Hovedinnhold

Frp-utspill kan velte regjeringsdrømmen

**KrF-topper vil si nei til Siv
**Skjebnedag for blå regjering

SURE MINER: KrF-topper er klare på hvilket råd de vil gi partiledelsen i dag: Dropp et firepartisamarbeid der Frp er med i regjering. Foto: Scanpix
SURE MINER: KrF-topper er klare på hvilket råd de vil gi partiledelsen i dag: Dropp et firepartisamarbeid der Frp er med i regjering. Foto: Scanpix
Flere topptillitsvalgte i KrF vil i dag anbefale partiet å si nei til å sitte i regjering med Frp.

Denne saken handler om:

Sentrale folk i KrF sier nå rett ut at lysten til å sitte i samme regjering som Frp er borte. En av de viktige grunnene er at Siv Jensen og Frp-ledelsen ikke har tatt noe oppgjør med de kontroversielle innvandrings-uttalelsene fra flere sentrale Frp-medlemmer.

Debatten ble utløst av uttalelser som Frp-toppen Christian Tybring-Gjedde kom med i Aftenposten torsdag, i debatten om bruken av ordet «snikislamisering».

I interne diskusjoner har sentrale KrF-politikere vist til at Frp-leder Siv Jensen har unnlatt å ta avstand fra slike uttalelser, og at det har forsterket uroen for hva som kan skje videre med klimaet i en firepartiregjering under Erna Solbergs ledelse.

- I løpet av en fireårsperiode i regjering med Frp vil det komme utspill som vil smitte over på oss, sier en kilde plassert sentralt i partiet.

Man vil rett og slett ikke komme i en posisjon der man må sitte stille når denne gruppen i Frp kommer med de mest kontroversielle utspillene sine.

OMSTRIDT: Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde.
OMSTRIDT: Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde.

KrF-erne som nå sier nei viser overfor VG til at partileder Knut Arild Hareide ikke kunne kommentere Frps bruk av ordet «snikislamisering» - en debatt som ble reist etter Frps pressekonferanse for utenlandske journalister forrige uke.

- Det var en tydelig demonstrasjon på hvordan et regjeringssamarbeid kommer til å bli, sier en kilde.

Kildene vil ikke navngis fordi de ikke vil foregripe KrFs helt avgjørende landsstyremøte på Gardermoen onsdag kveld. De sier at de tror at også KrF-leder Knut Arild Hareide sliter med alvorlig tvil før dagens møte som skal si ja eller nei til forpliktende regjeringsforhandlinger.

- Vi er ikke SV, vi står ikke på plenen og demonstrerer mot egen politikk, men står skulder ved skulder med våre partnere. Det kommer ikke til å gå i lengden, til det er det for stor avstand mellom oss og Frp på dette området.

KrF-erne tviler ikke på Frps sterke regjeringsambisjon, men er grunnleggende usikre på om Frp -ledelsen vil klare - eller i det hele tatt vil ønske - å holde sine mest innvandringskritiske talspersoner i tøylene.

Ordene som brukes overfor VG er at det rett og slett «ikke frister» å sitte i regjering med et parti som har så stikk motsatt holdninger i asylpolitikken.

Les også: Erna innrømmer at drømmen kan ryke 

En annen sentral KrF-kilde som er koblet på forhandlingene sier at et flertall i landsstyret i utgangspunktet heller mot et nei.

Men også i KrF er det uenighet og splittelse. Noen lar seg ikke påvirke av de kontroversielle Frp-utspillene:

- Det ser jeg på som enkeltutspill som ikke påvirker avgjørelsen, sier Ove Gundersen - fylkesleder i Aust-Agder KrF.

Hvilken regjering ønsker du? Spill VGs regjeringskabal! 

Men Frps manglende oppgjør med sin historie plager KrF-erne. De mener partiet lenge har spilt på fremmedfrykt og motsetninger, og mener det vil gjøre det umulig med et regjeringssamarbeid.

- Ketil Solvik-Olsen sa at ordet «snikislamisering» var uheldig å bruke. Jeg skulle ønske alle i partiet var enige om det, inkludert Siv Jensen, sier sentralstyremedlem Hilde Ekeberg.

Hun er en av få som snakker åpent om Frp-skepsisen.

Imidlertid understreker flere landsstyremedlemmer overfor VG at det fortsatt er åpent for å stemme ja dersom partiet har fått gjennomslag for svært mye av sin politikk.

Fylkesleder i Rogaland KrF, Olaug Bollestad, beskriver fylkeslaget sitt som delt i spørsmålet om KrF bør gå i regjering med Frp eller ikke.

- For meg er det en totalpakke hvor det ikke bare er politiske saker som avgjør. Hvordan skal partiene håndtere enkeltsaker som kommer opp? Er det kjøttvekta som skal avgjøre? Jeg vil vite hvilken tillit og trygghet det har vært mellom partilederne i sonderingene, sier Bollestad til VG.

Gundersen i Aust-Agder sier han heller ikke har bestemt seg for hva han skal mene i landsstyret onsdag.

- Hele pakken vil avgjøre. Men det kan bli vanskelig å si nei ti å gå i regjering, fordi der får man mye gjennomslag.

Også internt i Venstre er det stor bekymring for at partiet skal bli holdt ansvarlig for kontroversielle utspill fra Frp dersom partiet går inn i regjeringen. Mandag sa partiveteranene Lars Sponheim og Odd Einar Dørum rett ut at de advarer mot et Frp-samarbeid.

KrF-topper VG har snakket med erkjenner at den politiske avstanden har krympet på mange områder gjennom ni dager med forhandlinger.

Partiet har etter det VG kjenner til, fått gjennomslag for et engangs amnesti for de omstridte asylbarna - men at de samtidig må godkjenne store innstramninger i innvandringspolitikken. Solberg-regjeringen vil rigge den etter «dansk» modell, blant annet med dramatisk høyere terskler for familiegjenforening.
Uttalelsene om «snikislamisering» har skapt reaksjoner også internt i Frp.

Også i Frp er det flere som sier til VG at de frykter disse utspillene stikker kjepper i hjulene på Siv Jensens regjeringsdrøm.

Hverken partileder Siv Jensen eller Christian Tybring-Gjedde ville kommentere saken i tirsdag kveld.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks