Hovedinnhold

Sundtoft vil ikke forby palmeolje

FORBUDEN FRUKT: En arbeider jobber med frukten fra oljepalmen, som brukes for å fremstille den mye omdiskuterte palmeoljen. Foto: REUTERS
FORBUDEN FRUKT: En arbeider jobber med frukten fra oljepalmen, som brukes for å fremstille den mye omdiskuterte palmeoljen. Foto: REUTERS
Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) mener det ikke er grunn til å forby palmeolje. Det er bedre å stille krav til bærekraftig produksjon av oljen, synes hun.

Denne saken handler om:


Sundtoft var i Indonesia fra mandag til fredag. Der besøkte hun blant annet bedriften Wilmar, som er verdens største produsent av palmeolje.

Før avreise uttalte hun til NTB at det er viktig å støtte selskaper som har forpliktet seg til bærekraftsprinsipper, og hun ga uttrykk for at det er mulig å produsere palmeolje på en bærekraftig måte. Det mener hun fortsatt.

- Jeg mener forbud er feil medisin. Forbud eller boikott kan gjøre det vanskeligere å bevare regnskogen. Hvis Norge forbyr palmeolje, vil den bli solgt til andre land. Da er det mye bedre å stille krav om at palmeoljeproduksjonen skal være bærekraftig, sier Sundtoft til VG.

KLIMA- OG MILJØMINISTER: Tine Sundtoft (H). Foto: JAVAD M. PARSA
KLIMA- OG MILJØMINISTER: Tine Sundtoft (H). Foto: JAVAD M. PARSA


Med begrepet bærekraftig produksjon mener hun at palmeoljen er produsert uten å ødelegge regnskog.

Norge har forpliktet seg til å bruke opp til 6 milliarder kroner i Indonesia på tiltak som skal redusere klimagassutslipp fra avskoging, med vilkår at Indonesia oppnår målbare resultater. Hun er sikker på at avtalen vil bære frukter.

- Å være midt i regnskogen er noe annet enn å lese om regnskogens utfordringer på kontoret hjemme. Jeg opplever at Norges innsats gir gode resultater og har store ringvirkninger, sier Sundtoft.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks