Hovedinnhold

Tschudi: - Helt uforståelig at vi har gjort noe galt

MÅTTE SVARE: Kristin Omholt-Jensen, bisetter og tidligere daglig leder i Centre for High North Logistics (t.v.), under åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i forbindelse med utenriksministerens behandling av tilskudd til Senteret for Nordområdelogistikk mandag. Felix Tschudi, styreleder i Tschudi Shipping Company AS, til høyre. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
MÅTTE SVARE: Kristin Omholt-Jensen, bisetter og tidligere daglig leder i Centre for High North Logistics (t.v.), under åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i forbindelse med utenriksministerens behandling av tilskudd til Senteret for Nordområdelogistikk mandag. Felix Tschudi, styreleder i Tschudi Shipping Company AS, til høyre. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
(VG Nett) Skipsreder Felix Tschudi vurderte aldri vennskapet med utenriksminister Jonas Gahr Støre som problematisk.

Denne saken handler om:

Fakta om Støre-saken

  • I 2008 bevilget Utenriksdepartementet 6 millioner kroner i støtte til opprettelsen av Senter for nordområdelogistikk.
  • Søknaden kom fra Norges Rederiforbund, men prosjektet var initiert av rederen Felix Tschudis selskap, som også bidro med 6 millioner kroner i støtte.
  • Tschudi, som også er styreleder i stiftelsen, er omgangsvenn med utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).
  • Støre vurderte selv at han var habil da pengestøtten ble behandlet i departementet.
  • Kilde: NTB, Dagbladet, VG Nett

På mandagens høring i kontroll- og konstitusjonskomite sa skipsreder Felix Tschudi at vennskapet med utenriksministeren aldri ble vurdert da Utenriksdepartementet ga 6 millioner kroner i støtte til stiftelsen Senter for nordområdelogistikk.

Tschudi er styreleder i stiftelsen, og har også omfattende næringsinteresser i nordområdene.

På spørsmål om habiliteten svarer Felix Tschudi at det aldri var et tema.

- Mitt vennskap med Jonas Gahr Støre er slik at det ble aldri vurdert.

Han forstår ikke kritikken mot politikervennen.

- Det er helt uforståelig at vi har gjort noe galt.

VGTV: Se høringen direkte her

Stående invitasjon

Skipsreder Felix Tschudi bekreftet vennskapet mellom ham og utenriksministeren.

- Støre og jeg gikk i parallellklasse i barne- og ungdomsskolen. I studietiden hadde vi kontakt, men i det voksne liv er det blitt mer sporadisk, sa Tschudi i sin innledning.

Per Kristian Foss spurte også om de mye omtalte 17. middagene som Tschudi arrangerer, hvor Støre skal ha deltatt.

- Han har en stående invitasjon. Hvorvidt han har benyttet den, har avhenget av hans program.

Han fortsatte med å si at de to er med i en felles vennekrets, men at de ikke har møter på tomannshånd.

- Dette har også sammenheng med at vi har forskjellig politisk ståsted, la han til.

Tschudi er invitert til høringen som skal belyse om forholdet mellom ham og utenriksministeren er eller har vært så nært at Støre burde ha fått vurdert sin habilitet.

Høringen undersøker Utenriksdepartementets behandling av støtten til nordområdesenteret som Tschudi var en initiativtaker til.

Saken fortsetter under bildet

VURDERES: Utenriksminster Jonas Gahr Støre (Ap) avviser å ha begått habilitetsbrudd da UD bevilget 6 millioner i 2008 til Senter for nordområdelogistikk og støtte til en personlig venn, reder Felix Tschudi, som eier Tschudi Shipping. Foto: VGTV
VURDERES: Utenriksminster Jonas Gahr Støre (Ap) avviser å ha begått habilitetsbrudd da UD bevilget 6 millioner i 2008 til Senter for nordområdelogistikk og støtte til en personlig venn, reder Felix Tschudi, som eier Tschudi Shipping. Foto: VGTV

Milliard-drift

Tschudi opplyste at hans rederi, Tschudi Shipping Company AS, omsetter for 1 milliard kroner i året. Støtten på 6 millioner kroner til nordområdesenteret kunne derfor ikke sies å utgjøre noen stor del, men «det er jo penger».

Tschudi la til at rederiet de siste tre årene ikke har gått med overskudd, men tvert imot «tapt svært store penger».

Tschudi understreket at han ikke har hatt kommersielle interesser i nordområdesenteret:

- Tvert om kostet innsatsen oss penger og tid, mens andre har kostnadsfri tilgang til kunnskapen. Mitt engasjement er kun ut fra et engasjement for nordområdeproblematikken, sa Tschudi.

Overrasket over vennskapet

Tidligere statsråd Ansgar Gabrielsen sa på høringen at han synes det er et sunnhetstegn ved det norske samfunn at det blir stilt spørsmålstegn ved ensidige disponeringer.

Gabrielsen ble likevel overrasket over vennskapet mellom Tschudi og Støre.

- Det var helt ukjent for meg at Støre og Tschudi var venner og hadde vært i Praha, sier Gabrielsen på spørsmål om han var overrasket over at saken har fått så mye oppmerksomhet i media.

Støre avviste at han er inhabil fordi han bare var bekjent av Tschudi.

Da VG møtte Støre i Brussel 21. mars innrømmet han at de faktisk var venner som har feiret nyttår og 17. mai sammen, de er gjester i hverandres bryllup og bursdager og har vært på ferier sammen.

- Tschudi sentral

Senteret for nordområdelogistikk ble opprettet på initiativ fra Felix Tschudi, opplyste Rederiforbundets direktør Sturla Henriksen under stortingshøringen mandag.

Henriksen beskrev Tschudi som «svært sentral» i prosjektet, men avviste at han kjente til vennskapsforholdet mellom rederen og utenriksministeren.

Han innledet med å si at det var Rederiforbundet som inviterte Tschudi Shipping Company og tok initiativ overfor Utenriksdepartementet i prosessen som ledet fram til prosjektet.

Men etter en runde med flere oppklaringsspørsmål fra kontrollkomiteens leder, Anders Anundsen (Frp), presiserte Henriksen at prosjektet gikk fra å være en støtte til et professorat til å bli et nordområdesenter - og at initiativet til den endringen kom fra Tschudi Shipping.

- Dette var ikke uventet, men viktig å få avklart, sa Anundsen i en pause under høringen.

- Sentral

På direkte spørsmål fra Venstres Trine Skei Grande, som ville vite hvor sentral eller viktig Tschudi var i nordområdeprosjektet, svarte Henriksen:

- Det kan jeg svare kort på. Etter at han selv gikk inn med midler, ble han svært sentral.

Rederiforbundets direktør anførte at Tschudis engasjement i og for nordområdene var grunnen til at organisasjonen tok kontakt med rederen, som i likhet med UD stilte 6 millioner kroner til rådighet for prosjektet.

Arbeiderpartiets Martin Kolberg spurte Henriksen direkte om Rederiforbundet kun var et instrument for Tschudi i saken, noe han nektet for.

- Jeg vil kategorisk avvise at vi har hatt en dobbeltrolle, sa Henriksen, som anførte at beslutningen om å gå fra et professorat til et eget logistikksenter, bunnet i et ønske om å gjøre kunnskapsinnhentingen bredere.

Ifølge Henriksen ble tre andre rederier forespurt om å støtte prosjektet.

Støre-venn

Det store spørsmålet som høringen søker å besvare, er om utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) var inhabil da han i 2008 innvilget søknaden om midler til Senter for nordområdelogistikk.

Støres mangeårige omgangsvenn - rederen Felix Tschudi - er styreleder for stiftelsen.

Tidligere ansatt i Rederiforbundet og sentral i utformingen av søknaden om støtte fra UD, Tine Viveka Westerberg, sa at man i forbundet aldri var i nærheten av å spørre seg selv om det kunne bli stilt spørsmål om habilitet knyttet til prosjektet

Kilder: VG Nett/NTB

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks