Hovedinnhold

Huitfeldt kan ikke gjøre noe for døvblinde Harald nå

Høyre og Frp: - Vi vil sikre Harald tolk

KAN IKKE LOVE: Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) kan ikke garantere at døvblinde får sine tolker tilbake. Foto: Jan Petter Lynau, VG
KAN IKKE LOVE: Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) kan ikke garantere at døvblinde får sine tolker tilbake. Foto: Jan Petter Lynau, VG
Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) lover å «styrke tolkningstjenestene», men kan ikke garantere at døvblinde Harald Vik får beholde sin fritidsaktivitet-tolk.

Denne saken handler om:

VG omtalte i går døvblinde Harald Vik som mister tolketilbudet rettet mot fritidsaktiviteter.

Tidligere har det ikke blitt spesifisert hva en tolkeledsager kan eller ikke kan brukes til. I det nye rundskrivet spisser NAV retningslinjene, og døvblinde kan ikke lenger forvente å få tolk- og ledsagerhjelp til praktisk bistand, men hovedsakelig bare i sammenhenger som krever kommunikasjon.

Hvilke sammenhenger dette er, er det derimot sterk uenighet om. NAV ønsker nå at kommunen i større grad tar ansvar for den praktiske bistand.

I sommer ble det fattet vedtak om at tolketilbudet til fritidsaktiviteter for de 350 døvblinde i Norge skal opphøre.

Vik fikk forrige uke skriftlig beskjed fra NAV om at tilbudet hans vil begrenses. Det både skremmer og provoserer 69-åringen.

REDD FOR Å MISTE LIVSGLEDEN. Døvblinde Harald Vik (69) lever og ånder for timene ute i friluft sammen med tolkene sine. VG møtte han hjemme i Drammen i kveld, sammen med tolk og ledsager Ivar Wigaard. Foto: Helge Mikalsen
REDD FOR Å MISTE LIVSGLEDEN. Døvblinde Harald Vik (69) lever og ånder for timene ute i friluft sammen med tolkene sine. VG møtte han hjemme i Drammen i kveld, sammen med tolk og ledsager Ivar Wigaard. Foto: Helge Mikalsen

- Det er en skam at tolketilbudet er tatt bort. Dersom tolkene mine forsvinner ser jeg for meg at jeg blir liggende alene i sengen hele dagen. Fysisk aktivitet er helt avgjørende for livet mitt, både for den psykiske og fysiske helsen min, forteller Vik til VG.

Huitfeldt kan ikke gjøre noe

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt sier at hun ble varslet om saken gjennom mediene.

- Jeg forstår godt at dette føles frustrerende for Harald Vik og andre som er avhengig av hjelp. Døvblinde blir stadig mer aktive, og det er veldig positivt. Derfor vil jeg sørge for at tolketjenesten blir styrket, sier Huitfeldt til VG.

Men utfordringen er ressursmangel. Huitfeldt besvarer ikke VGs spørsmål om hva tolketjenestene prioriteres mot.

- Regelverket har ikke blitt endret, men det ble i fjor sommer sendt ut en presisering av hvordan det skulle tolkes. Dersom den presiseringen har slike negative utslag vil jeg endre dette, og sørge for at tolketjenesten blir tilført mer midler slik at tolketilbudet blir bedre, legger statsråden til.

Arbeidsdepartementet har avtalt møte med de døvblindes organisasjon for å se på regelverket og presisering av det.

- Hva betyr dette konkret for Harald? Mister Harald tolken eller ikke?

- Jeg har som statsråd ingen myndighet til å avgjøre enkeltsaker. Det er NAV som avgjør slike enkeltsaker. Jeg vil styrke tolketjenestene slik at det blir færre som får avslag. Harald Viks historie er dessverre ikke unik. Derfor trengs det mer penger, svarer Huitfeldt.

Frp: - Sjokkerende

Leder av Stortingets Arbeids- og sosialkomité, Robert Eriksson (Frp), mener det både er sjokkerende og helt uakseptabelt at man ikke skal ha råd til å ta vare på Harald og andre døvblinde.

- Vi har nok penger til å gi 350 døvblinde muligheten til aktivitet og muligheten til å leve et verdig og anstendig liv, og jeg reagerer på at personer som Harald må gå en lang vei for å beholde sine rettigheter, sier Eriksson til VG.

Frp-politikeren lover å gi Harald - og andre i samme situasjon - tilbake tolkene sine, dersom partiet havner i regjering i høst.

- Vi må sørge for at det bevilges mer penger, slik at vi kan praktisere den praksisen vi hadde før 1. juli. Er du døvblind, skal du ha tolk, også til fritidsaktiviteter. Dette handler ikke om kostnad, dette handler om å gi dem et liv med deltakelse og livsglede, sier Eriksson.

Høyre: - Harald skal få tolk

Høyrepolitiker og medlem i Arbeids- og sosialkomiteen, Sylvi Graham, synes også det er rystende at døvblinde mister fritidstilbudet.

- Vi vil gjøre noe, vi vil følge opp. Harald har rett på å leve et verdig liv, og dette er et godt eksempel på at vi må legge til rette. Vi vet at fysisk aktivitet har mye å si for helsen og det gode liv, sier Graham.

Hun mener statsrådens utspill fremstår som byråkratiske unnskyldninger.

- Opposisjonen satte til og med av penger til tolketilbudet i sine alternative budsjett, og da blir det feil å legge det frem som et nyoppdaget problem, sier Høyre-politikeren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks