Hovedinnhold

Hanssen: - Jeg burde ikke tatt de telefonene

INNRØMMER: Helseminister Bjarne Haakon Hanssen innrømmer at han ikke burde ringt sykehustopper i forbindelse med at Inge Ryan var misfornøyd med behandlingen han fikk. Foto: Scanpix
INNRØMMER: Helseminister Bjarne Haakon Hanssen innrømmer at han ikke burde ringt sykehustopper i forbindelse med at Inge Ryan var misfornøyd med behandlingen han fikk. Foto: Scanpix
Helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) angrer på at han ringte rundt til helsesjefer da SV-politikeren Inge Ryan var misfornøyd med behandlingen.

Denne saken handler om:

SVs parlamentariske leder, som er mangeårig venn av helseministeren, var misfornøyd med behandlingen han fikk på Ullevål universitetssykehus. Da ringte Hanssen selv tre sykehustopper for å forsikre seg om at SV-toppen fikk god behandling, meldte Dagbladet lørdag.

Etter å ha fått krass kritikk av Frps Siv Jensen og SVs Ove Gunnar Ballo, sier Hanssen nå at han ikke burde grepet inn i kameratens sak.

- Jeg ser av debatten dette har skapt at dette er telefoner jeg ikke burde tatt. Dette fordi det er skapt et inntrykk av at Inge Ryan har fått bedre helsetjenester fordi han kjenner helseministeren. Det var absolutt ikke min intensjon, og jeg er lei meg for at jeg har bidratt til å skape et slikt inntrykk, sier Hanssen til NTB.

Les også:- Forskjellsbehandling av Hanssen

Sterke reaksjoner

Fremskrittspartiets Siv Jensen og Harald T. Nesvik var lørdag ute og kritiserte helseministeren for å særbehandle kameraten.

- Vi har mange ganger henvendt oss til ministeren om enkeltskjebner i Helse-Norge, men standardsvaret er at han ikke kan gripe inn i enkeltsaker. Hvis dette er en ny linje fra Hanssen, forventer vi at han begynner å gripe inn når han får henvendelser om vanlige folk i vanskelige behandlingssituasjoner også, sier Nesvik, som er leder for Stortingets helse- og omsorgskomité, til NTB.

Det var direktør ved Ullevål universitetssykehus, Tove Strand, administrerende direktør Jan Eirik Thoresen ved det nye Oslo universitetssykehus og Helse sør-østs administrerende direktør, Bente Mikkelsen, som ble oppringt av Hanssen.

De tre sier alle i Dagbladets artikkel at de ikke oppfattet telefonene som noe press, men avisa refererer til andre sentrale kilder i miljøet som sier at hendelsen har vakt sterke reaksjoner internt.

Les også:Hanssen ringte sykehus hvor venn var innlagt

- Kontrollere, ikke gripe inn

Bjarne Håkon Hanssen mener Frps beskyldning om at han er en «elitist som ikke bryr seg om vanlige folk», er urettferdig.

Han presiserer at helsevesenet i Norge skal behandle alle likt, og at han ikke har mulighet til å gripe inn for å påvirke avgjørelsene rundt den medisinske behandlingen for enkeltpersoner.

- Men når jeg hører pasienthistorier som tyder på at helsesystemet ikke fungerer godt nok, må jeg kunne sjekke systemet mot enkelthistorier og utfordre det på om de har tenkt gjennom om behandlingen som gis er god nok.

Grunnen for samtalene var at han stusset over at Ryan var innlagt på Ullevål, når stortingsrepresentanter vanligvis innlegges på Rikshospitalet.

- Jeg ser av dagens debatt at jeg ikke kan gjøre dette når det dreier seg om pasienter som er venner av meg, sier han til NTB.

- Ødeleggende for tilliten

Harald T. Nesvik mener at slike samtaler til toppsjefene i helseinstitusjonene ikke kan tolkes som noe annet enn press for å gi Ryan bedre behandling.

- Vi stiller store spørsmål ved hvilke vurderinger han har gjort seg, og er både overrasket og oppgitt over at han som helseminister griper inn slik, sier Nesvik til NTB.

Vil ikke kritisere

Høyres Erna Solberg vil ikke kritisere Hanssen for hans inngripen.

- Jeg kan ikke tro at Bjarne Håkon har ment å være noe annet enn en god venn i dette tilfellet, sier hun til NTB.

Hun påpeker at en statsråd må trå varsomt i slike situasjoner, men sier det er umulig å bedømme om innholdet i samtalene kunne tolkes som press.

- Jeg har ikke noe grunnlag for å tro det. Vi kan ikke være allergiske mot at statsråder ringer og snakker med helsesjefene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks