Hovedinnhold

Vil kutte i sykelønnen

ØNSKER DEBATT: Michael Tetzschner ønsker en debatt om hvilket økonomiske ansvar arbeidstagerne skal ha for sitt eget sykefravær. Foto: Frode Hansen
ØNSKER DEBATT: Michael Tetzschner ønsker en debatt om hvilket økonomiske ansvar arbeidstagerne skal ha for sitt eget sykefravær. Foto: Frode Hansen
(VG Nett) Høyres Michael Tetzschner vil kutte i sykelønnen for å få ned sykefraværet.

Tetzschner ser for seg å kutte arbeidstagernes lønn med 20 prosent de første 16 fraværsdagene, mens arbeidsgiverne skal skjermes, skriver Dagens Næringsliv.

Etter de 16 første dagene skal lønnen igjen heves til 100 prosent. En slik ordning mener Tetzschner kan redusere både korttid- og langtidsfraværet.

LES: Har ikke trukket noen konklusjoner om sykelønn

- Dette at man helt uten konsekvenser kan plassere regningen for fravær hos alle andre enn seg selv er et grunnprinsipp vi må se nærmere på. Jeg ønsker en diskusjon rundt byrdefordelingen av fravær, forteller Tetzschner til VG Nett.

Stortingsrepresentanten og leder for Oslo Høyre presiserer at han ikke har bundet seg til prosentsatsene. Men han mener det er rimelig at det skal lønne seg å gå på jobb fremfor å være syk.

- Jeg tror et slikt tiltak også kan ha forebyggende virkning. Vi trenger en belønning av den enkelte for å gå på arbeid, legger han til.

Hva mener du? Bør folk straffes økonomisk for å være hjemme fra jobben?Diskutér her!

Tiltaket ligner i stor grad på det tidligere Sandman-utvalgets forslag. Utvalget foreslo imidlertid at også arbeidsgivere skulle betale 20 prosent av sykepengene fra dag 17. Det vil ikke Tetzschner.

POSITIV: Komitéleder for Arbeids- og sosialkomiteen, Robert Eriksson (Frp) er positiv til Michael Tetzschners bidrag til sykelønnsdebatten. Foto: Scanpix
POSITIV: Komitéleder for Arbeids- og sosialkomiteen, Robert Eriksson (Frp) er positiv til Michael Tetzschners bidrag til sykelønnsdebatten. Foto: Scanpix

- Arbeidsgivere har allerede store incitamenter til å holde sykefraværet lavest mulig. De betaler allerede for bortfall av prestasjoner, varer og tjenester, mener Tetzschner.

Sahlin: - Svensk sykelønn vanvittig

Strid og støtte

Tetzschners forslag er stikk i strid med partiets valgløfter. Høyres leder, Erna Solberg, avviser bestemt at folk skal få mindre utbetalt når de er syke.

- Høyre har gått til valg på at vi ikke skal kutte i sykelønnsordningen i denne fireårsperioden, og vi kommer ikke til å gjøre det, sier Solberg til Dagens Næringsliv.

Men Tetschner forteller at han har fått bred støtte fra sine partikolleger etter dagens avisoppslag.

- Jeg har fått mange fornøyde reaksjoner fra Høyres medlemmer og sympatisører i Oslo. Det er også flere lokallag som har tatt til orde for en slik ordning, så da mente jeg det var riktig å gå ut og fronte den, mener han.

Også Frps Robert Eriksson ønsker Tetzschners bidrag til sykelønssdebatten velkommen.

- Det er riktig tenkning som Tetzschner her representerer. Jeg mener det er modig og prisverdig av han å reise debatten. Sykefraværet må ned. Samtidig er det viktig å ikke straffe de som er virkelig syke, sier Eriksson som også er leder for Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Eriksson presiserer samtidig at han ser svakheter i Tetzschners forslag - særlig i forhold til folk med kroniske sykdommer som ofte må være borte fra jobben i kortere perioder.

PROTOKOLL: Hva mener du om endringer i sykelønnsordningen?

Syke og fravær

- Ved å bruke ordene «virkelig syke», antyder du at mange er borte fra jobb selv om de er friske. Er det din oppfatning?

- Vi kjenner alle noen som kanskje har litt dårlige holdninger nå det gjelder sykefravær. Det vil alltid være noen som utnytter systemet og som er gratispassasjerer, svarer Eriksson.

- Kjenner du selv folk som utnytter systemet på Stortinget?

- Nei, ikke på Stortinget. Men jeg har vært vitne til at folk har gjort det i min forrige jobb, svarer Eriksson.

Også Tetzschner mener flere som er borte fra jobben på grunn av sykdom er friske nok til å jobbe.

- Veldig mye sykefravær som er fullt berettiget. Men den voldsomme stigningen i sykefravær det siste året kan ikke forklares med tilsvarende stigning i sykdom, sier Tetzschner.

Partene i arbeidslivet, med LO og NHO i spissen, er enige om at sykefraværet skal reduseres gjennom avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen), som ble inngått i 2001. En ny IA-avtale skal på plass innen 1. mars i år.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har antydet at arbeidsgiverne kan få et økt økonomisk ansvar for sykefraværet, mens regjeringen har garantert at arbeidstagernes ytelser ikke skal reduseres.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks