Hovedinnhold

Støre: - Ap kan ikke skygge unna hijab-debatten

TABU: Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil ta et oppgjør med tabuene i integreringsdebatten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
TABU: Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil ta et oppgjør med tabuene i integreringsdebatten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
(VG Nett) Utenriksminister Jonas Gahr Støre advarer mot tabuer i integreringsdebatten, og varsler at Ap nå vil ta tak i de «vanskelige debattene».

Denne saken handler om:

Støre leder Aps nye integreringsutvalg som skal komme med forslag til et nytt integreringspolitisk program, som skal vedtas på partiets landsmøte neste år. Utvalget møttes for første gang mandag, og utenriksministeren varsler at utvalget vil ta for seg hele det brede integreringsfeltet.

- Jeg er opptatt av at vi ikke skal la oss styre av noen tabuer. Alle spørsmål og all frykt som måtte være der, skal på bordet, sier Støre til VG Nett.

Religiøse hodeplagg

Striden rundt hijab og andre religiøse plagg har preget integreringsdebatten de siste månedene. Fremskrittspartiet har foreslått å forby hijab i norske skoler, og både Ap-nestleder Helga Pedersen og SVs kommunalpolitiske talsmann Heikki Holmås har åpnet for en utredning av det kontroversielle spørsmålet.

I går konkluderte imidlertid Justisdepartementets lovavdeling at dagens lovverk ikke gir anledning til å innføre et generelt forbud mot bruk av hijab i skolen. Samtidig fastslo kunnskapsminister Kristin Halvorsen at det ikke er aktuelt for regjeringen å foreslå lovendringer som kan åpne for et slikt forbud.

Les hele konklusjonen til lovavdelingen her

Spenninger og frykt

Utenriksministeren bekrefter likevel at Ap-utvalget vil ta opp striden rundt de religiøse hodeplaggene.

- Dette er ikke et arbeid som er utløst av et hodeplagg, men vi kan ikke skygge unna denne debatten, sier Støre.

LES OGSÅ:Vil redusere innvandringen med EU-politikk

Støre mener Norge på mange områder har lykkes godt med integreringen, men innrømmer samtidig at dette er en av de største utfordringene Norge står overfor.

- Innvandring har utløst usikkerhet, spenninger og frykt. Det må vi som samfunn møte med åpen debatt. Resultater av dårlig integrering er negativt for alle og farlig for samfunnet, sier Støre.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks