Hovedinnhold

Inga Marte Thorkildsen kontaktet politi i incestsak

BLANDET SEG: Mens hun fortsatt var stortingsrepresentant, skal statsråd Inga Marte Thorkildsen (SV) ha tatt direkte kontakt med en politietterforsker i en incestsak. Foto: TROND SOLBERG / VG
BLANDET SEG: Mens hun fortsatt var stortingsrepresentant, skal statsråd Inga Marte Thorkildsen (SV) ha tatt direkte kontakt med en politietterforsker i en incestsak. Foto: TROND SOLBERG / VG
Da hun fortsatt var stortingsrepresentant, grep Inga Marte Thorkildsen (SV) inn i en incestsak.

Denne saken handler om:

Thorkildsen skal ha fortalt politiet hvordan de burde gjøre jobben.

Thorkildsen var blitt gjort oppmerksom på at politiet ikke hadde planer om å gjenoppta etterforskning av en gammel incestsak.

Da grep hun telefonen, ringte til etterforskeren og presenterte seg som stortingsrepresentant. Hun fortalte ham hva han burde gjøre, skriver Dagbladet.

- Fortalte om overgrep

Saken er en komplisert barnefordelingssak og handlet om påstander om at en far skulle ha begått seksuelle overgrep mot sitt mindreårige barn. Thorkildsen mente politiet burde gjennomføre et nytt avhør av barnet.

Hun hadde fått sakens dokumenter fra barnets mor, hvor det framgikk at gutten selv hadde forklart seg om overgrep til flere uavhengige instanser og i dommeravhør. Gutten, som ble diagnostisert med posttraumatisk stressyndrom, er i dag under farens omsorg, og straffesaken lagt bort, ifølge Thorkildsen.

- Som stortingsrepresentant har jeg engasjert seg i slike saker gjennom ti år og har fått kunnskap om mange alvorlige saker. Da er det et dilemma hva man skal gjøre med denne kunnskapen. Det var ikke straffesaken som var mitt anliggende i det hele tatt, men helsetilstanden og rettssikkerheten til gutten, sier hun.

Hun vil ikke ha noen mening om kvaliteten på de avhørene som allerede var tatt av gutten, og avviser at dette var et moment bak henvendelsen til politiet.

Hun påpeker imidlertid at politidistriktet som etterforsket saken, ikke hadde eget SO-team - etterforskere med spesialkompetanse på seksuelle overgrep.

Kritisk til Thorkildsen

Riksadvokaten er kritisk til Thorkildsens henvendelse til politiet.

Det er også leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund.

- Dette er dårlig skjønn og hun blander roller. Det er viktig å bevare skillet mellom stortinget som lovgiver og politiet og rettssystemet som håndhever. De skal ikke blande seg inn i enkeltsaker, sier Johannessen til VG Nett.

Thorkildsen får også kritikk fra Stortingets andre visepresident Per-Kristian Foss (H).

Foss kaller Thorkildsens engasjement uhørt og «stikk i strid med all praksis for hvordan stortingsrepresentanter opptrer».

Thorkildsen varslet SVs partileder Audun Lysbakken og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) om engasjementet sitt da hun ble utnevnt til statsråd. De mente saken var uproblematisk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks