Hovedinnhold

Hemmelig møte i Stortingets kino

<p>LUKKER DØRENE: Stortingspresident Olemic Thommessen samler Stortinget til hemmelig møte mandag morgen, men selve stortingssalen er ikke avlyttingssikker. Møtet må derfor skje i Stortingets kinosal, et rom uten vinduer mot gaten, og hvor Ap til vanlig har sine gruppemøter.</p>

LUKKER DØRENE: Stortingspresident Olemic Thommessen samler Stortinget til hemmelig møte mandag morgen, men selve stortingssalen er ikke avlyttingssikker. Møtet må derfor skje i Stortingets kinosal, et rom uten vinduer mot gaten, og hvor Ap til vanlig har sine gruppemøter.

Foto: Heiko Junge, NTB scanpix
Tidlig mandag morgen må 169 stortingsrepresentanter liste seg opp en baktrapp til Stortingets kinosal for å behandle den hemmelige innstillingen om de alvorlige manglene i regjeringens terrorsikring.

Der vil de finne nummererte plasser og sikkerhetsvakter både på innsiden og utsiden. Så er det klart for Stortingets første lukkede møte på 25 år.

Ifølge VGs opplysninger vil deler av stortingsbygningen bli avstengt allerede i helgen for å sikre et lekkasjefritt møte, når Stortinget skal behandle den hemmelige innstillingen fra Kontrollkomiteen om Riksrevisjonens rapport om objektsikring,

Rapporten avdekket alvorlige svakheter ved regjeringens sikring av objekter som kan bli mål for terroraksjoner eller andre typer angrep. Rapporten mente at situasjonen var «svært alvorlig», og kritiserte regjeringen for at samarbeidet mellom Forsvaret og politiet om objektsikring var for dårlig.

Må ta av klokken

Mandag morgen vil stortingsrepresentantene bli pålagt å legge igjen både mobiler, klokker og alt elektronisk utstyr på utsiden av møtelokalet.

Sakspapirene og dagsorden må kvitteres ut av hver enkelt stortingsrepresentant, og  nummerert slik at alle dokumentene må leveres inn, eller legges igjen i det hemmelige møterommet når møtet er over.

Skrur av wifi

Stortinget har allerede bestemt at rapporten fra Riksrevisjonen skal behandles i en åpen og i en lukket del.

Det hemmelige møtet er et resultat av at regjeringen og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har nektet å etterkomme et ønske fra flertallet på Stortinget om å publisere den hemmelige delen av Riksrevisjonens rapport.

Men da flere partier ønsket å vedta en særlig lov for å tvinge regjeringen til å åpne rapporten, ville ikke KeF være med på tvang. Forsalget falt, og rapporten er fortsatt ikke nedgradert av regjeringen.

Kjent gjennom DN

Rapporten ble publisert av Dagens Næringsliv i mars. Men regjeringen har altså likevel nektet å frigi dette dokumentet, selv om riksrevisor Per-Kristian Foss også har engasjert seg tungt for offentlighet, og beskyldt regjeringen for å forsøke å sensurere kritikk av seg selv.

Ifølge VGs opplysninger vil Stortinget også skru av deler av nasjonalforsamlingens trådløse nettverk i deler av helgen, og så lenge møtet pågår.

Sterkt kritikkverdig

Tirsdag skal den åpne delen av Kontrollkomiteens innstilling behandles i Stortinget. Den ble avgitt fra komiteen på tirsdag.

Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet, KrF og Miljøpartiet De Grønne mener regjeringens arbeid med objektsikring og beredskap er ”sterkt kritikkverdig”. Dette er det mest alvorlige begrepet komiteen kan bruke uten å fremme mistillit.

Venstre skiller imidlertid lag med den øvrige opposisjonen og mener saken er «svært alvorlig og kritikkverdig».

Her kan du lese hele den åpne innstillingen fra komiteen. 

Erna Solberg i Stortinget: Visste ikke om manglende terror-sikring

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks