Hovedinnhold

Dag Terje Andersen ønsket seg ikke ut av regjeringen

Blir stortingspresident

TO STATSRÅDER GÅR AV: Dag Terje Andersen, Jens Stoltenberg og Helga Pedersen på pressekonferansen etter gruppemøtet i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Foto: Scanpix
TO STATSRÅDER GÅR AV: Dag Terje Andersen, Jens Stoltenberg og Helga Pedersen på pressekonferansen etter gruppemøtet i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Foto: Scanpix
(VG Nett) Dag Terje Andersen blir ny stortingspresident. Han kom ikke selv med noe ønske om å forlate regjeringen.

Denne saken handler om:

Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) er nominert som kandidat som å etterfølge stortingspresident Thorbjørn Jagland, som tirsdag ble valgt til generalsekretær i Europarådet i Strasbourg.

Les også:- Dag Terje Andersen blir stortingspresident

Dette ble klart etter at Arbeiderpartiets nye stortingsgruppe møttes onsdag for å behandle innstillingen til presidentvervet fra sentralstyrets valgkomité.

Andersen legger ikke skjul på at det ikke var han selv som ønsket å slutte i regjeringen.

- Jeg ringte ham og sa at valgkomiteen i stortingsgruppa ønsket at han skulle stille som stortingspresident, sier Stoltenberg.

Andersen bekrefter at han ikke kom med noe ønske om å forlate regjeringen.

- Jeg har ikke lansert noen ønskeliste. Statsministeren ringte mens jeg var i Paris, og jeg synes det var utrolig utfordrende å få en sånt oppdrag. Det er bare en som får mulighet i hver periode til å bli stortingspresident, sier han.

- Jeg sier ja til alt jeg blir spurt om, og var heldig med spørsmålet, sier Andersen.

Han innrømmer likevel at han får mindre makt som stortingspresident enn han har som statsråd.

- Jeg får mindre makt i praktisk politikk, men får et bredere arbeidsområde, sier Andersen.

Andersen må gå av som statsråd før han kan overta vervet, og må velges av et Storting hvor de rødgrønne har flertall.

- Det er vemodig at Dag Terje går ut av regjeringen, saier statsminister Jens Stoltenberg.

Erfaren politiker

52 år gamle Dag Terje Andersen er en erfaren politiker. Han ble valgt inn på Stortinget fra Vestfold i 1997 og i 2005. I 1985-1993 og 2001-2005 var han vararepresentat.

Siden juni 2008 har Andersen vært statsråd for Arbeids- og inkluderingdepartementet. Han har også vært nærings- og handelsminister og har en periode funkert som fiskeriminister.

Andersen har bakgrunn som kommunepolitiker, smelteverksarbeider og skogsarbeider. Han har også vært partisekretær i Arbeiderpartiet og innenlandssjef i Norsk Folkehjelp.

Nest etter Kongen

Som stortingspresident får Andersen det høyeste offisielle vervet i Norge etter K ongen. Hans jobb blir å lede Stortingets presidentskap, som leder og planlegger arbeidet i Stortinget.

Det er ventet at Andersen vil få avskjed i nåde i statsråd fredag, en nødvendig formalitet for at han kan kunne velges til stortingspresident torsdag neste uke.

Helga Pedersen blir ny parlamentarisk leder og Marit Nybakk er innstilt som en av fem visepresidenter i Stortinget.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks