Hovedinnhold

LO ga Støre olje-signaler

... og nå «fredes» Ap-lederen

<p>FAST LINJE: Jonas Gahr Støres kronikk om at Aps langsiktige oljepolitikk ligger fast, skapte lettelse i LO.<br/></p>

FAST LINJE: Jonas Gahr Støres kronikk om at Aps langsiktige oljepolitikk ligger fast, skapte lettelse i LO.

Foto: NTB/Scanpix
LO freder Ap-leder Jonas Gahr Støre, etter hans klargjøring om oljens fremtid. Men Støre hadde fått klare signaler fra LO før han kom med sin redegjørelse.

Tips oss

Det har VG fått bekreftet av kilder i LO.

For første gang kommenterer LO-ledelsen usikkerheten som er skapt om Aps oljepolitikk, etter Ap-leder Jonas Gahr Støres uttalelser på AUFs sommerleir i juli, hvor han åpnet for å la deler av oljeformuen bli liggende, av miljøhensyn.

I går skrev Støre en kronikk i Aftenposten, hvor han fastslår at «Ap vil videreføre 40 års politikk ved å legge til rette for et stabilt og høyt aktivitetsnivå på sokkelen».

Han balanserte det med det med at man samtidig må stille krav «til at vi gir kraftfulle bidrag til å redde verdens klima».

VG har undersøkt hvilken kontakt det har vært mellom LO og Støre i det siste.

Bekymret

Etter hva VG forstår, har det ikke vært direkte kontakt/møte mellom Støre og LOs øverste ledelse, i forkant av kronikken til Støre.

Men VG har fått bekreftet at det har vært kontakt på faglig nivå, nettopp fordi man i LO har vært bekymret over den usikkerheten som Støre har skapt.

– Det er gitt signal fra LO, sier en sentral LO-kilde.

– I forkant av kronikken?

– Ja, det har vært ført samtaler i kulissene.

En annen sier det slik:

– Kronikken reddet oss. Vi er svært glade for at kronikken ble slik den ble.

VG har også fått bekreftet at Støre og Leif Sande har røkt fredspipe etter at Sande gikk ut mot Støre. Og at Sande er godt fornøyd med både kronikken og det Støre hadde å si.

-Linjen ligger fast

– Vi har hele tiden lagt til grunn at Støre står på Aps langsiktige oljepolitiske linje, noe hans kronikk i Aftenposten onsdag bekrefter: Han redegjør for sitt syn og hvor han fastslår at Arbeiderpartiets oljepolitiske linje de siste 40 årene, ligger fast, sier 2. nestleder i LO, Hans Christian Gabrielsen.

– Dere freder ham?

– Han bekrefter at partiets politiske linje ligger fast og at det betyr fortsatt høy aktivitet og leting.

– Det var han som skapte usikkerhet i sommer?

– Kronikken til Støre viser at det ikke er noen slik usikkerhet. Den langsiktige linjen ligger fast, men klima er en viktig utfordring og det er altså ikke slik at vi ikke har klart å balansere det før:

– Vi har alltid tatt miljøhensyn og CO2-avgiften ble innført mot stemmene til Høyre og Fremskrittspartiet, sier Gabrielsen.

– Det var mange også i LO som reagerte på det han sa i sommer?

– Det er Høyre og Frp som de siste dagene har skapt en ubegrunnet usikkerhet om Aps oljepolitikk.

– Basert på det Støre sa i sommer?

– Han sa aldri at store deler av fremtidens olje må bli liggende. Han refererte til internasjonale rapporter som konkluderte med at to tredjedeler eller tre fjerdedeler av verdens karbonholdige energi, må bli liggende. I første rekke er det kull som må bli liggende, dersom verden ikke tar CO2-fangst og lagre mye mer i bruk, sier Gabrielsen, som har sin bakgrunn fra Fellesforbundet i privat sektor i LO.

Han er også en av de fremste kandidatene til å overta som LO-leder om knappe tre år.

Gabrielsen vil ikke kommentere at forbundsleder Leif Sande i LO-forbundet IndustriEnergi samme dag som kronikken sto på trykk, gikk ut i DN og refset Støre for å skape usikkerhet om Aps oljepolitikk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks