Hovedinnhold

Slik vil han snu arbeidsledigheten:

Her er Støres kriseplan for Norge

<p>IKKE FORNØYD: Ap leder Jonas Gahr Støre kritiserte Erna Solberg og hennes regjering under sin tale på årsmøte til Oslo Arbeidersamfunn.</p>

IKKE FORNØYD: Ap leder Jonas Gahr Støre kritiserte Erna Solberg og hennes regjering under sin tale på årsmøte til Oslo Arbeidersamfunn.

Foto: Heiko Junge, NTB scanpix
Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Norge må bruke mer penger for å få bukt med den stigende arbeidsledigeheten.

Overfor VG skisserer han her sin kriseplan - tiltakene han ville ha satt i verk, dersom han satt ved roret.

Planen består i all hovedsak av fire hovedgrep - og innebærer mer  bruk av penger for å holde hjulene i gang i norsk økonomi:

** Aller først: Få i gang aktivetet på vest- og sørlandet, der krisen nå er verst. Støre nevner her kollektivtrafikk, utbygging av infrastruktur, vedlikehold av bygg, nye ferger med nullutslipp langs kysten, samt plugging av oljebrønner (tetting av gamle og forlatte oljebrønner, for å unngå lekkasjer).

** På lengre sikt: Gi støtte til bedrifter som vil ta i bruk ny teknologi - da særlig innen miljøteknologi i norsk industri, fornybare ressurser og maritim industri. Her tar Støre til orde for at staten kan stille opp i et spleiselag med bedriftene.

** Endre permitteringsreglene: Det bør bli mulig for bedrifter å permittere folk lenger. Målet er at de da slipper å si opp folk, før økonomien etterhvert snur til det bedre.

** Opplæring: Støre ønsker mer ressurser til opplæring og utdanning av folk som har mistet jobben, samt til flyktninger.

Les også: Slik blir nordmenns økonomi i tiden fremover

– Felles for disse alle er at de trenger opplæring. Det er viktig at vi ikke setter disse gruppene opp mot hverandre.

– Hva konkret vil du gjøre for dem? Hvordan skal opplæringen foregå annerledes enn i dag?

– Vi må tilpasse opplæringen mer til bedriftene og offentlig sektors faktiske behov. Vi trenger et system der bedrifter og utdanningsinstitusjonene samarbeider tettere om kompetansebehovene i arbeidsstyrken. Her må det tenkes nytt.

Les også: Dette er LO-lederens ledighetskrav til regjeringen

Støre om Solbergs tiltak:

Ap-lederen mener statsminister Solberg ikke ser ut til å ta alvoret innover seg.

Han minner om Erna Solbergs uttalelse til VG under toppmøtet i Davos, der hun blant annet uttalte at «i prosent er ledigheten i Norge fortsatt lav».

– Jeg er helt uenig. 4,6 prosent er høyt for Norge. Og prosenttall sier ingenting om mennesker. Vi er nær 130.000 ledige – det høyeste tallet på 23 år. Og tallet øker. For disse menneskene er det liten trøst at prosenten er høyere i andre land. Vi må tørre å kalle dette en krise, sier Støre.

– Solberg sier at hvis man tror dette løser seg ved å pøse på med penger, så tar man feil?

– Erna burde være varsom med på påstå at vi pøser på med penger. Hun har selv satt norgesrekord i bruk av oljepenger, og hun bruker dem uklokt, på usosiale skattekutt. Vi pøser ikke ut penger på skattekutt, men vil bruke mer på treffsikre tiltak som skaper aktivitet i norsk økonomi.

Solberg til Støre: Velkommen etter

Solberg er på sin side ikke imponert over Støres tiltakspakke: 

- Tre av fire gjennomføres nå ettersom budsjettet og tiltakspakken rulles ut, så her må jeg ønske Støre velkommen etter, sier Stolberg. 

- Det er bra at Støre mener at vi må bekjempe ledigheten. Det er ikke mange månedene siden Støre mente en langt mindre tiltakspakke var tilstrekkelig, og han kritiserte regjeringen i harde ordelag for å bruke finanspolitikken for kraftig mot ledigheten. 

Kommentar: Utsikter svarte som olje

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks