Hovedinnhold

Likestillingen på retur - men Norge i verdenstoppen

<p>LIKESTILT: Pressekonferansen i statsministerboligen i høst i forbindelse med nye statsråder i regjeringen, illustrerer at Norge har kommet langt i likestilling. Fra venstre: Norges nye EU/EØS-minister Marit Berger Røsland, den nye utenriksministeren Ine Marie Eriksen Søreide, avtroppende utenriksminister og påtroppende WEF-sjef Børge Brende, statsminister Erna Solberg og og den nye forsvarsministeren, Frank Bakke-Jensen.</p>

LIKESTILT: Pressekonferansen i statsministerboligen i høst i forbindelse med nye statsråder i regjeringen, illustrerer at Norge har kommet langt i likestilling. Fra venstre: Norges nye EU/EØS-minister Marit Berger Røsland, den nye utenriksministeren Ine Marie Eriksen Søreide, avtroppende utenriksminister og påtroppende WEF-sjef Børge Brende, statsminister Erna Solberg og og den nye forsvarsministeren, Frank Bakke-Jensen.

Foto: Frode Hansen, VG
Likestillingen i verden går tilbake, også i Norge, men vi er fortsatt på pallen i VM i likestilling.

De nordiske landene peprer som vanlig pallen i den årlige likestillingsundersøkelsen «Global Gender Gap Rapport 2015», som World Economic Forum (WEF) utgir.

Likestilling på retur

144 land er målt ut i fra 14 indikatorer innen helse, utdanning, økonomisk og politisk deltakelse.

Island er på førsteplass foran Norge og Finland, mens Rwanda sniker seg foran Sverige.

Det mest interessante med årets kåring, er at likestillingen for første gang det siste tiåret, er på retur.

Likestillingen måles ut i fra en indeks hvor 100 prosent er full likestilling. I verden er i år indeksen 68 prosent. Det er en tilbakegang fra 68,3 prosent i fjor og 68,1 prosent i 2015, ifølge WEFs nye rapport, som du i sin helhet kan lese her.

Likestillingen i Norge er på 83 prosent. I 2015 var vi oppe på 85 prosent, mens vi i fjor lå på 84 prosent.

2016: Her er omtalen av fjorårets rapport.

– Talentepoke

Vi er i år bare slått av Island med 88 prosent.

– Vi beveger oss fra kapitalismens epoke inn i epoken med talent. Konkurransedyktighet på nasjonalt og på selskapsnivå vil bli avgjort mer enn noen gang før av den innovative kapasiteten til et land eller et selskap. De vil lykkes best, som forstår at å integrere kvinner er viktig for deres evne til å rekruttere talenter, sier Klaus Schwab, grunnlegger og administrerende direktør i World Economic Forum.

100 år til verden er likestilt

Den negative utviklingen måles også i hvor lang tid det vil ta for verden å bli totalt likestilt. I fjor la det an til å ta 83 år, men etter tilbakegangen i år, vil det nå ta 100 år før verden er likestilt, i følge WEF-rapporten.

Likestillingen har kommet lengst når det gjelder helse/levealder, som er på 96 prosent, tett fulgt av deltakelse innen utdanning: 95 prosent.

Området som virkelig holder tilbake likestillingen i verden er politisk deltakelse, hvor det bare er 23 prosent likestilling.

Økonomisk deltakelse er på 58 prosent.

Her er Norges plassering innen de fire hovedkategoriene: Økonomisk deltakelse 82 prosent, utdannelse 99 prosent, helse/levealder 97 prosent, politisk deltakelse 53 prosent.

Verdens minst likestilte land er Yemen, Pakistan og Syria.

Brende-organisasjonen

I World Economic Forum i Geneve, som Norges utenriksminister Børge Brende straks skal inn og lede, er man bekymret over utviklingen.

– I 2017 bør vi ikke se en negativ utvikling i likestillingen, sier Saadia Zahidi, leder av avdelingen for utdanning, kjønn og arbeid i WEF.

– Noen land forstår dette, og de ser nå resultatene av sine aktive tiltak for å bedre likestillingen, sier Zahidi.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks