Hovedinnhold

PST avdekket ulovlig atom-eksport gjennom 60 år - saken henlagt

<p>LOVSTRIDIG EKSPORT: Atomreaktoren i Halden ble bygget i perioden 1955 til 1958 av daværende Institutt for Atomenergi, nå Institutt for Energiteknikk, IFE. Reaktoren ble bygget som en forsøksreaktor. Bildet er fra kontrollrommet i 1958.</p>

LOVSTRIDIG EKSPORT: Atomreaktoren i Halden ble bygget i perioden 1955 til 1958 av daværende Institutt for Atomenergi, nå Institutt for Energiteknikk, IFE. Reaktoren ble bygget som en forsøksreaktor. Bildet er fra kontrollrommet i 1958.

Foto: Knoblauch, NTB scanpix
PST mener at atomreaktoren i Halden har brutt reglene for eksportkontroll helt siden 50-tallet. Likevel har påtalemyndighetene nå henlagt anmeldelsene mot Institutt for energiteknikk (IFE).

Denne saken handler om:

I 2013 innrømmet IFE at de hadde startet tester for å hjelpe marinen i Brasil med en ny generasjon atomdrevne ubåter - uten å ha klarert dette med Utenriksdepartementet.

Men i tillegg har politietterforskningen avdekket at eierne av Halden-reaktoren har operert i strid med loven om eksportkontroll gjennom nesten 60 år, helt siden reaktoren ble satt i drift i 1958.

Dette lovbruddet gjelder et prosjekt sammen med OECD, hvor Halden-reaktoren har forsket på brensel til kjernekraftverk siden åpningen i 1958.

Først etter at IFE ble politianmeldt av Bellona og Utenriksdepartementet i 2013, sendte instituttet søknad til UD om unntak fra Norges strenge regler om eksport som kan brukes til militære formål. 

Atomskandalen i Halden: - Potensielt meget alvorlig sak

Overtrådt loven

«Det synes klart at IFE for fellesprosjektets vedkommende har overtrådt eksportkontroll-lovens paragraf 5», skriver statsadvokat Frederik G. Ranke i den ferske henleggelsen.

Men statsadvokaten mener at det ikke er bevist at IFE bevisst har spekulert i å bryte loven om eksportkontroll, eller balansere på kanten av loven. Det er heller ikke mulig å holde noen enkeltpersoner ansvarlig, og saken er dermed henlagt.

Brutt Stortingets forutsetninger

SKUFFET: Nils Bøhmer i Bellona er ikke enig i at Institutt for Energiteknikk slipper foretaksstraff etter atom-affæren i Halden.
SKUFFET: Nils Bøhmer i Bellona er ikke enig i at Institutt for Energiteknikk slipper foretaksstraff etter atom-affæren i Halden. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix

–  Jeg er veldig overrasket over at IFE ikke blir ilagt noen form for foretaksstraff, når de gjennom nesten 60 år har unnlatt å søke eksportlisens, sier Nils Bøhmer, daglig leder i Bellona, til VG.

Han mener at Stortingets forutsetninger for streng kontroll av kjernefysisk teknologi, for å hindre militær bruk av den norske atomforskningen, kan være brutt:

– Hensikten har hele tiden vært forskning på sivil atomkraft. Når PST nå har avdekket at Haldenreaktoren hele tiden har hatt aktivitet som skulle vært underlagt eksportkontroll, hadde jeg ventet en langt strengere reaksjon, sier Bøhmer.

Flere ulovlige avtaler

Brasil-saken viste seg bare å være starten på en større intern oppvask.

I september 2013 innrømmet IFE at de hadde samarbeidsavtaler med ytterligere fire land, og kunne ikke utelukke at avtalene også hadde vært til nytte for militære formål.

Kontraktene med med Russland, USA, Argentina og Frankrike var heller ikke forelagt Utenriksdepartementet, innrømmet IFE.

«IFEs omfattende rutineendringer for håndtering av spørsmål om eksportkontroll viser klart at instituttet nå erkjenner at deres tidligere forståelse ikke var i overenstemmelse med regelverket for eksportkontroll», skriver statsadvokaten i sitt henleggelsesbrev.

La bort Brasil-avtalen

SKJERPET KONTROLLEN: Auke Lont er styreleder i IFE, som eier Halden-reaktoren.
SKJERPET KONTROLLEN: Auke Lont er styreleder i IFE, som eier Halden-reaktoren. Foto: Tor Erik Schrøder, NTB scanpix

Etter at PST startet etterforskning, kom endelig søknaden om eksport til Brasil til UD. Søknaden ble blankt avslått, med den følge at IFE stoppet forsøkene og trakk seg fra kontrakten med Brasil.

«Brasilprosjektet ble avblåst i tide», skriver statsavokaten.

«Fellesprosjektet i Halden har pågått siden 1950-tallet og myndighetene har vært kjent med dette uten å gripe inn. Ingen i FRE har fortsettlig overtrådt eksportkontrolloven. Saken er blitt gammel uten at det kan legges IFE til last», heter det i henleggelsen. 

Bedre styring og kontroll

Auke Lont, toppsjef i Statnett, er styreleder i Institutt for Energiteknikk.

Han skriver i en tekstmelding til VG onsdag ettermiddag at IFE har foretatt endringer i organisasjonen for å bedre styring og kontroll av den nukleære sektoren:

«Som statsadvokaten påpeker, krever IFE nå en obligatorisk egenvurdering av alle nye prosjekter», legger han til.

Eva F. Dugstad, IFEs toppsjef siden 2010, trakk seg fra stillingen i mai i fjor. Styret har nå ansatt Nils Morten Huseby som ny toppsjef. Men Auke Lont avviser at sjefsskiftet har en sammenheng med PSTs etterforskning og regelbruddene:

«Adm dir ønsket i fjor selv avløsning etter seks år med krevende omstillingsarbeid på IFE. Ansettelse av ny adm dir har dermed ingen sammenheng med denne saken», skriver Lont i en sms.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks