Hovedinnhold

Jens refses av sine egne

UENIGE: AUF-leder Martin Henriksen er kritisk til flyktning- og asylpolitikken som statsminister Jens Stoltenberg presenterte gjennom den nye Soria Moria-erklæringen onsdag. Foto: Scanpix
UENIGE: AUF-leder Martin Henriksen er kritisk til flyktning- og asylpolitikken som statsminister Jens Stoltenberg presenterte gjennom den nye Soria Moria-erklæringen onsdag. Foto: Scanpix
SORIA MORIA (VG Nett) Jens Stoltenbergs harde innstramming i flyktning- og asylpolitikken høster kritikk fra hans egne partifeller.

Denne saken handler om:

- Vi mener at flyktning- og asylpolitikken har gått ett skritt for langt, sier AUF-leder Martin Henriksen til VG Nett.

Han påpeker samtidig at måten regjeringen omtaler målet for dette temaet i den nye Soria Moria-erklæringen, fort kunne vært langt verre. Men det er særlig to punkter ungdomspartilederen reagerer på.

** Regjeringen vil heve terskelen for oppholdstillatelse på humanitært grunnlag.

** Regjeringen vil innføre generelt krav om fire års arbeid - og eller utdanning som vilkår for familieetablering.

- Vi er uenig i en del av det som kom frem, konkluderer Henriksen overfor VG Nett.

- Går imot SV

Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon støtter dermed langt på vei SVs holdning til spørsmålet.

Les også:SV innrømmer asyl-smell

For det er ingen tvil om at Kristin Halvorsen hadde problemer med å sitte bak samme bord som Jens Stoltenberg mens han snakket om de nye innstrammingene i flyktning- og asylpolitikken.

- Jeg skal ikke legge skjul på at dette går i en annen retning enn det SV hadde ønsket seg, sier partilederen til VG Nett.

- Mener du dette er en mindre human politikk?

- Det gjøres en endring på det som heter opphold på humanitært grunnlag ved at det strammes inn på de som får bli av medisinske eller sosiale hensyn og ikke har et beskyttelsesbehov, svarer Halvorsen.

Jens forberedt på SV-dissens

SV-lederen ønsker ikke å spekulere i om partiet vil ta dissens på punktene når politikken kommer til stortinget og erklæringen skal bli praktisk politikk for Norge.

- Det er ingen grunn til å diskutere det nå. Grunnen til at vi ikke har gjort det nå er at vi ønsker å være meningsberettiget i disse spørsmålene fremover, sier Kristin Halvorsen.

Statsminister Jens Stoltenberg er imidlertid forberedt på dissens fra sin regjeringspartner.

- Man kan aldri utelukke at SV tar dissens en gang i fremtiden, men det får vi håndtere i tilfelle det skjer, sier han til VG Nett.

Stoltenberg mener flyktning- og innvandringspolitikken er det punktet som har gjort valgresultatet slår inn og avspeiles i regjeringens politikk.

- Vil ramme asylsøkere

Også fra en rekke frivillige organisasjoner får statsministerens det glatte lag.

Blant andre Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) er skuffet over at regjeringen innstramming i flyktning- og asylpolitikken. Særlig punktet om å heve terskelen for oppholdstillatelse på humanitært grunnlag gir organisasjonen strykkarakter.

- Dette tiltaket vil ramme asylsøkere som kommer fra krigsområder, og vil bety at Norge i større grad vil bryte med FNs anbefalinger, sier Sylo Taraku, seniorrådgiver i NOAS.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks