Hovedinnhold

Norsk sogneprest rykker ut til «spøkelseshus»: - Jeg ber Gud velsigne rommet

**Svein Kvamsdal sprer Guds ord for å få bukt med negativ energi

<p>VIEVANN: Svein Eidsvik Kvamsdal viser frem flasken han bruker under husvelsignelsene. Foto: SYNNØVE NYHEIM</p>

VIEVANN: Svein Eidsvik Kvamsdal viser frem flasken han bruker under husvelsignelsene. Foto: SYNNØVE NYHEIM

Det er helt mørkt ute og du er alene hjemme. Plutselig hører du skritt fra loftet. Like etter smeller det og alle kjøkkenskapene står på vidt gap.

Ekkelt, ikke sant?

Mange av oss har kjent på tilstedeværelse av «et eller annet». Kanskje ikke så klart som beskrevet over, men følelsen av å ikke være alene har nok krøpet inn i de fleste. Og kanskje, kanskje, er det en eller et som er på besøk fra den åndelige verden. Et «spøkelse».

Who you gonna call? Sogneprest Svein Kvamsdal, vel!

– Jeg ber Gud velsigne rommet og de som skal være der, sier Kvamsdal til Sunnmørsposten, som omtaler saken etter at den har vært på trykk i studentmagasinet Næravisa.

Synger salme

Etter å ha blitt kontaktet av personer som opplever uroligheter i hjemmet eller erfarer en negativ energi, har sognepresten for Volda og Dalsfjord altså tatt saken i egne hender.

Men hvordan fungerer det?

– Det er et enkelt opplegg, egentlig. Jeg vil sammenligne det med en gudstjeneste. Som regel starter det med at vi synger vers fra en salme, før vi ber en bønn og så sprer Guds velsignelse over huset, forklarer sognepresten til VG.

Ikke eksorsisme

Videre forteller Kvamsdal at dette ikke dreier seg om en eksorsisme. Han beskriver det mer som et tilskudd av god energi.

– Ved hjelp av Guds godhet mener jeg at vi «trumfer» den negative energien i huset og dermed fyller det med noe positivt, sier han.

Inspirasjonen for metoden har han hentet fra katolikkene. Kvamsdal selv har, ifølge Sunnmørsposten, vært lengre perioder i kloster, og dermed henter tanker og ideer derfra.

– Katolikkene er mer åpne for det åndelige. Her har vi nordboere noe å lære. Lenger sør i Europa og i USA er det for eksempel vanlig å velsigne hus før man flytter inn. Det burde vi gjøre her også, sier han til VG.

For at det hele skal bli håndgripelig og konkret for dem som har problemer, bruker han velsignet vann.

– Ofte skvetter jeg det rundt i rom hvor energien er negativ.

Har folk merket bedring?

– Jeg har ikke gjort det så mange ganger, men hos dem jeg har vært hos har tilbakemeldingene vært positive. De opplever en større ro i «hjemmet», avslutter Kvamsdal.

«Spøkelsesliturgi»

Metoden sognepresten benytter seg av ble vedtatt på et kirkemøte i 2013. Liturgien for «velsigning av hus og hjem» beskriver et ritual, eller en rettledning, som prester kan bruke når de blir bedt om å gjennomføre det Kvamsdal beskriver.

Ifølge studentmagasinet Næravisa, med nettsiden Nærnett, har liturgien raskt fått kallenavnet «spøkelsesliturgi», noe Den norske kirke ikke vedkjenner seg.

Liturgien kan du lese i sin helhet her (PDF-fil).

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks