder på med, da er det bedre å dø, konstaterer Parween.

- Gutter blir tilgitt

Parween sitter og drikker pakistansk te med sine to gode venninner, Alia og Abida. De velger å stå frem med fornavn, men ikke etternavn.

Les også:Dobbeltlivet til jentene kan bli dramatisk

Abida forklarer at jentenes handlinger vil få konsekvenser for hele familien. Hun vil ikke legge skjul på forskjellsbehandlingen mellom kjønnene i kulturen hennes.

- Gutter blir tilgitt i vår kultur. Hvis en gutt kommer ut av fengsel og begynner å gå i moskeen, vil folk være glade for at han har skjerpet seg. Men hvis en jente får ødelagt ryktet sitt, vil folk aldri glemme det. Det vil bli husket i syv generasjoner, hevder 50-åringen.

Har du tips eller innspill til disse artiklene? Kontakt VG Netts journalisterSamaria IqbalogFrancis Lundh

Det blir stille i rommet når de blir spurt om det er greit hvis deres jenter gifter seg med norske menn. Damene ser litt på hverandre før Parween velger å svare. Hun snakker på vegne av alle tre før hun svarer.

- Hvis jentene gifter seg med nordmenn, vil vi kutte ut kontakten med dem. Vi vil bryte med ungene. Nordmenn har ikke samme religion og kultur som oss. Det er ikke lov for muslimske jenter å gifte seg med ikke-muslimske menn. Hvis man ikke følger Gud, havner man i helvete, sier hun.

Les også:Faren min avslørte at jeg løy

Forbudt med kjærester

- For det første er det vanskelig nok å finne seg en mann som man blir forelsket i, og i tillegg må han være fra samme kaste. Hva slags krav er det foreldrene våre stiller oss, sa norskpakistanske «Huma» til VG Nett, da hun fortalte om sitt dobbeltliv.

Profilerte minoritetskvinner svarte på dette med å fremheve overfor VG Nett at jenter fra muslimske familier i Norge må ta et oppgjør med familien istedenfor å leve et dobbeltliv. Les hele saken her.

Men det kan være enklere sagt enn gjort. «Humas» tanker blir ikke delt av den eldre venninnegjengen. De forklarer at jenter ikke skal ha kjærester. Det er forbudt i islam og i den pakistanske kulturen, understreker mødrene. De bekrefter at kastesystemet vesentlig når man skal velge ektefelle.

- Kastesystemet lever i beste velgående. Hvis man gifter seg på tvers av kaster kan man få slengt kommentarer og bemerkninger om at man er gift med en fra lavere kaste, sier Alia.

Hun forteller at alle hennes barn har giftet seg i familien, at ingen har noen gang giftet seg utenfor kasten.

De eldre kvinnene som VG Nett snakker med, tror ikke på kjærlighetsekteskap. Slike ekteskap ender gjerne opp med skilsmisse, mener de.

- Barna er impulsive. De velger selv hvem de skal gifte seg med, men slike ekteskap varer ikke. Det er høyere risiko for å bli skilt. Man får vite alle hemmeligheter senere. Det er foreldrene som tar de beste avgjørelsene, mener Parween.

Vil holde på kulturen

Alle tre damene sverger på at de aldri har løyet til sine foreldre. På landsbyen i Pakistan var det uhørt at jenter gikk ut alene eller med venninner på kvelden. I Norge møtte de en annen virkelighet, likevel er de ikke villige til å forandre seg.

- Vi som kom hit, vil gjerne holde på vår kultur, religion og miljø. Vi er ikke klare til å forlate hvem vi er. Våre barn tenker dessverre annerledes. De er bare opptatt av frihet og bestemme selv, men vår religion og kultur tillater ikke det, sier Abida.

Parween utrykker misnøye ved den yngre generasjonen, som hun beskriver som utakknemlig.

- Vi har gitt barna alt, men de respekterer oss ikke. Vi gir dem alt gratis og de betaler ikke noe hjemme. Hvorfor må jenter dra på ferie? Er det bare fordi nordmenn gjør det, spør hun.

Ikke forberedt på konflikter

Damene legger til at det er mye lettere med barneoppdragelse i Pakistan. I Norge føler de at de ikke at de kan oppdra barna på deres måte.

- Når barna våre maser og vil bestemme selv, må vi holde munn. De kan sende barnevernet eller politiet på oss. I Pakistan er alt mye lettere. Der er det ingen som skal fortelle deg hvordan du skal oppdra barna dine, sier Parween.

Hun kom til Norge på slutten av 1970-tallet, og sier at hun ikke var forberedt på konflikter med den yngre generasjonen.

- Når vi kom hit, tenkte vi ikke på at barna våre skulle gå imot våre ønsker. Vi ville at de skulle ta utdannelse og gifte seg. Vi var ikke forberedt på at de skulle begynne å leve på måter som er uakseptable for oss, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks