Hovedinnhold

Frp åpner for eget «tiggerpoliti» i Norge

** Krever klart forbud fra regjeringen
** Advokatforeningen: Lite gjennomtenkt

LIKER IKKE: Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann, Ulf Leirstein, kjemper for å gjeninnføre tiggerforbudet i Norge. FOTO: ROGER NEUMANN/VG
LIKER IKKE: Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann, Ulf Leirstein, kjemper for å gjeninnføre tiggerforbudet i Norge. FOTO: ROGER NEUMANN/VG
(VG Nett) Torsdag legger Fremskrittspartiet frem forslag om tiggerforbud i Norge. De vil se på radikale metoder for å håndheve det.

Regjeringen har gått inn for at tiggere skal registreres, og at kommunene så kan nekte dem å tigge i visse områder og på visse tider.

Det får justispolitisk talsmann i Frp, Ulf Leirstein, til å se rødt.

- De har hatt et helt år på seg til å komme med en løsning, og det eneste de klarer er et tamt høringsforslag. Torsdag går vi på talerstolen på Stortinget med det som vil være en ordentlig løsning, sier han til VG.

Frp ber regjeringen om å fremme et forslag om tiggerforbud. Men partiet mener selv det ikke vil være nok.

- Tigging er bare en del av problemet. Vi må se på hele bildet, mener Leirstein.

Bakgrunn: Ap vil ha tiggerfrie soner i storbyene 

- Må se på alle ressurser

Partiet vil ha det de kaller «kommunale tiltak mot tigging».

- Et av motargumentene mot forbud er at politiet vil få så mye ekstra å gjøre. Vi vil derfor også se på hva kommunene kan gjøre for å bidra. Hvorfor kan for eksempel ikke parkeringsvakter gi bøter for tigging? I Oslo gjør de det for forsøpling og lignende. Kommunale tiltak må være en del av

OMSTRIDT: Meldeplikt for tiggere ble innført i Drammen i påsken. De to som sjekkes her hadde begge registrert seg, og frotalte VG at de aksepterte de nye reglene. Foto: Frode Hansen/VG
OMSTRIDT: Meldeplikt for tiggere ble innført i Drammen i påsken. De to som sjekkes her hadde begge registrert seg, og frotalte VG at de aksepterte de nye reglene. Foto: Frode Hansen/VG

planen her, forklarer Leirstein.

- Vi vil ikke konkludere med om det bør være vektere som bøtelegger, men vi må se på den muligheten.

- Det vil bli et tiggerpoliti eller rompoliti?

- Vi har i dag politi som gir folk bøter for å parkere feil og vi har politi som tar seg av brudd på straffeloven. Bryter man reglene, om de er kommunale eller statlige, så skal det få konsekvenser. Vi må se på alle ressurser for lov og orden, svarer Leirstein - som understreker at de ikke har utredet den juridiske siden av saken.

Vil ha strengere straffer

I forslaget krever Frp videre strengere grensekontroll og hardere straffer for lovbrudd som kan knyttes til organisert kriminalitet.

- Vi må se på hvordan det straffes i dag, og jeg vil tro det er alt for lavt. Ordentlig straff vil i seg selv gjøre det mindre lukrativt å komme hit, sier Leirstein.

Advokatforeningen tar ikke imot noen av de nye forslagene fra Frp med åpne armer.

- Vi er mot at det gjeninnføres et forbud mot tigging, sier leder Eirik Keiserud til VG.

- Når det gjelder forslag om å gi kommunalt ansatte og private vekterfirmaer adgang til å utferdige forelegg på bøter ved overtredelse av et eventuelt tiggeforbud, virker dette lite gjennomtenkt. Forslaget reiser langt flere problemstillinger enn ordningen med å gi kommunale parkeringsvakter adgang til å ilegge gebyr ved feilparkering og så videre, mener han.

- Farlig vei

Lederen peker på at politiet har som samfunnsoppdrag å håndheve de samme lover og regler likt overfor hele befolkningen.

- I dette ligger også en viktig rettssikkerhetsgaranti. Man er inne på en farlig vei dersom man skulle etablere en ordning hvor sivile vakter ble gitt adgang til å håndheve et regelverk rettet mot en enkelt samfunnsgruppe, mener Keiserud.

Foreningen har tidligere vært kritiske til regjeringens forslag om registrering av tiggere, som de også mener kan bli utfordrende med tanke på personvern og overvåkning.

MÅ FORBY: Medlem av justiskomiteen, Åse Michaelsen, mener et tiggerforbud i Norge vil hjelpe tiggernes fattige hjemland på sikt. FOTO: JAN PETTER LYNAU/VG
MÅ FORBY: Medlem av justiskomiteen, Åse Michaelsen, mener et tiggerforbud i Norge vil hjelpe tiggernes fattige hjemland på sikt. FOTO: JAN PETTER LYNAU/VG


- Bidrar til å hjelpe Romania

Medlem av justiskomiteen på Stortinget Åse Michaelsen har vært med på å skrive Fremskrittspartiets forslag. Hun mener et tydelig lovforbud mot tigging også vil hjelpe hjemlandene til de øst-europeiske tiggerne.

- I dag bidrar vi til problemene i Romania. Vi gjør at det lønner seg å ta barna ut av skolen og få dem til å bruke månedsvis på å tigge i Oslo, istedenfor at de lærer og kan hjelpe landet sitt, sier Michaelsen.

- Gjennom EØS-kontingenten sender vi millioner til Romania hvert år. Jeg mener vi må gå i dialog med romfolket og sørge for at de pengene treffer bedre.

Utelukker forbud

Justisdepartementet vil ikke starte på noen stor kursendring på bakgrunn av kravene fra Frp.

- Vi mener tigging er et utslag av sosial nød. Du kan ikke straffe fattigdom, og det er et verdispørsmål, sier statssekretær i justisdepartementet, Pål Lønseth (Ap).

- Skulle man likevel tenke på forbud, så vil det kreve omfattende ressurser. Skal det virke og føre til reduksjon så må de håndheves slik at man straffer dem som begår tigging. Det

UAKTUELT: Statssekretær i Justisdepartementet, Pål Lønseth. Foto: Knut Erik Knudsen/VG
UAKTUELT: Statssekretær i Justisdepartementet, Pål Lønseth. Foto: Knut Erik Knudsen/VG

er langt mer ressurskrevende enn vårt forslag om en meldepliktsordning.

- Kunne en form for tiggerpoliti hjulpet?

- Vi skal ha et godt utdannet politi som er et betydelig element i rettssikkerheten. Det har vi i dag. Vi må ha krav om at de forvalter den tilliten på en god måte. Det krever utdanning. Det kan være kommunen bruker parkeringsvakter til en del ting, men et tiggeforbud ville føre til straffbare forhold. Det må politi og påtalemyndighet håndheve.

Det er likevel ikke helt utelukket at noe av Fremskrittspartiets forslag vil føre frem.

- Jeg vil komme med en utstrakt hånd til dem på dette med organisert kriminalitet. Vi vurderer allerede å utvide mafiaparagrafen. Politi og påtalemyndigheten har vært opptatt av det og menneskehandel er et sentralt element. Der kan vi være enige om noe, sier statssekretæren.

Hva mener du om tiggerdebatten? Diskutér i kommentarfeltet under.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks