Hovedinnhold

Karita slakter Jens' lederstil

** Mener Stoltenberg er feig og svak

BOKAKTUELL: Karita Bekkemellems bok slippes torsdag. Foto: Eivind Griffith Brænde
BOKAKTUELL: Karita Bekkemellems bok slippes torsdag. Foto: Eivind Griffith Brænde
(VG Nett) Eks-statsråd Karita Bekkemellem mener Jens Stoltenberg sviktet fullstendig som leder, og opptrådte feigt og pinglete da han ga henne sparken.

Denne saken handler om:

Det nådeløse oppgjøret kommer i Bekkemellems selvbiografi «Mitt røde hjerte», som kommer ut i dag.

Bekkemellem reagerer kraftig på det hun mener var feighet og elendig personalbehandling da hun fikk beskjed om at hun måtte forlate regjeringen for å gi plass til en statsråd med innvandrerbakgrunn.

LES OGSÅ:Utsatte bokslipp til etter valget

Til slutt - etter å ha gått på oppsigelse og i uvisshet om når statsrådskiftet faktisk skulle skje i over en uke, og uten lov til å snakke med noen om at hun skulle gå av - blir hun oppsøkt av daværende stabssjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

«Ja vel, så Jens har ikke tenkt å fortelle noe selv, selv om han i vår korte telefonsamtale sist fredag lovet meg at han personlig skulle holde meg underrettet. Typisk Jens. Han bruker sitt sendebud. Jeg synes det er latterlig, det er feigt og pinglete», skriver den tidligere Ap-statsråden i boka.

LES OGSÅ:Bokklar Karita til VG Nett: - Jeg skal ikke sverte Jens

Artikkelen fortsetter under bildet

FIKK SPARKEN: Karita Bekkemellem måtte gi fra seg statsrådsstolen til Manuela Ramin Osmundsen. Foto: Scanpix
FIKK SPARKEN: Karita Bekkemellem måtte gi fra seg statsrådsstolen til Manuela Ramin Osmundsen. Foto: Scanpix


LES OGSÅ:- Jeg gir meg

- Jagland en ekte visjonær

Karita Bekkemellem mener det ikke bare var i forbindelse med hennes egen avgang at Stoltenberg sviktet som leder:

«Selv om han gjerne vil være en god sjef, blir han lett utydelig og fjern. Han delegerer for mange sentrale lederoppgaver, som det å følge opp egne statsråder. Det kan medføre at han oppleves som svak. Det kan også gjøre ministrene sårbare, fordi man er henvist til å ordne opp selv», skriver hun.

Sammenlignet med sin forgjenger er Jens Stoltenberg en leder uten visjoner, skriver Bekkemellem:

«Vi som har vært så heldige å sitte i regjering med både Thorbjørn og Jens, vet utmerket godt forskjellen på de to. En av dem er at Thorbjørn er en ekte visjonær, en politisk tenker som har et overordnet politisk mål med det han gjør. Jens, derimot, jobber mer fra dag til dag.»

LES OGSÅ:Uttalelsene det ble bråk av

Artikkelen fortsetter under bildet

SPARKET: Karita Bekkemellem likte dårlig å få sparken som statsråd. Her sammen med Jens Stoltenberg i gladere dager. Foto: Trond Solberg
SPARKET: Karita Bekkemellem likte dårlig å få sparken som statsråd. Her sammen med Jens Stoltenberg i gladere dager. Foto: Trond Solberg

Bekkemellem hevder også at hun ble ilagt munnkurv av de hun kaller «lederstaben til Jens».

- Karita har gitt meg boken og jeg kommer til å lese den. Jeg vil ikke delta i noen debatt om interne prosesser i Ap eller regjeringen, men jeg har lyst til å si at Karita har gitt mye til norsk politikk og jeg ønsker henne alt godt, sier Jens Stoltenberg til VG Nett via sin statssekretær Mina Gerhardsen.

I en debatt om regionreformen på en regjeringskonferanse, hadde Bekkemellem tatt til orde for at ansvaret for sykehusene også burde gå inn i de nye regionene. Dette mente hun til tross for at Ap hadde foreslått og gjennomført overføringen av sykehusene til staten i Stoltenberg I-regjeringen.

Hun skriver at hun «fikk beskjed om at jeg som arbeiderpartiminister ikke burde gå imot sykehusreformen, den var jo vår sak. Jeg var helt uenig. Som statsråd i en koalisjonsregjering måtte jeg kunne melde uenighet».

Sovende statsråd

Stoltenberg kan ikke ha vært en årvåken leder, viser Bekkemellems høyst oppsiktsvekkende opplysning fra det indre liv i den første Stoltenberg-regjeringen, som satt fra 2000 til valgfiaskoen i 2001:

«I Stoltenberg 1 var det til og med en minister som regelmessig sovnet under regjeringsmøter - og jeg stiller meg den dag i dag spørsmålet om Jens i det hele tatt fulgte opp vedkommende», skriver hun.

Bekkemellem beskriver også tidvis dårlige forhold i den rødgrønne regjeringen, som tiltrådte i 2005:

«Vi kunne oppleve at statsråder skjøv fra seg ansvaret og ble mer opptatt av å fordele skyld enn av det politiske innholdet når en sak fikk et utfall som ble vanskelig å forsvare i partigruppa».

Skuffet over Kristin

SKUFFET KARITA: Tidligere finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen skuffet Karita Bekkemellem da de satt i regjering sammen. Foto: Scanpix
SKUFFET KARITA: Tidligere finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen skuffet Karita Bekkemellem da de satt i regjering sammen. Foto: Scanpix

Også Kristin Halvorsen skuffet Bekkemellem. I boken beskriver hun hvordan SV-lederen oppførte seg da konfliktene hardnet til i regjeringen.

«Jeg reagerte på hvordan Kristin Halvorsen kommenterte saker som tilhørte andre statsråder, særlig når disse fikk negativ omtale i media. (..) Kristin Halvorsen hadde vært et forbilde for meg, og kanskje var det derfor jeg nå ble så skuffet. (..) Kristins overgang fra rollen som stortingsrepresentant og partileder til selveste finansministerposten var ekstra stor. Det er antagelig umulig å gjennomføre en slik overgang uten at noen blir skuffet underveis», er Karitas dom.

- Sa nei til Giskes maktplan

En annen oppsiktsvekkende historie omtalt i Bekkemellems memoarbok, er om Trond Giske.

Ifølge Karita Bekkemellem skal Giske ha kommet til henne i all hemmelighet med en plan som skulle sikre dem begge makt, men hun vendte tommelen ned.

Foran Aps landsmøte i 2003 var det en intens nestlederstrid. Etter at Jens Stoltenberg rykket opp som partileder etter å ha vunnet den brutale maktkampen mot Thorbjørn Jagland året før, var en plass i ledelsen «ledig».

Denne plassen ønsket Trond Giske seg, hevder Bekkemellem.
Men Giskes problem var åpenbart: Med Stoltenberg og daværende partisekretær Martin Kolberg i ledelsen, var mannekvoten fylt opp.

MØTER REISELIVSAKTØRER : Næringsminister Trond Giske. Foto: SCANPIX
MØTER REISELIVSAKTØRER : Næringsminister Trond Giske. Foto: SCANPIX

LES OGSÅ:Vil avsløre Ap bak kulissene

En av de heteste kandidatene til å rykke opp som nestleder, var nettopp Karita Bekkemellem, som da var leder av Aps kvinnebevegelse. Hun opplevde imidlertid det hun kaller «drittpakker» som hun hevder ble plantet om henne i mediene, og legger ikke skjul på at hun mener det var folk som ønsket Giske som nestleder, som sto bak:

«Underteksten i kampanjen mot meg var åpenbar: Hvem bør bli nestleder i Arbeiderpartiet, eneren Trond Giske eller dumme Kjole-Karita», heter det i boken.

Før landsmøtet kom imidlertid Giske i all stillhet på banen med et forslag som ville gi dem begge plass i Ap-ledelsen, skriver Bekkemellem:

«Møtet fant sted på Tronds kontor, og han gikk rett på sak. Han hadde en løsning: - Hvis vi to blir enige, så kommer landsmøtet til å følge oss. Jeg synes kvinnebevegelsens leder bør være en del av partiledelsen. Det åpner opp en mulighet for en mannlig kandidat. Da blir det ro om saken, sa Trond.»

Men Bekkemellem vendte tommelen ned, blant annet etter å ha tenkt på et råd hun fikk som fersk politiker på 1980-tallet:

«Bare husk å være deg selv og aldri la deg kjøpe».

Ingen av dem ble valgt inn, og Bekkemellem skriver rett ut at Giske ble den store taperen på Ap-landsmøtet i 2003.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks