Hovedinnhold

- Partienes kjøpe-målinger er horeri

IRRITERT: Professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, har sett seg lei på fargede meningsmålinger fra politiske partiet. Foto: Hallgeir Vågenes
IRRITERT: Professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, har sett seg lei på fargede meningsmålinger fra politiske partiet. Foto: Hallgeir Vågenes
(VG Nett) Politikkprofessor Frank Aarebrot sier meningsmålinger partier selv står bak ofte er useriøse, dårlige og horeri fra de som lager dem.

Denne saken handler om:

Tips oss

- Det er nok lettere å slippe til med tullete spørsmål nå enn det er i økonomiske oppgangstider. Meningsmålingsinstituttene er jo avhengig av oppdrag de også, sier professor Frank Aarebrot i sammenlignende politikk ved universitetet i Bergen.

Gjennom hele året dukker det opp meningsmålinger som ulike partier har bestilt og fått levert gjennom profesjonelle meningsmålingsfirmaer. Aarebrot mener mange av spørsmålene som blir stilt, gjør det nær sagt umulig for de som svarer å være uenige i partienes standpunkt.

Nå, omkring tre måneder før stortingsvalget, har professoren sett seg lei på fargede meningsmålinger.

- Det er ikke meningen at meningsmålingsinstituttene skal drive med propaganda. De har et ansvar for at spørsmålsformuleringene holder mål. Det virker som om byråene enkelte ganger er så opptatt av å selge sine tjenester at det blir dårlig kvalitet på tjenesten, og det er useriøst, sier han til VG Nett.

Professoren mener man bør være svært kritisk til å offentliggjøre undersøkelser som er gunstig for politikken til partiet som har bestilt målingen.

OGSÅ KRITISK: Valgforsker og professor i statsvitenskap, Hanne Marthe Narud. Foto: Magnar Kirknes
OGSÅ KRITISK: Valgforsker og professor i statsvitenskap, Hanne Marthe Narud. Foto: Magnar Kirknes

Valgforsker og professor i statsvitenskap, Hanne Marthe Narud, tror antallet meningsmålinger fra partiene kommer til å eskalere frem mot stortingsvalget.

- Man skal tolke disse målingene med forsiktighet, sier hun til VG Nett.

- Umulig å være uenig

Frank Aarebrot sier det på denne måten:

- Etter min mening er det horeri når instituttene lar seg styre av partiene. De må sørge for at spørsmålene er rimelig stilt. Gjør de ikke det blir undersøkelsene dårlige, rett og slett, sier Aarebrot, som for flere år siden var leder i det etiske utvalget i norsk markedsanalyseforening.

Han viser blant annet til et ferskt eksempel der et parti fikk stilt et spørsmål om oljeutvinning i Lofoten for Vesterålen.

SPESIAL:Mer om stortingsvalget 2009 her

- Det spørsmålet var så ladet at det var helt umulig for folk å si at de støttet oljeutvinning i nord, sier han.

VG Nett får ved ujevne mellomrom spørsmål om å publisere undersøkelser partier har bestilt. Forrige måned kom Arbeiderpartiet på banen med en meningsmåling som viste at «78 prosent av befolkningen var enig eller delvis enig i at det er riktig at staten er eier i viktige deler av norsk næringsliv».

Spørsmålet som ble stilt lød «Hvor enig eller uenig er du i følgende utsagn: Jeg mener det er riktig at staten er eier i viktige deler av norsk næringsliv».

BARE SPØR: Håkon Kavli er avdelingsleder på politikk og samfunn i Synovate Foto: Scanpix
BARE SPØR: Håkon Kavli er avdelingsleder på politikk og samfunn i Synovate Foto: Scanpix

- Kjent sak

- Jeg irriterer meg over dette. Spørsmålet er så ladet det kan få blitt, kommenterer Frank Aarebrot.

Håkon Kavli er avdelingsleder i politikk og samfunn i Synovate, som foretok Arbeiderparti-undersøkelsen blant omkring tusen nordmenn. Han er til dels enig i kraftsalven fra Aarebrot.

- Det er en kjent sak rundt spørreundersøkelser. Hvis man ikke er veldig engasjert i et spørsmål, er det lettere å si seg enig. Å spørre om man mente det var riktig, feil eller om man ikke hadde noen mening om temaet hadde nok vært en bedre måte å gjøre det på, sier han til VG Nett.

Han begrunner måten målingen ble gjort på med at det samme formuleringen ble brukt i en tidligere undersøkelse, og at det aktuelle partiet ønsket å sammenligne de nye resultatene med den.

- Gir feil bilde

- Akkurat denne typen målinger gir litt feil bilde. Faglig sett ville det nok ha vært bedre å formulere seg annerledes her. Vi brukte samme spørsmål som ble brukte i en tidligere undersøkelse. Den var imidlertid større, med flere spørsmål, så man fikk et mer nyansert bilde, sier avdelingslederen.

Kavli påpeker at partiet som er i kontakt med Synovate i hovedsak er lydhøre i forhold til hvordan spørsmål skal bli stilt.

- Hadde jeg jobbet for et parti og fått et meningsmålingsinstitutt til å lage propaganda for meg, ville jeg vært fornøyd, sier politikkforsker Frank Aarebrot.

Håkon Kavli i Synovate er klar på at byrået har strenge kriterier for hvilke spørsmål de er villig til å stille for sine oppdragsgivere.

- Bra med flertall som støtter Ap

Informasjonssjef i Arbeiderpartiet, Sindre Fossum Beyer sier til VG Nett at de er opptatt av å få et så riktig bilde som mulig når de bestiller undersøkelser.

- Selvfølgelig er det bra for oss jo flere som er enig med Arbeiderpartiet, sier han.

- Frank Aarebrot mener flere spørsmål som stilles i undersøkelser partier har bestilt gjør det vanskelig for de som svarer å være uenige med partiene. Ser du den?

- Jeg har ikke grunnlag for å gjøre meg til dommer over hverken meningsmålingsinstitutter eller en professor fra Bergen. Vi bruker profesjonelle meningsmålingsbedrifter for å få best mulig meningsmålinger, sier Aps informasjonssjef til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks