Hovedinnhold

Frp-Ingebjørg kan miste verv fordi hun stemte «feil»

<p>KAN MISTE VERVENE: Ingebjørg Godskesen stemte mot tvangssammenslåing av tre kommuner, men fikk ikke gjennomslag. Nå kan hun miste vervene sine.</p>

KAN MISTE VERVENE: Ingebjørg Godskesen stemte mot tvangssammenslåing av tre kommuner, men fikk ikke gjennomslag. Nå kan hun miste vervene sine.

Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix
Ingebjørg Godskesen (Frp) stemte mot tvangssammenslåing av tre kommuner – på akkord med sin egen stortingsgruppe. På grunn av dette vil de ta fra henne internasjonale verv.

Ingebjørg Godskesens opprør mot partiets stortingsgruppe lyktes ikke den 8. juni, og tvangssammenslåingene hun stemte mot ble vedtatt.

– Stemmer jeg ja til tvangssammenslåing, stemmer jeg mot folkets vilje fra folkeavstemningene. Stemmer jeg mot kommunesammenslåingene går jeg mot partiprogrammet. Jeg må velge pest eller kolera, forklarte Godskesen i forkant av avgjørelsen.

Slik gikk det: Frp-Ingebjørg stemte mot – fikk ikke gjennomslag

En uke senere kom reaksjonene på at hun stemte mot sine egne. Frps Stortingsgruppe ønsker å frata Godskesen vervene som varamedlem til Nordisk råd, og som varamedlem til Europarådets parlamentariske forsamling.

I stedet for henne vil partigruppen ha henholdsvis Helge André Njåstad og Christian Tybring-Gjedde.

<p>Freddy de Ruiter, (Ap)</p>

Freddy de Ruiter, (Ap)

Foto: NTB scanpix

– Ikke greit

En av dem som har reagert er Freddy de Ruiter (Ap) som sitter i valgkomiteen på Stortinget. Han kaller avgjørelsen om å droppe Godskesen «en politisk straff og en hevnaksjon».

– Det er uvanlig å blande seg inn i et annet partis anliggende, men vi må si fra at det ikke er greit å behandle mennesker på den måten. Jeg har aldri sett maken noen gang i norsk politikk, sier han til VG.

De Ruiter nekter å stille seg bak valgkomiteens innstilling der Godskesen byttes ut med Njåstad og Tybring-Gjedde, og håper han vil få flere av medlemmene med seg.

– Dessuten er det et annet vesentlig poeng her, i tillegg til det som går på spørsmålet om anstendighet. Det er hva disse internasjonale organisasjonene skal tro når vi i Norge skalter og valter med vervene deres i denne typen politisk taskenspilleri, sier han.

Så du? Sp-Trygve sa ja til kommunesammenslåing i det stille

<p>Harald T. Nesvik (Frp)</p>

Harald T. Nesvik (Frp)

Foto: VG

Tilliten forsvant

– Dette har ikke noe med en hevnaksjon å gjøre i det hele tatt slik de Ruiter prøver å fremstille det, skriver stortingsrepresentant Harald Tom Nesvik (Frp) i en e-post til VG.

Han mener det snarere dreier seg om en naturlig reaksjon på at tilliten til Godskesen forsvant da hun stemte mot de andre representantene fra partiet.

– En stortingsgruppe er til enhver tid nødt til å ha tillit til at den en velger til diverse verv og organisasjoner til enhver tid gjør dette på vegne av sin gruppe, skriver han videre.

Nesvik kommenterer ikke de Ruiters bekymringer rundt de internasjonale organenes reaksjon, og vil ikke si noe utover eposten når VG ringer.

VG har vært i kontakt med Godskesen fredag ettermiddag, men hun ønsket ikke å si noe om Frp-kollegenes avgjørelse.

Stortinget bestemmer hvem som får de internasjonale vervene på mandag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks