Hovedinnhold

Berntsen om Giske-bråket: Må ikke bli en såpeopera

- SÅPEOPERA: Thorbjørn Berntsen (innfelt) mener Giske-bråket nå må roe seg, slik at det ikke utvikler seg til en såpeopera. Næringsminister Trond Giske holdt pressekonferanse i går, hvor han blant annet offentliggjorde de omstridte tekstmeldingene til styrelederen i Telenor. Foto: SCANPIX / FRODE HANSEN
- SÅPEOPERA: Thorbjørn Berntsen (innfelt) mener Giske-bråket nå må roe seg, slik at det ikke utvikler seg til en såpeopera. Næringsminister Trond Giske holdt pressekonferanse i går, hvor han blant annet offentliggjorde de omstridte tekstmeldingene til styrelederen i Telenor. Foto: SCANPIX / FRODE HANSEN
(VG Nett) Nærings- og handelsminister Trond Giske får bred støtte av erfarne Arbeiderparti-kolleger. De tror statsråden sitter trygt.

Denne saken handler om:


Etter at Telenor-styreleder Harald Norvik kalte presset fra Trond Giske i TV 2-saken «utilbørlig», måtte næringsministeren svare for seg. Fredag kveld offentliggjorde Giske tekstmeldingene fra nærings- og handelsdepartementet til Norvik.

I løpet av uken har det vært mange beskyldninger og rykter om Giskes rolle i salgsprosessen av TV 2 til danske Egmont.

BAKGRUNN: Nachspiel-dramaet

Sentralt i rykteflommen har vært påstander om hva statsråden skal ha sagt eller ikke sagt under og på et nachspiel etter NHOs årskonferanse.

Nå får Giske støtte av erfarne Arbeiderparti-kolleger. Tidligere Ap-statssekretær, og administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Norsk Industri, Stein Lier-Hansen (56) var en av deltakerne på det mye omtalte nachspielet på Lorry.

- Selv som næringsminister har du lov til å kritisere et vedtak ut i fra et politisk ståsted. Men debatten har gått på om han har utøvd utidig press, og der synes jeg at Harald Norvik ryddet opp i det. Han sa det var tøffe diskusjoner, men at statens eierskapsforvaltning var grei, og at de var uenige om tolkningen av en setning, sier Lier-Hansen.

Den tidligere Ap-toppen mener Trond Giske overlever som statsråd.

- Det er ingenting nytt i tekstmeldingene. De understreker bare at det har vært diskusjoner, og jeg oppfatter ikke at det er noe form for instruksjon i meldingene. Hadde et departement instruert, hadde det vært en helt annen språkbruk. Det er ikke et byråkratisk språkbruk som brukes når du setter hardt mot hardt. Det er kulturminister Trond Giske som har uttalt seg i denne saken, sier Stein Lier-Hansen.

Fint håndverk

Aps tidligere barne- og familieminister Karita Bekkemellem (46) sier til VG at saken viser hvor fint håndverk politikk er, og hvor lett det er å trå feil.

- Det er mange maktkonstellasjoner i det norske samfunnet som går utenfor de besluttende organer. Samtidig er Norge et lite land - noe som gjør at relasjoner, kjennskap og nettverk i noen sammenhenger blir ganske små, sier Bekkemellem.

Tidligere Ap-statsråd Gudmund Hernes (70) synes styreleder i Telenor, Harald Norvik, har uttalt seg klart i saken.

- Normene som gjelder i selskap hvor staten er den dominerende part, er rimelig klare. Dette er et eksempel på hva man i amerikansk politikk kaller: «If you want to play hardball, we play hardball.» Det har skjedd nå, når Norvik går ut såpass tydelig og skarpt. Så utover det tror jeg at de som har ansvar, får ta det, sier Hernes.

- Må Giske gå?

- Det vil jeg ikke spekulere i. Harald Norvik er en mann som er veldig erfaren, både fra det politiske miljø og næringslivet. Han har lang erfaring når han uttrykker seg så tydelig, sier Hernes.

Gammel stalinist

Arbeiderpartiets frittalende tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen (76) er klar i talen når han uttaler seg om det som har blitt en kinkikg sak for Giske.

- Jeg er en gammel stalinist, så jeg mener at de som har det politiske ansvaret må få lov til å utøve det. Jeg hadde nok sagt klart og tydelig i fra hva jeg mente. Men det er spilleregler, og de må man følge. Harald Norvik kjenner jeg godt - han er en person med stor integritet. Jeg håper hele greia stopper nå slik at det ikke utvikler seg til en såpeopera, sier Berntsen.

- Må Giske gå?

- Nei, langt i fra! Det skulle f... meg bare mangle. Jeg tror ikke Norvik må gå, heller. De får stå på post og sørge for å avvikle en affære og gå videre, sier han.

Berntsen får støtte av Aps tidligere næringsminister Odd Eriksen (56).

- Jeg vet ikke hvilke samtaler som har vært ført mellom Giske og Telenors styreleder, men det er viktig å ha klart for seg at det er statsråden som har det konstitusjonelle ansvaret i forhold til eierskapet. Det er ikke en tilfeldig direktør eller styrelederen i Telenor. Jeg så hva Norvik gjorde i dag, og det er mulig å spørre hvordan Stein Erik Hagen eller Kjell Inge Røkke ville forholdt seg til en styreleder som hadde opptrådt på den måten, sier Odd Eriksen.

- Giske overlever?

- Det vil være oppsiktsvekkende hvis han ikke overlever dette. Det betyr at man setter styret over statsråden, og da har man abdisert i det statlige eierskapet, sier han. Og legger til:
- Eierskapet utøves ikke annerledes i dag enn det det er gjort tidligere. Det er viktig at vi har et aktivt forhold til vårt eierskap.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks