Hovedinnhold

- Dobbeltmoralsk av Chaudhry å busse sønnen til vestkanten

KRITISK: Trine Skei Grande (V) mener Akhtar Chaudhry (SV) heller burde konsentrere seg om å gjøre skolene på Oslos østkant bedre. FOTO: Krister Sørbø/VG
KRITISK: Trine Skei Grande (V) mener Akhtar Chaudhry (SV) heller burde konsentrere seg om å gjøre skolene på Oslos østkant bedre. FOTO: Krister Sørbø/VG
Venstre-leder Trine Skei Grande mener det er dobbeltmoralsk av Stortingets visepresident Akhtar Chaudhry (SV) å busse sønnen til en ungdomsskole på beste vestkant i Oslo.

Denne saken handler om:

Hun reagerer på at Chaudhry, som ifølge Skei Grande representerer et parti som er imot fritt skolevalg, selv velger å benytte seg av det.
- Det er helt greit at han velger hvilken skole sønnen hans skal gå på, men det er ikke greit at han vil frata andre foreldre retten til å gjøre det samme valget. SV er imot fritt skolevalg. Dette er dobbeltmoral, sier Trine Skei Grande til VG Nett.

Chaudhry fortalte i Aften aften i går at hans eldste sønn reiser med buss fra en av Oslos mest innvandrertette skolekretser til det langt mer velstående Tåsen.

BUSSER SØNNEN: Akhtar Chaudhry (SV) busser den eldste sønnen til Nordberg ungdomsskole på Oslos vestkant. FOTO: Erlend Aas/Scanpix
BUSSER SØNNEN: Akhtar Chaudhry (SV) busser den eldste sønnen til Nordberg ungdomsskole på Oslos vestkant. FOTO: Erlend Aas/Scanpix

Sønnen sogner til Gran ungdomsskole, med 95 prosent minoritetsspråklige, men går i stedet på Nordberg ungdomsskole som har 11 prosent minoritetsspråklige.

- Jeg tror han har misoppfattet kvaliteten på skolene i Groruddalen, som er veldig bra. Vi har lagt frem en plan for å gjøre dem enda bedre, og det burde han vært opptatt av, i stedet for å busse sønnen sin til en annen skole, sier Skei Grande.

Akhtar Chaudhry sier til VG Nett at det er fritt skolevalg på videregående skole SV er imot, og ikke fritt skolevalg på grunnskolen.

- Det er fritt skolevalg i Oslo, og det er det jeg har benyttet meg av. Såvidt jeg vet, har vi aldri stemt imot fritt skolevalg på barneskolen, vi er bare opptatt av at alle skal ha mulighet til å gå på sin nærskole, sier Chaudhry.

- Er du selv tilhenger av fritt skolevalg i grunnskolen?

- Det vil jeg ikke kommentere, sier Chaudhry.

Han vil heller ikke utdype bakgrunnen for at sønnen tar buss til en annen skole, men uttaler til Aftenposten at "alle foreldre må ta sine valg ut fra sine egne behov".

Også byrådsleder Stian Berger Røsland (H) reagerer på Cahudhrys valg:

- Jeg kan ikke kritisere Chaudhry for valgene han tar for sine barn, jeg er tilhenger av at han skal ha rett til å ta valgene. Men jeg syns det er et paradoks at han bruker en rett han vil frata alle andre, sier Røsland til VG Nett.

Leder av kultur- og utdanningskomiteen i Oslo bystyre, Knut Even Lindsjørn (SV), sier også at det er i videregående skole SV er imot fritt skolevalg.

- Jeg tar til etterretning at Chaudhry velger å benytte seg av muligheten til å bytte skole, som Ap- og SV-byrådet innførte på 90-tallet, sier Lindsjørn til VG Nett.

- Bidrar det til større problemer på skoler med høy andel minoritetsspråklige at ressurssterke foreldre velger å flytte sine barn vekk?

- Hva som er bakgrunnen for Chaudhrys valg, er en privatsak. Men på generelt grunnlag kan man si at det er et paradoks at ressurssterke foreldre både med norsk og annen etnisk bakgrunn søker seg vekk. Vi må møte valgene med respekt. Men vårt politiske prosjekt handler om å gjøre alle skoler bedre slik at alle kan velge nærskolen hvis de vil, sier Lindsjørn.

Frps ordførerkandidat i Oslo, Carl I. Hagen, syns det er helt greit at Chaudhry velger å busse sønnen til en annen skole.

POSITIV: Carl I Hagen FOTO: Trond Solberg/VG
POSITIV: Carl I Hagen FOTO: Trond Solberg/VG

- Det er helt i orden. Det er foreldre som har ansvaret for sine barn og må foreta sine valg. Jeg respekterer fullt ut at Chaudhry velger å sende sønnen til en annen skole. Det jeg ikke respekterer, er foreldre som ikke foretar de nødvendige disposisjoner for at barna skal kunne norsk når de starter på skolen. Det brukes mye penger på spesialopplæring helt unødvendig, sier Hagen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks