Hovedinnhold

NRK må si «totusenogti», ikke «tjueti»

FØLGER SPRÅKRÅDET: NRK-profilene Gry Blekastad Almås og Jon Gelius fotografert i studio. Foto: RICHARD ERIKSEN
FØLGER SPRÅKRÅDET: NRK-profilene Gry Blekastad Almås og Jon Gelius fotografert i studio. Foto: RICHARD ERIKSEN
NRK gjør som statsministeren, de følger Språkrådets befaling om å si totusenogti. Etter en del forvirring og diskusjon, gjør statskanalen det språkdirektøren mener de er nødt til.

- NRK er pålagt å følge det som Språkrådet har sagt om den saken, det står i reglene til NRK, det, sier Sylfest Lomheim, som ikke har sans for det litt kortere tjueti, som mange foretrekker å si.

- Det kommer nok fra svenskene, men de er ikke noe godt forbilde i denne saken. Jeg har sjekket med alle europeiske språk, og alle bruker formen totusenogti: fransk, engelsk, tysk, nederlandsk og dansk. Men folk flest kan jo gjøre som de vil, selvsagt, sier Lomheim. Det kan også alle private TV- og radiokanaler, som TV 2 og P4.

- Men jeg vil jo råde alle journalister til å følge det Språkrådet sier, formaner Lomheim.

Som tusentallet

Begrunnelsen for at Språkrådet har falt ned på totusenogti, - fjorten eller - femti for den saks skyld, er at det harmonerer med skrive- og uttalemåten brukt om forrige årtusen.

- Tidsperioden 2000-2099 kaller vi totusentallet (eller 2000-tallet, også kalt det 21. århundret). Det blir parallelt med at vi sier tusentallet om århundret fra år 1000 og utover, som i setningen «kristendommen ble innført på tusentallet», ifølge Språkrådet.

- Slik bør årstallene dessuten leses i formelle sammenhenger der man følger rettskrivningen også muntlig, som i radio og fjernsyn, heter det på rådets nettsider.

Lydig NRK

Nyhetsredaktør i NRK, Jon Gelius, bekrefter at det har hersket en del forvirring i det hvite hus på Marienlyst og ellers i NRK-imperiet, men at det nå skal være ro i rekkene.

- Det skal nå være totusenogti som er den korrekte uttalen her i huset, sier han, men innrømmer at han av og til trår feil selv. Både politikere, næringslivsfolk og kulturpersoner bruker formene om hverandre, så det er ikke rart det har vært vanskelig å avgjøre, mener han.

Statsminister Jens Stoltenberg valgte Språkrådets anbefalte form da han holdt sin halvårlige pressekonferanse før jul - så spørs det om kongen følger etter i sin nyttårstale.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks