Hovedinnhold

Regjeringen presser næringslivet med jobbstrategi:

Vet ikke hvor mange funksjonshemmede de selv har ansatt

**Bare syv av 590 søkere handikappet
**Likestillingsombudet slakter staten - varsler oppvaskmøte
**Statsråd: - Vanskelig å si om det er bra nok...

ET STYKKE IGJEN: Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm styrer regjeringens satsning for å få flere funksjonshemmede ut i arbeidslivet. Men i eget departement har de så langt ikke lyktes med rekrutteringen. FOTO: JAN PETTER LYNAU / VG.
ET STYKKE IGJEN: Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm styrer regjeringens satsning for å få flere funksjonshemmede ut i arbeidslivet. Men i eget departement har de så langt ikke lyktes med rekrutteringen. FOTO: JAN PETTER LYNAU / VG.
(VG Nett) Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm skal få næringslivet til å ansette funksjonshemmede. Selv vet hun at hun har ansatt én - kanskje flere.

Denne saken handler om:

Vet du noe? Tips oss!

I år rulles for alvor Regjeringens store «jobbstrategi for personer med nedsatt funksjonsevne» ut. Strategien skal få unge funksjonshemmede, som det er 22.000 av i dag, ut i arbeidslivet.

- Arbeidet handler mye om holdingsskaping. Regjeringen har satt et mål om fem prosent funksjonshemmede ansatte. De må selv klare minst det for å være et godt eksempel, og det skal de jo være, sier forbundsleder i Handikappforbundet, Arne Lein, til VG Nett.

Det er arbeidsminister Hanne Bjurstrøm enig i. I innledningen til den 45 sider lange strategien, som hennes departement er ansvarlig for, skriver hun blant annet at:

«Utfordringene løses imidlertid ikke av disse tiltakene alene. For å lykkes med å åpne dørene til arbeidslivet kreves en stor felles innsats, der ikke minst arbeidsgiversiden spiller en sentral rolle».

- Kan ikke\vil ikke oppgi

VG Nett har i den forbindelse bedt samtlige departementer om å oppgi hvor mange funksjonshemmede de selv har ansatt.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet, som har arbeidsgiveransvaret i departementene, svarer på vegne av alle at de rett og slett ikke har noen anelse:

- Det er ikke noe merke i personalkortet ditt som sier om du har nedsatt funksjonsevne eller ikke, så det er vanskelig å ha noen nøyaktig oversikt, sier Fornyings- og administrasonsminister Rigmor Aasrud til VG Nett.

Utspurt i Stortinget

Men 1. februar i år svarte arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i Storinget mer konkret på det samme:

- Mitt spørsmål til statsråden er: Kor mange tilsette med ei eller anna form for funksjonshemming som er i faste stillingar og/eller i trainee-stillingar, har statsråden i sitt departement? spurte Fremskrittspartiets Laila Marie Reiertsen.

Arbeidsministeren svarte:

- Konkret hvor mange jeg har i mitt departement - jeg tror det er én person. Hvis det ikke er én person, skal jeg rette opp det, men jeg mener det er én person.

Har heller ikke oversikt

Arbeidsdepartementet, som har 200 ansatte, opplyser i etterkant til VG Nett at personen Hanne Bjurstrøm refererte til i Stortinget er en medarbeider som er engasjert via trainee-programmet for personer med nedsatt funksjonsevne, og at det er derfor de vet om nettopp den personen.

Også de understreker at de egentlig ikke vet hvor mange de har ansatt, men at de jobber med å få inn flere:

- Arbeidsdepartementet er en IA-virksomhet og legger til rette for medarbeidere med redusert funksjonsevne. Ved rekruttering oppfordres personer med nedsatt funksjonsevne om å søke, og de som oppgir funksjonsnedsettelse i søknaden blir innkalt til intervju dersom de er kvalifisert, sier departementsråd Ellen Seip.

Departementsråden forteller at ansatte og søkere selv velger om de vil oppgi at de har nedsatt funksjonsevne. «Noen oppgir det, mens andre lar være».

Så langt i 2012 har Arbeidsdepartementet ikke lyktes med rekrutteringen.

- For å kunne ansette medarbeidere med nedsatt funksjonsevne er vi helt avhengig av å få kvalifiserte søkere. En gjennomgang av ansettelsene i 2012 viser at vi har hatt 590 søkere på til sammen elleve stillinger. Syv av søkerne oppga at de hadde nedsatt funksjonsevne, og av disse ble en søker vurdert som kvalifisert og innkalt til intervju, men fikk ikke stillingen, sier Seip.

Har du et tips, innspill eller en interessant historie?Tips VG og VG Netts journalister her. 

Saken fortsetter under bildet ...

ARBEIDSGIVER: Fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud har arbeidsgiveransvaret i departementene. Her viser hun pressen skadene i Regjeringskvartalet, etter 22. juli. FOTO: JØRGEN BRAASTAD / VG
ARBEIDSGIVER: Fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud har arbeidsgiveransvaret i departementene. Her viser hun pressen skadene i Regjeringskvartalet, etter 22. juli. FOTO: JØRGEN BRAASTAD / VG


- Vanskelig å si om det er bra nok

Fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aaserud sier det de har å gå etter er SSBs årlige, anonyme arbeidskraftundersøkelse. I følge den lå andelen med nedsatt funksjonsevne i staten på 6,5 prosent 1. oktober i 2011

Men undersøkelsen «omfatter mer enn departementene og de underliggende enheter», slik at for eksempel helsefortak er regnet inn.

- Er det bra nok at departementet som skal få næringslivet til å ta grep bare vet om en eneste funksjonshemmet ansatt?

- Det synes jeg det er vanskelig å uttale seg om. Jeg håper alle deler av statsforvaltningen jobber for å tilrettelegge og ansette flere, vi også. Jeg synes jeg ser og hører at det er flere i departementene som søker råd og praktiske tips nå. Vi har utgitt et eget hefte med tips. Men det er jo en grunn til at vi må ha fokus på det... Hadde alt gått på skinner, så hadde vi ikke behøvd det. Men det er 70.000 personer der ute som vil jobbe, men ikke får gjort det fordi de har nedsatt funksjonsevne.

Les også: Sterkt funksjonshemmede Torstein: - Blir forbanna av ungdom på trygd

- Men det er bare en enkelt kjent funksjonshemmet ansatt i departementet som stiller krav til bedriftene?

- Da må jeg få lov til å sjekke om det stemmer og på hvilket grunnlag de har oppgitt det. Men det viser vel at vi alle har en jobb å gjøre og noe å strekke oss etter. Det gjelder helt sikkert flere departementer og direktorater det, sier Aasrud.

Aasrud mener likevel at de gjør fremskritt.

- Vi tror fokuset vi har hatt på dette i ledersamtaler og med trainee-programmer i departementene, og at Regjeringen gir dette i oppdrag til alle underordna virksomheter, gir effekter, sier hun.

Staten har akkurat nå, via Aasruds departement, et fast program for 24 traineer med funksjonshemninger. Det var 200 søkere til dette programmet.

Les også: Bjurstrøm om Lerhols utspill: - Alvorlig bekymret over unge uføre 

Hudfletter regjeringens rapportering

Likestillings- og diskrimineringsombudet, Sunniva Ørstavik, har også reagert på at staten har problemer med å vise hvordan de selv jobbet med likestilling rundt etnisitet og funksjonshemninger. I rapporten «Statens likestillingsarbeid 2011-2012» skriver hun blant annet at:

REFSER REGJERINGEN: Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik er lang fra fornøyd. Foto: LDO
REFSER REGJERINGEN: Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik er lang fra fornøyd. Foto: LDO

«Tabellen under viser at 63 av de 135 virksomhetene som har fått omtale i statsbudsjettet (47 prosent) ikke kan vise til noen konkrete tiltak. 51 virksomheter viser til noen tiltak, mens kun 21 virksomheter (16 prosent) viser til mange tiltak», slås det fast.

Ørstavik skriver i en pressemelding at «staten stryker i likestillingsarbeidet»:

- Dette er så alvorlig at jeg har bedt om møte med statsrådene i Arbeidsdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet og Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet, forteller hun.

Les også: Raser mot trygde-uttalelser: - Arrogant og kunnskapsløst

Vil ha høy terskel

Statsråd Aasrud sier hun kjenner til rapporten.

- Likestillingsombudet er veldig kritisk til rapporteringen deres rundt etnisitet og funksjonshemning?

- I mange situasjoner vil personvernet stå veldig sterkt. Vi skal sette pris på at man ikke rapporterer etnisitet og funksjonshemning. Det kunne vært krevende for den enkelte. I øyeblikksbildet skjønner jeg at mange ønsker at man kunne gitt den informasjonen, men når vi diskuterer personvern i Stortinget, så er alle opptatt av at vi skal være forsiktige og ha en høy terskel for å gi ut personopplysninger om den enkeltes personlig forhold, sier Aasrud.

- Men vil det ikke være vanskelig på sikt å gjennomføre en så omfattende strategi uten å kunne følge fremgangen?

- Du vil jo kunne se hvor mange færre som er registrert med trygdeytelser. Det vil jo være den tryggeste måten å se om du klarer å lykkes. At færre er på trygd. Det er det som betyr mest, mener hun.

Les også: Bjurstrøm ber blakke innvandrere reise hjem

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks