Hovedinnhold

Sebastian takker sønnen Christoffer (18) for at han lever

VG søker etter norske helter

<p>REDNINGSMANN: Da faren lå livløs med ansiktet ned i sjøen, kastet Christoffer (18) seg etter for å hjelpe ham. – Jeg ser ikke på meg selv som noen helt. Jeg er bare utrolig glad for at alt gikk bra med pappa, sier Christoffer. </p>

REDNINGSMANN: Da faren lå livløs med ansiktet ned i sjøen, kastet Christoffer (18) seg etter for å hjelpe ham. – Jeg ser ikke på meg selv som noen helt. Jeg er bare utrolig glad for at alt gikk bra med pappa, sier Christoffer. 

Foto: Petter Emil Wikøren, VG
KRISTIANSAND (VG) Da legen Sebastian Bø falt bevisstløs i vannet under årets seilregatta, hoppet sønnen Christoffer (18) over bord – og kjempet i tyve minutter for å holde farens hode over vann.

Denne saken handler om:

– Jeg er uendelig takknemlig overfor hele familien min. Spesielt Christoffer. Det er takket være hans snarrådighet, klokhet og styrke at jeg lever i dag.

Slik nominerer du

**Nominer din helt ved å sende en e- post så snart som mulig til norskehelter@vg.no. Legg ved kontaktinformasjon til deg og helten/heltene du foreslår.

**Vi ønsker å dele noen av landets mest inspirerende historier og bidra til at menneskene bak får den oppmerksomheten de fortjener.


**Hvem som helst kan nominere noen som fortjener det, i et bredt spekter av kategorier. Det kan være noen som har gjort en enkelt heltedåd, som å redde ett eller flere liv, eller en som har stilt opp for medmennesker over lang tid.

Sebastian Bø (41) sitter ved kjøkkenbordet i familiens hjem i Kristiansand. Ved siden av ham sitter kona Linda (41), og sønnene Christoffer (18) og Casper (9). De store vinduene foran dem gir god utsikt til sjøen nedenfor huset, der masten på seilbåten «Rapax» stikker opp bak familiens røde naust.

Christoffer (18) smiler mot faren, før han flytter blikket til bordplaten.

– Alt skjedde på refleks. Jeg vet du hadde gjort det samme for meg, sier han.

Norske helter

VG har også denne høsten søkt norske helter, i samarbeid med TVNorge og Gjensidigestiftelsen.

Christoffer Bø er en av de nominerte, for innsatsen han gjorde for å redde farens liv.

Det har gått tre uker siden den dramatiske redningsaksjonen utspant seg i sjøen ved Langenes utenfor Kristiansand. Selv husker lege og tobarnsfar Sebastian Bø ingenting av minuttene som kunne blitt de siste i livet hans.

Lørdag 19. september i år skal familien på fire for første gang delta i den årlige seilregattaen «Bøddelen», som går fra Bredalsholmen i Kristiansand, rundt sjømerket Bøddelen i Udvår i Søgne og tilbake.

Sterk vind

Det blåser friskt på sjøen denne dagen, og Sebastian sitter selv ved roret på den 33 fot store seilbåten da startskuddet går. Rundt tyve båter er påmeldt til seilaset, i ulike klasser.

– Vinden økte på i styrke, og det blåste etter hvert stiv kuling. Været gjorde at vi fikk en dårlig start, og tidlig ble hengende etter de andre båtene. Jeg følte etter hvert at forholdene var på grensa til at jeg ville avbryte, forteller Sebastian.

NORSKE HELTER: DISSE VANT I 2014

<p>SATT HER: Sebastian satt ved roret bak i seilbåten «Rapax» da han mistet balansen, og slo seg bevisstløs i fallet.</p>

SATT HER: Sebastian satt ved roret bak i seilbåten «Rapax» da han mistet balansen, og slo seg bevisstløs i fallet.

Foto: Petter Emil Wikøren, VG

Slår hodet i båten

Hva nøyaktig som skjedde vet ingen. Men da de kommer til utløpet av Vestergapet, får seilbåten en vridning i de 1-2 meter høye bølgene. Vridningen gjør at Sebastian trolig mister balansen, og slår hodet mot båtsiden idet han faller i vannet.

– Dunket mot hodet er det siste jeg husker før jeg våknet opp på sykehuset, forteller Sebastian.

Det er sønnen Christoffer som oppdager det først: Faren ligger livløs i sjøen, med ansiktet ned.

<p>PÅ SYKEHUSET: Dette bildet ble tatt bare noen timer etter at Sebastian Bø var reddet opp fra sjøen. Bø var innlagt på Sørlandet sykehus i fem dager.</p>

PÅ SYKEHUSET: Dette bildet ble tatt bare noen timer etter at Sebastian Bø var reddet opp fra sjøen. Bø var innlagt på Sørlandet sykehus i fem dager.

Foto: PRIVAT

18-åringen kaster seg øyeblikkelig i vannet.

– Jeg husker ikke hva som gikk gjennom hodet mitt, annet enn at jeg måtte hjelpe pappa. Alt skjedde på refleks, forteller Christoffer.

Han svømmer mot faren, får snudd ham, og kaver i bølgene for å få kroppen hans oppå brystet sitt.

–Tanken min var at det var bedre at bølgene slo mot bakhodet mitt, slik at ansiktet hans ble skjermet. Kroppen var tung og urørlig, og blikket hans var helt tomt. Jeg visste ikke om han var bevisstløs eller død.

Hun er også nominert som norsk helt: Medsoldat segnet om i Ingvilds armer

Motorproblemer

Om bord i båten har Linda og Casper vært skrekkslagne vitner til at både Sebastian og Christoffer har havnet i vannet. Etter at Casper har ringt nødnummeret, forsøker de fortvilet å få ned forseilet i den sterke vinden, og snu båten. Men den vil ikke lystre.

– Jeg og mamma forsøkte å kaste ut et tau til pappa og Christoffer. Men tauet viklet seg inn i motoren, og gjorde at vi mistet motorkraft, forteller Casper (9).

– Jeg var så utrolig redd for pappa.

Det blir slått alarm via Tjøme Radio, som sender ut mayday- melding. Båten fra brann- og redningstjenesten er på en øvelse ute ved Kjevik flyplass, men setter full fart mot stedet.

<p>FAMILIEN SAMLET: Linda (41) og Casper (9) var skrekkslagne vitner til at Christoffer (18) og Sebastian (41) falt i vannet. – Jeg orker ikke å tenke på hva som kunne skjedd om ikke Christoffer hadde reagert,  sier Linda.</p>

FAMILIEN SAMLET: Linda (41) og Casper (9) var skrekkslagne vitner til at Christoffer (18) og Sebastian (41) falt i vannet. – Jeg orker ikke å tenke på hva som kunne skjedd om ikke Christoffer hadde reagert,  sier Linda.

Foto: Petter Emil Wikøren, VG

– Svømmeturen føltes som en evighet

Minuttene går. Det er langt inn til land, og umulig å komme seg opp i seilbåten igjen. Sebastians redningsvest var trolig ikke ordentlig festet, og har nå falt halvveis av. Snoren som skal gå rundt magen har plutselig havnet rundt halsen på ham. Christoffer sliter og drar i den for å frigjøre farens hals i vannet, og får etter hvert lagt redningsvesten under farens hode.

Les også: Klassen bar Håkon (24) opp på Prekestolen

Han ser et skjær som stikker opp mellom Tjamsøya og Store Lyngholmen, og svømmer alt han klarer i den retningen.

– Svømmeturen føltes som en evighet. I ettertid har vi funnet ut at jeg og pappa må ha vært i vannet i rundt tyve minutter, forteller Christoffer.

18-åringen klarer etter hvert å navigere seg og faren bort til skjæret. Idet han får faren i land, hører han at han harker og hoster.

– Det var først da jeg forstod at pappa var i live. Det var en helt fantastisk følelse, sier Christoffer.

<p>MODIG: : – Selv om jeg ikke føler meg som en helt, er det veldig stas at pappa har nominert meg til Norske helter, sier Christoffer (18).<br/></p>

MODIG: : – Selv om jeg ikke føler meg som en helt, er det veldig stas at pappa har nominert meg til Norske helter, sier Christoffer (18).

Foto: Petter Emil Wikøren, VG
Sendt i helikopter

På dette tidspunktet har båten med Linda og Casper drevet langt bort.

– Jeg begynte å veive med hendene og blåse i fløyta på redningsvesten min for å tilkalle oppmerksomhet fra noen som kunne hjelpe oss.

Båten fra brann- og redningstjenesten ser og hører Christoffers rop om hjelp. De kjører Sebastian og Christoffer raskt i land ved Holskogkilen. Der står et helikopter klart, som tar Sebastian med til Sørlandet sykehus. Christoffer blir fraktet til sykehuset med ambulanse.

Les også: Trude (44) kan få pris for heltedåd ved Middelhavet

Seilbåten med Casper og Linda om bord blir dratt i land av et redningsfartøy.

– Det første jeg spurte om da vi ble hentet var hvilken tilstand Sebastian og Christoffer var i. Jeg fikk beskjed om at de hadde hentet opp to menn som begge var ved bevissthet. Den beskjeden var en ubeskrivelig lettelse, forteller Linda.

Men til tross for at Sebastian tilsynelatende var ved bevissthet, husker han ikke noe frem til han dagen etter våkner opp i sykehussengen. Da hadde han ligget nesten et døgn i respirator.

– Jeg har i ettertid sett bilder av lungene mine. Det så ikke bra ut, sier lege Bø selv.

<p>DELVIS ØDELAGT: Christoffer og Sebastian viser frem redningsvestene de hadde på seg da de kjempet i bølgene. – Min trenger nok noen nye patroner, smiler Sebastian.</p>

DELVIS ØDELAGT: Christoffer og Sebastian viser frem redningsvestene de hadde på seg da de kjempet i bølgene. – Min trenger nok noen nye patroner, smiler Sebastian.

Foto: Petter Emil Wikøren, VG

– Små marginer

Kine Haukelidsæter Haaverstad ved medisinsk avdeling på Sørlandet sykehus var en av legene som tok imot Sebastian Bø ved Sørlandet sykehus. Hun betegner tilstanden hans som kritisk.

– Sebastian hadde en kroppstemperatur på 33 grader. Han hadde store mengder væske i lungevevet, og vi pumpet ut 1,5 liter saltvann fra magen hans. Det var små marginer som skilte liv og død denne dagen, sier Haaverstad til VG.

Hun berømmer Christoffer for innsatsen hans.

– Christoffers raske reaksjon var avgjørende i denne situasjonen. Bare noen få minutter lengre i vannet uten oksygentilførsel kunne påført Sebastian hjerneskade, eller ført til at han aldri våknet igjen. Det er ingen tvil om at sønnen reddet livet hans, sier hun.

Sebastian Bø har selv nominert sønnen til kåringen Norske Helter.

– Jeg synes Christoffer er en veldig verdig kandidat. For meg er nomineringen en fin måte å vise takknemligheten min på. Jeg er utrolig stolt av sønnen min.

VG kårer norske helter, i samarbeid med TVNorge og Gjensidigestiftelsen.

Kjenner du en helt? Tips oss her: norskehelter@vg.no

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks