Hovedinnhold

Vurderer mindre satsing på sidemål

VURDERER NORSKKUTT: Kunnskapsministeren vil sette større fokus på hovedmålet. Foto: Nils Bjåland
VURDERER NORSKKUTT: Kunnskapsministeren vil sette større fokus på hovedmålet. Foto: Nils Bjåland
Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) vurderer å tone ned satsingen på sidemål for å styrke hovedmålet og satse sterkere på norskfaget.

Denne saken handler om:

SV-statsråden mener det er urealistisk å forlange at elevene skal være like gode i hovedmål og sidemål, og ønsker en tydeligere og mindre omfattende læreplan, skriver Dagsavisen.

- Jeg har fått en klokkeklar tilbakemelding fra både lærere og elever om at norskfaget er blitt altfor omfattende og arbeidskrevende. Vi kan ikke fortsette slik det er i dag, sier kunnskapsministeren.

En egen arbeidsgruppe er i full gang med å lage et forslag til ny læreplan i norsk, og Utdanningsdirektoratet har i et brev til departementet skissert flere mulige løsninger.

De inkluderer at hovedmål skal gis større plass og en tydeligere prioritering. Skriftlig sidemål skal beholdes på ungdomstrinnet og på studieforberedende linje på videregående. Samtidig skal antall standpunktkarakterer i norsk reduseres fra tre til to både i ungdomsskolen og på videregående.

Forslagene inkluderer også at elever på ungdomstrinnet slipper egen eksamensdag i skriftlig sidemål, mens på videregående vil eksamen i sidemål få en annen, mindre omfattende form.

Læreplanforslaget skal sendes ut til høring til høsten, og først i 2013 vil et forslag kunne bli vedtatt.

Noregs Mållag er svært misfornøyd med forslagene og minner om at de tre regjeringspartiene gikk til valg på at de skulle styrke nynorsken og jobbe for mer likestilling mellom nynorsk og bokmål.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks