Hovedinnhold

«Samfunnsbølla»: Finansierte valgkamp med hjemmebrent

HEMNES (VG Nett) Hvem skal få ytre seg i det offentlige rom og hva er tillatt i kampen for å frem sine meninger? Lokalpolitiker Øystein Meier Johannessen skyr hverken bombetrusler, fingerte drap eller hestehoder på stake.

Denne saken handler om:


Lokalpolitikeren fra Hemnes kommune i Nordland har bemerket seg på mange måter opp gjennom årene.

Øystein Meier Johannessen er tidligere marinejeger og taxisjåfør, men startet i 1985 sitt eget politiske parti, Samfunnspartiet. Siden den gang har den kontroversielle politikeren sittet to perioder i kommunestyret, og to perioder i fengsel.

VGTV - 300 sekunder: Samfunnsbølla

Onsdag publiserte VGTV en minidokumentar om politikeren. Filmen er en del av prosjektet «300 sekunder», som er en dokumentarfilm-serie på VGTV. Serien går over seks episoder denne høsten, produsert av Indie Film for VGTV.

Siden lokalvalget i 2011 er Meier Johannessen i gang med sin tredje periode som kommunestyrerepresentant i hjemkommunen Hemnes.

Selv sier han at Samfunnspartiet består av tre til fire medlemmer, og ble opprinnelig startet av han selv og høyesterettsadvokat Tor Erling Staff.

Men veien til kommunestyret har ikke vært uproblematisk for den snart 60 år gamle Hemnes-politikeren.

Bombetrussel

Han har flere ganger havnet i medienes søkelys som følge av både lovlige og ulovlige aksjoner, for å få oppmerksomhet rundt sine politiske meninger.

Les også: - Norske politikere er for snille

I 2005 plasserte han en gammel bil utenfor NRKs hovedkontor på Marienlyst. På bilen hang et banner med påskriften «Hellig krig vil fortsette så lenge Israel okkuperer Palestina. Av jord er du kommet, til jord skal du bli».

(Saken fortsetter under bildet)

«BOMBETRUSSEL»: Denne beskjeden ble umiddelbart oppfattet som en bombetrussel. Den gamle bilen ble plassert utenfor NRKs hovedkontor på Marienlyst i Oslo i 2005. Foto: KNUT ERIK KNUDSEN
«BOMBETRUSSEL»: Denne beskjeden ble umiddelbart oppfattet som en bombetrussel. Den gamle bilen ble plassert utenfor NRKs hovedkontor på Marienlyst i Oslo i 2005. Foto: KNUT ERIK KNUDSEN

Beskjeden ble umiddelbart tolket som en bombetrussel.

Inne i bilen fant bombeeksperter det som ble antatt å være eksplosiver med en fjernutløser, men som i realiteten var fjernkontroller til radiostyrte biler. Fjernkontrollene tilhørte barna hans.

I etterkant ble Meier Johannessen dømt til 30 dager i fengsel, som han sonet i Trondheim fengsel.

I 1985 imiterte han også et drap på Majorstuen i Oslo. «Drapet» ble gjennomført av Meier Johannessen og tre medhjelpere i Kirkeveien i Oslo. Etter dette ble han dømt til å sone 45 dager i fengsel, men han ble siden benådet. Det var blant annet på grunn av lang soningskø og sakens alder.

Hestehode på Karl Johan

De tre øvrige medvirkende fikk betingede fengselsstraffer fra 45 til 120 dager.

- Vi gjorde det i en slags protest mot myndighetenes behandling av de små partiene. Vi blir undertrykket og kommer ikke fram i media. Myndighetene har jo kontroll over NRK, som favoriserer andre småpartier, mens vi ikke får noen sjanse. Derfor tydde vi til et så drastisk tiltak, sa han til NRK Østlandssendingen den gangen.

(Saken fortsetter under bildet)

DRAPSBLØFF: Slik så det ut når Meier Johannessen og tre medhjelpere fingerte et drap på Majorstuen i Oslo. Foto: VG
DRAPSBLØFF: Slik så det ut når Meier Johannessen og tre medhjelpere fingerte et drap på Majorstuen i Oslo. Foto: VG

Tidligere i år reiste politikeren en såkalt nidstang utenfor Stortinget. En nidstang er en stokk med et dyrehode på toppen. I norrøn tid ble dette gjort for å håne fiender og påkalle dem ulykke. Meier Johannessen gjorde det for å protestere mot høye strømpriser og EU.

- For å lykkes ser vi det som viktig å motarbeide fordommene, det tiltagende snobberi og den etablerte snusfornuften i samfunnet, sier Meier Johannessen til VG Nett hjemme i stua på Hemnes.

- Men hva betyr egentlig det?

- At vi legaliserer bruken av canabis, sier opp EØS avtalen, inngår frihandelsavtaler med Kina og Russland. Vi går inn for en «Nordisk Union», og ønsker å avkriminalisere kjøp av seksuelle tjenester. Vi ønsker også å omskape halvparten av oljefondet til realverdier i form av infrastruktur i Norge, sier han.

- Hva kunne du konkret tenke deg å endre på?

- For det første så hadde vi innført en sosial boligpolitikk, som det er totalt mangel på nå. Vi hadde stimulert til økt boligbygging i statlig regi. Så vil vi jo gjeninnføre et gravferdstilskudd, slik at det ved ethvert dødsfall blir utbetalt 10.000 kroner til familien. Så har vi lovet at vi vil fjerne eiendomsskatten. Vi er ikke imot eiendomsskatt hvis det trengs, men i Hemnes er det innført på grunn av et dårlig politisk håndverk utført før oss.

(Saken fortsetter under bildet)

- DE MAGISKE GUDERS KRAFT: Det sier Øystein Meier Johannessen om Nidstangen han reiste utenfor Stortinget tidligere i år, for å demonstrere mot EU og høye strømpriser. Foto: Fra «Samfunnsbølla»
- DE MAGISKE GUDERS KRAFT: Det sier Øystein Meier Johannessen om Nidstangen han reiste utenfor Stortinget tidligere i år, for å demonstrere mot EU og høye strømpriser. Foto: Fra «Samfunnsbølla»

- Kalt tulling og idiot

Meier Johannessen sikter til Terra-skandalen, hvor både Hemnes, nabokommunen Rana og seks andre norske kommuner tapte store penger på innvesteringer i amerikanske kredittobligasjoner.

- Får dere til noe?

- Det er et godt spørsmål. Den eneste muligheten vi har er å påvirke de andre politikerne til å tenke at ting må gjøres annerledes enn vi har gjort dem tidligere, sier han.

- Tidligere har jeg aldri lykkes. Jeg har vært en slags antihelt. Ting jeg har foreslått har blitt nedstemt, for siden å bli tatt opp igjen og vedtatt, fortsetter Meier Johannessen.

Han skal blant annet ha foreslått å spare penger ved å fjernstyre klokkene i Hemnes kirke.

- Da ble jeg bare ledd av, og jeg ble kalt for en tulling og en idiot. Men det er i dag et eksempel på noe som andre har foreslått i ettertid, og som har blitt vedtatt, sier han.

- Hver gang jeg har kommet til arenaen har det vært viktigere å stemme meg ned, enn å høre på det som er fornuftig.

Les også: - En kvise på demokratiets rumpe

Hjemmebrent

Øystein Meier Johannessen har også vært i ilden som følge av partiets noe ukonvensjonell valgkampfinansiering foran et lokalvalg.

VGTV: Se alle episodene av «300 sekunder»

- De anarkistiske partiene nedover i Europa har finansiert valgkampene med bankran og annen kriminalitet, mens samfunnspartiet delfinansierte en valgkamp med hjemmebrenning, forteller han.

Men det er likevel de forskjellige aksjonene og demonstrasjonene Meier Johannessen er mest kjent for. Tilfeldige forbipasserende reagerte med avsky da han tidligere i år satt et avkappet hestehode på en stake utenfor Stortinget.

Meier Johannessen har også hugget ned trær i Nordmarka i Oslo, for å forsøke å fremprovosere en anmeldelse fra Løvenskiold-familien, som eier området. Politikeren fra Hemnes mener det er tyvegods fra unionen med Danmark.

- Tanken var at han skulle anmelde oss, og så skulle vi prosedere med at han ikke var rette vedkommende til å anmelde oss. Det er staten som eier Nordmarka, påstår Meier Johannessen hardnakket.

Bilbranner

Politikeren fikk også massiv kritikk da en flokk skoleelever ble vitne til at han satt fyr på en bil utenfor kommunehuset i Hemnes, noe de opplevde som dramatisk.

(Saken fortsetter under bildet)

BILBRANN: Meier Johannessen satt flere biler i brann for å markere sitt syn på konflikten mellom Israel og Palestina. Foto: Fra «Samfunnsbølla»
BILBRANN: Meier Johannessen satt flere biler i brann for å markere sitt syn på konflikten mellom Israel og Palestina. Foto: Fra «Samfunnsbølla»

- Men det er jo bare blåbær i forhold til den virkeligheten demonstrasjonen skulle reflektere. Skolen var jo kilometer unna. Jeg tenkte ikke på at de skulle komme gående. Det var en ulykkelig omstendighet. Hadde jeg i det hele tatt kommet på at det var en mulighet så ville jeg utsatt det, sier han.

- Men det er jo ikke barnas skyld at de kom gående akkurat da?

- Nei, men jeg føler ikke at det var min skyld heller. Hadde jeg ikke måttet utsette det til pausen, og hadde høyet jeg tente på inne i bilen brent bedre, så hadde hele bilen brent ned til kvart over to, mener han.

- Koster meg ingenting

Utenfor det samme kommunehuset har han også hengt opp sauehoder på staker. Under hodene hang han navneskilt, hvor navn på politikere, en journalist og redaktøren i Rana Blad var brukt.

- Men blir du tatt seriøst etter alle disse demonstrasjonene?

- Jeg må si at jeg føler en ny giv i dette kommunestyret. Jeg blir tatt mye mer seriøst nå kontra de to første kommunestyrene jeg satt i. Jeg har stor tro på at det skal gå bra denne gangen her, sier han.

Øystein Meier Johannessen forteller at han føler seg som en kombinasjon av en performance-kunstner og en politiker. Selv ser han av og til på seg selv som en performance-politiker.

- Tror du det er den lureste måten å få gjennomslag for politikken din på?

- Hadde jeg befunnet meg i en situasjon som en vanlig borger, så hadde jeg kanskje ikke gjort. Hadde jeg eid hus og hjem, og kunne tapt store verdier, ville jeg nok latt være. Men det koster meg ikke noe å gjøre det.

(Saken fortsetter under bildet)

SAUEHODER: I 2006 demonstrerte lokalpolitikeren mot kommunestyret og lokalavisen ved å sette opp en rekke sauehoder på staker, og gi dem navn på andre politikere, en journalist og en redaktør. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS
SAUEHODER: I 2006 demonstrerte lokalpolitikeren mot kommunestyret og lokalavisen ved å sette opp en rekke sauehoder på staker, og gi dem navn på andre politikere, en journalist og en redaktør. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS

- Føler du at du har oppnådd noe?

- Jeg har håpet at jeg skulle få større mulighet til å uttale meg om politikk. Jeg har jo fått muligheten til å uttale meg i store medier. Men skulle helst ha brukt vanlige kanaler, uten å gjennomføre en stor demonstrasjon eller aksjon, sier han.

- Hvorfor velger du å stå i kontrast til de gemyttlige formene politikk gjennomføres på i Norge?

- Jeg synes det er synd at det foregår så stille og rolig. Vi burde lære mer av franskmennene og få litt temperatur inn i debatten. Jeg støtter for eksempel de som okkuperer Wall Street.

- Har du forståelse for at mye av det du gjør oppfattes som tull og derfor lite konstruktivt?

- Jeg vet at mange synes det er tull, men jeg vet ikke om det er rasjonelt begrunnet. Jeg vet ikke om de har noen bedre argumenter for at det er tull, enn det jeg har for at det er riktig.

- Angrer du på noe av det du har gjort?

- Nå må jeg tenke meg om. Jeg har ikke skadet andre mennesker eller gjort andre vondt med mine aksjoner. Det må i så fall være den nærmeste familien eller de som bryr seg om meg, som kan ha opplevd det som en belastning, sier han.

Politiet: - En fredlig person

Ved lensmannskontoret i Hemnes forteller lensmann Stig Haugen og politiførstebetjent Steinar Bergem at de ikke frykter at Øystein Meier Johannessen skal gå for langt i sine aksjoner.

- Etter min personlige mening så er han ikke en trussel. Jeg skjønner samtidig at det han gjør kan skape frykt, men jeg opplever han som en ikke-voldelig person, sier Haugen.

Lensmannen medgir at det ser makabert ut, når noen setter dyrehoder på staker. Han er helt klar på at lokalpolitikeren har å forholde seg til de samme reglene som alle andre som ønsker å ytre seg.

- Han kom ganske tidlig før den siste valgkampen begynte, og spurte om tillatelse til å demonstrere. Da ba han meg liste opp hva som var tillatt, men da ga jeg beskjed om at det ikke er sånn det fungerer. Jeg ville ha en søknad hvor det sto skrevet konkret hva han spurte om, forteller Haugen.

(Saken fortsetter under bildet)

HOS LENSMANNEN: Politiførstebetjent Steinar Bergem (t.v.) og lensmann i Hemnes, Stig Haugen, snakker med Meier Johannessen på lensmannskontoret. Foto: OLE N. OLSEN
HOS LENSMANNEN: Politiførstebetjent Steinar Bergem (t.v.) og lensmann i Hemnes, Stig Haugen, snakker med Meier Johannessen på lensmannskontoret. Foto: OLE N. OLSEN

Politiførstebetjent Steinar Bergem deler oppfatningen om at Meier Johannessen ikke utgjør noen trussel for lokalsamfunnet eller andre, til tross for flere dramatiske demonstrasjoner.

- Tidvis vil jeg si at han beveger seg i en gråsone, sier Bergem.

Han rykket selv ut etter at politikeren satte en bil i brann langs E6 nord for Finneidfjord.

- Hvis han er innvilget tillatelse til å holde demonstrasjoner, og forholder seg til de påleggene han har fått, så er alt i orden. Men bilbrannen nord for Finneidfjord rykket vi og brannvesenet ut til. Jernbanen lå rett ved siden av og det ble et blikkfang langs veien, forteller Bergem.

Politiet opprettet en sak på bilbrannen, og Meier Johannessen måtte sone fengselsstraff for blant annet dette. Politimennene forteller at det aldri er noe problem å få han til å møte opp for å avgi forklaring.

- Har dere inntrykk av at noen er redd for ham på grunn av de mange dramatiske virkemidlene?

- Nei, tvert i mot. Jeg har i hvert fall aldri hørt om noen som er redd for Øystein. Han er en fredlig person, sier lensmann Stig Haugen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks