Hovedinnhold

Storberget om Sps Schengen-vedtak: - Svært lite gjennomtenkt

KRITISK: Tidligere justisminister Knut Storberget er klar på at utmelding av Schengen ikke vil gjøre det lettere å ta vinningskriminelle. Foto: Frode Hansen
KRITISK: Tidligere justisminister Knut Storberget er klar på at utmelding av Schengen ikke vil gjøre det lettere å ta vinningskriminelle. Foto: Frode Hansen
(VG Nett) Tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) mener man mister muligheten til å sjekke kriminelles bakgrunn om man dropper Schengen-avtalen slik Senterpartiet vil.

Ap-representanten har kastet seg inn i Schengen-debatten etter Senterpartiets landsmøtevedtak om å jobbe for utmelding søndag.

«Svenskegrensa har vært åpen i 60 år. En passkontroll vil ikke avdekke at kriminelle vil komme til å stjele Sandra Borchs mobiltelefon», skriver han på Twitter, med henvisning til at Senterungdom-lederen krevde utmelding.

Mobilen hennes ble stjålet to ganger på trikken i Oslo.

- Det står ikke i panna på noen at man er forbryter. Ironisk nok; meldes vi ut av Schengen mister vi muligheten til å sjekke bakgrunnen til folk som reiser inn i Norge, sier Storberget til VG.

- Svært lite gjennomtenkt

Storberget, som satt som justisminister fra 2005 til 2011, mener regjeringspartnerens vedtak er svært lite gjennomtenkt.

- Vi vil risikere å måtte gå ut av mye justispolitisk samarbeid, som blant annet felles DNA-registre. Dette er en politikk som vil bringe oss langt, langt tilbake, både justispolitisk og på andre områder, sier han.

Arbeiderpartiet har tidligere advart regjeringspartneren om at det er uaktuelt å endre den rødgrønne politikken på Schengen-området. Dagens samarbeid mellom Ap, SV og Sp er bygget på en enighet om å bygge videre på grensesamarbeidet.

NIKS: Helga Pedersen i Ap vil ikke være med på å endre den rødgrønne politikken på Schengen og EØS. Foto: Trond Solberg, VG
NIKS: Helga Pedersen i Ap vil ikke være med på å endre den rødgrønne politikken på Schengen og EØS. Foto: Trond Solberg, VG


Og parlamentarisk leder i Ap, Helga Pedersen, er klokkeklar på at dagens formuleringer vil videreføres også i neste stortingsperiode, om de rødgrønne vinner valget.

- EØS-avtalen er en av grunnsteinene i vår utenrikspolitikk og tilknytning til resten av verden. Jeg anser det helt uaktuelt å sitte i en regjering som vil si opp disse avtalene, sier Pedersen til VG.

Pedersen vil likevel ikke være med på at vedtaket skaper problemer for det rødgrønne samarbeidet.

- Men det er ikke noe nytt at Sp har andre standpunkt enn det som er regjeringens politikk i dag. Jeg føler meg sikker på at vi vil komme til en løsning, legger hun til.

Vil bekjempe kriminelle

Det var Senterpartiets Jenny Klinge som hadde sett seg lei på at utenlandske kriminelle har fri ferdsel inn og ut av Norge, og som krevde handling av Senterpartiets landsmøte i helgen.

- Vi kan rett og slett ikke akseptere at mobil organisert kriminalitet fortsetter å spre seg. Vi må innføre drastiske tiltak for å stoppe kriminelle utlendinger allerede på grensen til Norge, uttalte stortingsrepresentant og justispolitiske talsmann Jenny Klinge til VG under landsmøtet.

Pedersen er ikke enig:

- Når vi ser at kriminaliteten blir mer internasjonal, så er det viktigere enn noensinne med et godt internasjonalt samarbeid for å bekjempe den, sier hun.

Pedersen avviser at det rødgrønne samarbeidet settes i fare med Senterpartiets vedtak.

- Nei, det gjør det absolutt ikke. SV og Sp har ved flere anledninger klargjort at de fortsatt vil styre på en regjeringsplattform der EØS-avtalen og andre internasjonale avtaler er grunnlaget, selv om de har et annet primærstandpunkt, sier Pedersen.

SV: - Blir ikke noe fra høsten

Som kjent er også regjeringspartner SV motstander av både Schengen-samarbeidet og EØS-avtalen. Men partileder Audun Lysbakken understreker at fri krysning av de nordiske grensene er viktig for partiet.

- Jeg ser ikke for meg passkontroll på svenskegrensen. Det at økt grensekontroll kan bidra til å forhindre kriminalitet kan godt hende, men det er ikke SVs årsak til å være mot Schengen. Vi er i utgangspunktet enige, men vi må diskutere hva alternativet skal være.

- Hva tror du om konsekvensene for det rødgrønne samarbeidet når både SV og Senterpartiet ønsker å ta opp kampen mot EØS og Schengen?

- Vi står sammen om å jobbe for våre primære standpunkt på sikt, akkurat som at Ap har et langsiktig mål om norsk EU-medlemskap. Men det er uaktuelt å ta grep allerede fra høsten, og dermed uproblematisk for å fortsette regjeringssamarbeidet.

Seier for Senterungdommen

Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum innrømmer overfor VG at saken kan bli vanskelig å få gjennomslag for.

- Det er andre saker det er lettere å få gjennomslag for. Vi må se på helheten i programmet, sier han.

Leder i Senterungdommen, Sandra Borch, sier de har jobbet intenst i hvert enkelt fylke for å få gjennom vedtaket - som bare er ett av flere landsmøte-seiere for ungdomspartiet.

Hun mener Schengen-avtalen nå må bli en del av samtalene med Ap.

- Partiprogrammet ligger til grunn, og det er dette ledelsen skal ta med seg inn i regjeringsforhandlingene. Jeg er enig i at man må velge sine slag, men det var et tydelig landsmøte som sa hva de ønsket her i dag, sier hun til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks