Hovedinnhold

Innvandrer-boomen i Oslo-skolene: Halvorsen mener noe må gjøres

Snart kan norskspråklige elever være i mindretall

(VG Nett) Kunnskapsminister Kristin Halvorsen mener Oslo by må ta grep etter VGs sak om at elever med minoritetsbakgrunn kan bli i flertall i Oslo-skolen om få år.

Denne saken handler om:

Vet du noe om dette? Kontakt oss!

- Man må tenke gjennom skolegrensene og hvor sosiale tiltak plasseres. Man må plassere sosialboliger flere steder i byen. Oslo har ikke tenkt godt nok på det, slår SV-lederen fast overfor VG Nett.

Kristin Halvorsen reagerer etter at VG i dag kunne melde at norskspråklige elever kan være i mindretall i Oslo-skolen i 2021, om dagens utvikling fortsetter.

BAKGRUNN:Norskspråklige elever kan bli i minstretall

For ved hele 58 grunnskoler i hovedstaden er norskspråklige elever i et mindretall, viser helt ferske tall fra Utdanningsetaten i Oslo. Det er i alt 136 grunnskoler i Oslo, og i løpet av de siste fem årene har 18 nye fått flertall av elever som ikke har norsk som morsmål.

Hva mener du om dette?Diskutér på VG Nett her!

- Målet for sammensettingen på en skole er å ha en god miks. Det er mange gode skoler med flertall av minoritetsbarn. Men det finnes også skoler hvor det er svært få elever med minoritetsbakgrunn, og der er det barn som mangler flerkulturell kompetanse, sier Halvorsen.

Les også:Elevblanding ble stoppet

- Hva mener du med en god miks? Er en 50/50-fordeling greit?

- Jeg vil ikke si noen prosenter. Økende antall minoriteter i Oslo-skolen er ikke et problem. Det er en utfordring, sier hun til VG Nett.

Les videre under bildet!

I EN KLASSE FOR SEG: Kristin Halvorsen besøker 10. klasse på Ila skole i Oslo tidligere i år. - Økende antall miniriteter i Oslo-skolen er ikke et probleme. Det er en utfordring, sier hun til VG Nett. Foto: Line Møller
I EN KLASSE FOR SEG: Kristin Halvorsen besøker 10. klasse på Ila skole i Oslo tidligere i år. - Økende antall miniriteter i Oslo-skolen er ikke et probleme. Det er en utfordring, sier hun til VG Nett. Foto: Line Møller

Ved årtusenskiftet hadde 31 prosent av elevene i Oslo minoritetsbakgrunn. Ti år senere er andelen steget til 40 prosent.

Har du tips eller innspill?Kontakt VG Netts journalister direkte her!

Andelen minoritetsspråklige elever i Oslo-skolen har vokst med ett prosentpoeng i året, noe som betyr at elevene med norsk som morsmål vil være i mindretall i 2021, om økningen fortsetter som i dag.

Les også:1500 førsteklassinger må ha ekstra norsk-opplæring

Leder av Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler foreslår to konkrete tiltak for å unngå en for lav andel av elever med norsk som morsmål:

** Justering av skolegrensen, slik at skolene får elever fra mer sammensatte boligområder enn mange av dem gjør i dag.

** Sette sammen klasser slik at ingen etnisk gruppe blir for dominerende.

Bøhler går ikke inn på hvordan han tenker at dette skal gjøres i praksis. Selv om kunnskapsminister Halvorsen er enig i hans forslag om å flytte grenser, ønsker heller ikke hun å snakke om hvordan dette skal gjøres:

- Det er noe Oslo kommune må gå gjennom. Men også hvor sosiale tiltak blir plassert kan ha noe med hvordan fordelingen av elever på skoler er i byen, presiserer Halvorsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks