Hovedinnhold

Venstre-leder mener tiggeforbud er et feilgrep

- VIRKNINGENE AV SOSIAL KRISE: Venstres leder Trine Skei Grande mener romfolk-debatten som raser i Norge er et glimt av den sosiale krisen i Sør-Europa. Foto: Espen Braata/VG
- VIRKNINGENE AV SOSIAL KRISE: Venstres leder Trine Skei Grande mener romfolk-debatten som raser i Norge er et glimt av den sosiale krisen i Sør-Europa. Foto: Espen Braata/VG
Trine Skei Grande, leder i Venstre, mener tiggeproblemet i Oslo på løses på europeisk plan.

Denne saken handler om:

- Fattigdom kan ikke forbys. Derfor er forbud mot tigging et feilgrep, sier Venstres leder Trine Skei Grande.

Lørdag åpnet hun Unge Venstres sommerleir på Hove ved Arendal.

- Denne utfordringen kan hverken deporteres bort eller avskaffes med et pennestrøk. Det vi nå ser en flik av i Norge, er virkningene av den sosiale krisen i Sør-Europa. En trakassert og stigmatisert gruppe som romfolket er dobbelt rammet. De var uglesett fra før, og nå er det enda vanskeligere for dem, sier Skei Grande til NTB.

Les også:  Politiet vil ha tiggeforbud 

Les også:  Faremo vurderer tiggeregister 

Venstrelederen mener at de land som har innført forbud, som Irland og Nederland, har like mange tiggere som før, men at det blir et større innslag av barnetigging i gatene.

Hun mener at tallet 2000 romfolk i Oslo-områder er tatt ut av luften, men har festet seg som en sannhet.

Med forskningsinstituttet Nova som kilde sier Venstre-lederen at det snarere er 400-600 personer.

Ingen snarvei

Skei Grande mener problemet må løses på europeisk plan, men at regjeringen står utenfor. Like lite som andre partier, har Venstre noen ferdig oppskrift på hvordan dette kan gjøres.

- Ikke alle politiske spørsmål er enkle. Det er som med fattigdom, den kan man heller ikke fjerne gjennom et vedtak, sier Venstre-lederen.

Hun mener at Norge kan bidra til å bedre romfolkets kår ved å gi penger til Frelsesarmeen og andre humanitære organisasjoner i hjemlandet, snarere enn å konsentrere alle EØS-midlene til mottakerlandenes myndigheter.

Et annet grep som kan bedre situasjonen, er å gjøre det mindre byråkratisk å kunne få strøjobber og sesongarbeid som passer med romfolkets omreisende livsstil. Dette er noe de har vært benyttet til i mange søreuropeiske land, blant dem Spania, men den økonomiske krisen har blokkert denne formen for inntekt.

- I dag er det arbeidsløse spanske ingeniører som plukker frukt, sier Skei Grande.

- Venstre er nødvendig

Unge Venstre hadde gitt Skei Grandes foredrag tittelen «Derfor trengs Venstre». Hovedbegrunnelsen hennes er at norsk politikk har behov for et liberalt, grønt alternativ. At Venstre vaker like over fire-tallet i oppslutning, stjeler ikke nattesøvnen.

- Rundt 150.000 stemmer viser at Venstre er nødvendig. Det er flere liberalere der ute enn det målingene kan tyde på, sier Skei Grande.

Om samarbeidet mellom de fire opposisjonspartiene på Stortinget sier at hun at alle venter på KrFs avklaring som er varslet i september. Venstre har et klart landsmøtevedtak om at borgerlig flertall skal gi borgerlig regjering.

Nøyaktig hva som ligger i dette vil ikke Skei Grande gå nærmere inn på. Hun viser til at velgerne først må få sagt sitt, først da gir det mening å gå inn i denne materien.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks