Hovedinnhold

- Stempler barn som et problem

FÅR KRITIKK: Her i Groruddalen, nærmere bestemt på Kaldbakken, vokste Jan Bøhler opp. Og dette er blant områdene i Oslo som har utfordringer med svært høy andel minoritetsspråklige elever på skoer. Foto: Krister Sørbø
FÅR KRITIKK: Her i Groruddalen, nærmere bestemt på Kaldbakken, vokste Jan Bøhler opp. Og dette er blant områdene i Oslo som har utfordringer med svært høy andel minoritetsspråklige elever på skoer. Foto: Krister Sørbø
(VG Nett) Aps Jan Bøhler får passet påskrevet etter at han har hevdet at andelen minoritetselever i Oslo-skolen må ned.

Denne saken handler om:

Det er byrådsleder i Oslo, Høyre-mannen Stian Berger Røsland, som langer ut mot lederen i Oslo Arbeiderparti:

- Jan Bøhler stempler barn som et problem som må spres, og det synes jeg han skal være varsom med. Han sier at mange elever med minoritetsbakgrunn på et sted i seg selv utgjør et problem. Det er feil, sier Berger Røsland til VG Nett.

BAKGRUNN:Norskspråklige elever kan bli i mindretall

Fredag kunne VG melde at norskspråklige elever kan være i mindretall i Oslo-skolen i 2021, om dagens utvikling fortsetter. Ved hele 58 av 136 grunnskoler i hovedstaden er norskspråklige elever kommet i et mindretall, viser helt ferske tall fra Utdanningsetaten.

De fem siste årene er antall skoler hvor norskspråklige elever er kommet i mindretall økt med 18, fra 40 til 58.

Les også:Kristin Halvorsen mener noe må gjøres

25 prosent norskspråklige

Leder i Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler har varslet at partiet ønsker en nedre grense på hvor få norskspråklige elever det skal være på hver skole i Oslo.

- Vi bør sikre at det på hver skole er minst rundt en firedel etnisk norske elever. Noe særlig lavere bør det ikke ligge hvis vi vil at norsk språk og kultur skal være fellesnevneren, sier han.

I fredagens VG lanserer Bøhler to tiltak for å unngå for lav andel av elver med norsk morsmål:

** Justering av skolegrensene, slik at skolene får elever fra mer sammensatte boligområder enn mange av dem gjør i dag.

** Sette sammen klasser slik at ingen etnisk gruppe blir for dominerende.

Hva mener du om dette?Diskutér på VG Nett her!

- Ingen skal flyttes

Forslagene sables ned av byrådslederen i Oslo, som mener Jan Bøhlers forslag for lengst har gått ut på dato.

- Bøhler sier nærmest at «Vi går inn i et klasserom. Her var det veldig mange med minoritetsbakgrunn. Det er et problem. Ti av dere må gå», skisserer Høyre-politikeren overfor VG Nett.

Det avviser Bøhler på det sterkeste:

- Jeg har ikke sagt at noen elever skal flyttes, men jeg vil skape gode og inkluderende miljøer for å gi folk like muligheter. Byrådet i Oslo er for passive, og vi vil føre en aktiv politikk for å bedre dette, sier Jan Bøhler til VG Nett.

Les også:Elevblanding ble stoppet

Han fremholder at det er flere områder i Oslo hvor flytting av en skolegrense kan gjøre at elever som har manglende norskbakgrunn vil sogne til en skole med større andel elever med norsk som morsmål enn de ville gjort i dag.

- Det kommer ikke til å bli store avstander for elevene av den grunn, sier han.

- Pedagogisk nyorientering

- Vi er blitt en flerkulturell by og det betyr at skolene må settes i stand til å håndtere språkproblemer og for eksempel at flere har foreldre som ikke kan norsk, sier byrådsleder Stian Berger Røsland.

- Synes du det er greit at enkelte skoler i Oslo ikke har en eneste elev med norsk som morsmål?

- Jeg sier ikke at vi skal føre en politikk som bidrar til at det skjer, men teoretisk sett så synes jeg det er greit. Spørsmålet er hvordan vi løser denne utfordringen. Vi må ha et pedagogisk apparat og læremetoder som fungerer. En pedagogisk nyorientering, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks