Hovedinnhold

Politikere får drøssevis av tilbud om sponsing

UTRYKT PÅ SPA: Mette Hanekamhaug fikk spabehandling av Se og Hør, men saken kom ikke på trykk. Foto: MAGNAR KIRKNES Foto: MAGNAR KIRKNES/VG
UTRYKT PÅ SPA: Mette Hanekamhaug fikk spabehandling av Se og Hør, men saken kom ikke på trykk. Foto: MAGNAR KIRKNES Foto: MAGNAR KIRKNES/VG
(VG) - Så lenge det gagner partiet, er jeg ikke fremmed for å stille opp, sier Mette Hanekamhaug (Frp).

Denne saken handler om:

Politikernes gaver, reiser og reklamer

  • Det utløste stor debatt da det i 2007 ble kjent at tidligere Frp-formann Carl I. Hagen hadde fått 100 000 kroner for å vise frem huset sitt i Se og Hør, samtidig som ukebladet kjempet for at Stortinget skulle vedta momsfritak for ukebladet.
  • Tidligere Frp-topp Terje Søviknes fikk honorar etter at han stilte opp til torskemiddag i en Se og Hør-reportasje i 2006. Ukebladet spanderte også tur til Gran Canaria på Søviknes og hans kone. Turen resulterte i en større reportasje i bladet.
  • I 2001 betalte Se og Hør for daværende Høyre-leder Jan Petersens reise til Afrika. Daværende utdanningsminister Trond Giske fikk en tur til Venezia.
  • I 2002 fikk daværende statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) en tur til Gran Canaria av ukebladet. Det samme gjorde KrF-politiker Einar Steensnæs.
  • Frp-leder Siv Jensen har tidligere fortalt om sin smykkeavtale med Van Bergen Design, som har lånt henne nye smykker fire ganger i året siden 2005.
  • Jensen har dessuten reklamert for Kanal 24 sammen med SV-topp Inga Marte Thorkildsen i 2007. Hun har også reklamert for P4 sammen med Høyre-nestleder Jan Tore Sanner.

- Se og Hør spanderte spabehandling på meg da jeg kom tilbake på jobb etter å ha vært sykemeldt. Det skulle være en reportasje om hvordan jeg er blitt flinkere til å ta vare på meg selv, sier Mette Hanekamhaug (25), den yngste politikeren på Stortinget.

Hun vet ikke hvor mye behandlingen kostet, og saken kom aldri på trykk.

- Jeg stiller kun opp på det som jeg har interesse av, og utelukker ingenting. Hvis det gagner partiet mitt, så vurderer jeg å stille opp, sier hun.

Hanekamhaug har fått flere tilbud om turer, men har alltid takket nei. Det vil hun også fortsette med fremover.

Sandberg vil

I går skrev VG at tidligere KrF-nestleder og «Skal vi danse»-deltager Inger Lise Hansen har spilt inn reklamefilm for Star Tour sammen med familien.

Hun fikk ingen penger for oppdraget, men reisen er trolig verdt om lag 40000 kroner. Hansen har i dag ingen offisielle politiske verv.

- Jeg vil også gjerne spille inn reklamefilm et varmt sted, flirer Frp-nestleder Per Sandberg.

Det har han aldri fått tilbud om, men kona hans har fått honorar for å stille opp i en «hjemme hos»-reportasje i Se og Hør. Sandberg kan ikke huske hvor mye som ble utbetalt.

- Både kona og jeg er heltidspolitikere, og folk vet hvem vi er. Da bruker man de fora man kan for å gi velgerne et bilde av hvem man er, sier Sandberg.

Artikkelen fortsetter under bildet

I GÅR: VG skrev i går om tidligere KrF-nestleder Inger Lise Hansen som har spilt inn reklamefilm for Star Tour sammen med familien. Foto: Faksimile
I GÅR: VG skrev i går om tidligere KrF-nestleder Inger Lise Hansen som har spilt inn reklamefilm for Star Tour sammen med familien. Foto: Faksimile

Kommenterer ikke

Se og Hør vil ikke kommentere påstandene fra de to Frp-politikerne.

- Se og Hør har gjennom mange år aldri lagt skjul på at bladet i enkelte tilfeller utbetaler honorarer til mennesker som stiller opp for bladet, sier sjefredaktør Harald Haave i Se og Hør.

Han forteller at de aldri kommenterer hvilke saker det gjelder, ei heller beløp.

- Vi vil at alle tipsere og kjendiser som stiller opp i private sammenhenger, skal vite at de alltid kan stole på at Se og Hør ikke går ut med slike detaljer, sier Haave.

Returnerte smykker

Barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) har derimot takket nei til de fleste tilbudene hun har fått.

«Jeg har takket nei til mange middager, og sendte nylig tilbake smykker jeg fikk i gave. I tillegg har jeg sagt nei til «Skal vi danse» tre ganger. Deltagelse der ville forutsatt en del reklamering for programmet,» skriver Thorkildsen i en sms til VG.

I 2007 stilte hun opp i en reklame for radioprogrammet «Bergestuen direkte» på Kanal 24 sammen med Frp-leder Siv Jensen.

«Så vidt jeg husker skulle dette programmet ta opp samfunnsaktuelle temaer og vi var blant deltakerne. det handlet ikke om å selge såpe, men om å «gjøre folk oppmerksomme på hvor den offentlige debatten foregår», for å referere Frank Aarebrot,» skriver Thorkildsen, som også er statsråd for forbrukersaker.

Ga bort honorar

HAR FÅTT TILBUD: André Oktay Dahl (H). Foto: ESPEN BRAATA/VG
HAR FÅTT TILBUD: André Oktay Dahl (H). Foto: ESPEN BRAATA/VG

Høyre-politiker André Oktay Dahl har også fått tilbud om å gjøre promoteringsarbeid.

- Jeg har takket nei til et konkret tilbud om klær til å bruke på ulike arrangementer. Det var en avtale som skulle gå over lengre tid. Jeg vil ikke at det skal stilles spørsmål ved om man er til salgs som politiker, sier han.

Da Dahl deltok i tv-programmet «4-stjerners middag», ga han bort mesteparten av honoraret til en organisasjon som jobber mot overgrep mot barn.

André Oktay Dahl påpeker at politikere har lov til å motta gaver og reiser, så lenge de føres inn i Stortingets gaveregister og skattes av.

- Jeg vet også at pressen vil kunne stille spørsmål ved det, og jeg vil ikke sette meg selv i den situasjonen.
Men når jeg slutter som politiker, kommer jeg til å ta for meg med begge hender hvis jeg får tilbud, ler Oktay Dahl.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks