Hovedinnhold

SV og Sp vil reforhandle hele EØS-avtalen

LEGGER OM: Sp og partileder Liv Signe Navarsete gjør nå EØS til en viktig sak i sin valgkamp. Foto: Geir Otto Johansen/VG
LEGGER OM: Sp og partileder Liv Signe Navarsete gjør nå EØS til en viktig sak i sin valgkamp. Foto: Geir Otto Johansen/VG
Både Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet mener det er på tide å reforhandle hele EØS-avtalen. Kampen om å si opp avtalen har Sp lagt på is.

Denne saken handler om:

Bare ni måneder før stortingsvalget er det dermed full usikkerhet om hva de rødgrønne vil med EØS etter 2013. Både i SV og Sp endrer man nå EØS-strategi, skriver Klassekampen.

- Vi mener det bør kunne være helt realistisk at en rødgrønn regjering arbeider for å endre EØS-avtalen etter 2013, sier Senterpartiet-statssekretær Anne Beathe Tvinnereim i Kommunal- og regionaldepartementet.

Sp vil nå aktivt kritisere avtalen fram mot neste års valg. I stedet for å ha oppsigelse av avtalen som sitt hovedmål, skal partiet nå arbeide for å demontere EØS, bit for bit.

SV foreslår en lignende strategiendring og argumenterer for å ta alle arbeidslivsregler ut av EØS, i tråd med kravet fra en rekke fagforeninger. I praksis betyr det at en ny avtale må fremforhandles, ettersom arbeidsliv utgjør en viktig del av avtalen.

- Dette handler om å skape trygghet i arbeidslivet. EØS-avtalen og EUs domstoler skal ikke få mulighet til å tvinge Norge til å svekke arbeidsmiljøloven, endre tariffavtaler eller overkjøre Ilo-forpliktelsene, sier stortingsrepresentant Karin Andersen.

Motstanden mot EØS på venstresiden er i flere omganger blitt kritisert av Sps og SVs regjeringsstorebror. Arbeiderpartiet mener det er en regjering bestående av Høyre og Fremskrittspartiet som truer norsk arbeidsliv, ikke EØS.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks