Hovedinnhold

Høyres nestleder kjenner presset fra partiet

Erling Lae: - Ledelsen må levere resultater

UNDER PRESS: Høyres nestleder Erling Lae innrømmer at partiledelsen må bære hovedansvaret for de dårlige målingene. Foto:
UNDER PRESS: Høyres nestleder Erling Lae innrømmer at partiledelsen må bære hovedansvaret for de dårlige målingene. Foto:
(VG Nett) Høyres nestleder Erling Lae innrømmer at de dårlige meningsmålingene for partiet legger press på partiledelsen.

Denne saken handler om:

- Partilederen og vi andre som sitter i ledelsen bærer det største ansvaret for å øke oppslutningen om partiet. Det skulle bare mangle at vi ikke kjente et forventningspress i den situasjonen vi opplever nå, sier Lae til VG Nett.

Høyre har slitt kraftig på meningsmålingene i vår. På en TV2-måling tirsdag kunne partiet riktignok notere en fremgang, men fortsatt ligger oppslutningen på omtrent samme nivå som katastrofevalget i 2005.

LES OGSÅ:Åpnet for å fjerne Erna

Viktig landsmøte

Nestlederen og byrådslederen i Oslo understreker at hele partiorganisasjonen nå må brette opp ermene for å vinne tilbake tapte velgere, men innrømmer at partileder Erna Solberg og resten av partiledelsen bærer det største ansvaret for de dårlige målingene. Han mener helgens landsmøte blir viktig for å få partiet på offensiven igjen.

- Det er klart det største ansvaret ligger på oss i ledelsen, men et godt valgresultat er avhengig av at hele partiorganisasjonen tar ansvar, sier Lae,

VG NETT-LESERNE DISKUTERER:«Høyre-trenger en god leder. Erna har gjort sitt». Delta i debatten her.

De elendige meningsmålingene fører igjen til spekulasjoner rundt posisjonen til dagens Høyre-ledelse. En måling TV2 presenterte denne uken viser at et stort flertall av Høyre-velgerne foretrekker Per Kristian Foss som statsminister, fremfor Erna Solberg.

Selv om de fleste i partiet mener at både Høyre-leder Erna Solberg og resten av ledelsen sitter trygt på kort sikt, regner flere av dem VG Nett har vært i kontakt med at kravet om fornyelse vil komme med full styrke dersom partiet går på et nytt nederlag ved høstens stortingsvalg.

VALGFORSKERE:- Høyre må slutte å sutre

Lei spekulasjoner

Høyre-nestlederen legger ikke skjul på at han er lei av spekulasjonene rundt partilederen. Ifølge Lae er denne debatten skapt av media, og ikke et resultat av et internt krav om utskiftninger i ledelsen.

- I partiet er det ro rundt dette. Vi har en leder og en statsministerkandidat, og det er Erna Solberg, sier Lae.

- Kan ledelsen fortsette dersom Høyre gjør et like dårlig valg som i 2005?

- Det er et helt hypotetisk spørsmål. Jeg tar til etterretning at vi gjør det for dårlig akkurat nå, men jeg har fortsatt tro på at dette vil snu seg, sier Lae.

LES OGSÅ:Frykter Høyre blir et miniparti

Frustrasjon

Også ute i fylkeslagene er det frustrasjon over at spekulasjoner rundt partilederen tar fokus vekk fra de politiske sakene. Sentralstyremedlem Oddleif Olavsen fra Nordland karakteriserer debatten rundt Erna Solbergs lederevner som en avsporing.

- Slike diskusjoner blir alltid forsterket i situasjoner med lav oppslutning, men jeg har ikke tenkt til å bidra til den debatten, sier Olavsen.

- Opplever du at det er krefter i partiet som nå driver en kampanje for å skifte ut partilederen?

- Hvis jeg hadde ment det, så ville media vært de siste som hadde fått vite det.

BLOGG:Følg Høyre-leder Erna Solberg på hennes blogg

Erling Lae mener oppskriften på valgseier for Høyre er å holde stø kurs. Han ønsker imidlertid ikke å sette noe mål for høstens valg.

- Vi har et stort potensial for å øke oppslutningen. Vi må få enda tydeligere fram at et regjeringsskifte er avhengig av at Høyre gjør et godt valg, sier han.

VRAKER ERNA: Et flertall av Høyre-velgerne foretrekker Per Kristian Foss som statsminister fremfor Erna Solberg. Foto: Frode Hansen
VRAKER ERNA: Et flertall av Høyre-velgerne foretrekker Per Kristian Foss som statsminister fremfor Erna Solberg. Foto: Frode Hansen

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks