Hovedinnhold

Høyre foreslår å frata kirken rett til å vie

VIL ENDRE REGLENE: Bent Høie taler om Norge 2030 på Høyres landsmøte i mai. Som nestleder i partiet fronter han et forslag om å frata tros- og livssynssamfunn vigselsretten. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix
VIL ENDRE REGLENE: Bent Høie taler om Norge 2030 på Høyres landsmøte i mai. Som nestleder i partiet fronter han et forslag om å frata tros- og livssynssamfunn vigselsretten. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix
Staten skal ha vigselsrett alene, mens tros- og livssynssamfunn bare skal være seremonimestere, foreslår Høyre i utkast til nytt partiprogram.

Denne saken handler om:

Partiet har i utkastet endret syn på vigselsordningen etter en lang runde internt, forteller nestleder Bent Høie.

- Staten vil med forslaget overta alt papirarbeidet og de juridiske sidene. Men folk vil også i fremtiden kunne feire et kirkebryllup akkurat som i dag, sier Høie til Vårt Land.

Det er gode muligheter for at forslaget blir en del av en fremtidig regjeringsplattform, tror Høie.

I praksis vil forslaget bety at par som skal gifte seg, først henvender seg til det offentlige, for eksempel byfogden, for å få prøvd og godkjent ekteskapet. Deretter velger paret seremoniform. De som ønsker det, kan henvende seg til en statskirke eller et annet trossamfunn for å få markert bryllupet. Ordningen med borgerlig vigsel skal bestå, slik at de som ønsker en nøytral seremoni, fortsatt kan få velge det.

- Og de som verken ønsker borgerlig eller kirkelig markering, kan nøye seg med bare den obligatoriske registreringen av giftermålet, sier Høie.

Høyres programforslag blir presentert tirsdag. Deretter skal det på høring i partiet før det blir formelt vedtatt på landsmøtet neste vår.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks