Hovedinnhold

Høyre lanserer ny krisepakke

Krever 14 milliarder i skattelettelser

TILTAK: Høyre-leder Erna Solberg vil kutte i arbeidsgiveravgiften for å hjelpe bedriftene gjennom finanskrisen. Foto: Trond Solberg
TILTAK: Høyre-leder Erna Solberg vil kutte i arbeidsgiveravgiften for å hjelpe bedriftene gjennom finanskrisen. Foto: Trond Solberg
HØYRES HUS, OSLO (VG Nett) Høyre vil kutte arbeidsgiveravgiften og øke minstefradraget for privatpersoner. Prislapp: Nesten 14 milliarder kroner.

Denne saken handler om:

Høyre presenterte i formiddag en tiltakspakke for å dempe virkningene av den internasjonale finanskrisen. Blant tiltakene er kutt i arbeidsgiveravgiften med 2,5 prosentpoeng. Tiltaket vil redusere bedriftenes kostnader med 11,6 milliarder kroner. Til sammen har Høyres krisepakke en prislapp på 15 milliarder kroner.

KRISEPAKKE:Les mer om krisepakken på Høyres nettsider(ekstern lenke)

Høyre-ledelsen viser til at den økonomiske krisen har forverret seg etter at regjeringen la fram sin krisepakke i januar. Den mener det nå er nødvendig med nye tiltak som kan bedre lønnsomheten, og dermed trygge arbeidsplassene, i små og mellomstore bedrifter.

Kuttet i arbeidsgiveravgiften skal i første omgang gjelde for ett år fra 1. juli.

- Regjeringens krisepakke vil ikke begynne å virke før til høsten. Samtidig ser vi at gevinsten av rentenedgangen nå er tatt ut. Det betyr at det er behov for nye tiltak som kan virke raskt, sier Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner til VG Nett.

- Ideologiske sperrer

I forbindelse med behandlingen av revidert nasjonalbudsjett, vil Høyre legge fram flere forslag for å dempe kostnadene til bedriftene og øke kjøpekraften hos vanlige forbrukere. I tillegg til et betydelig kutt i arbeidsgiveravgiften, vil Høyre redusere arveavgiften og formueskatten for familiebedriftene.

- Det er helt avgjørende at vi klarer å komme ut av denne krisen uten å ta livet av de bedriftene vi skal leve av i framtiden, sier Høyre-leder Erna Solberg.

LES OGSÅ:Høyre vil ha utdanningsbonus i offentlig sektor

Solberg mener tiltakene Høyre nå lanserer vil føre til at færre mennesker blir oppsagt. Hun oppfordrer regjeringen til å legge vekk «ideologiske sperrer» mot skattelettelser.

Partiet vil også øke minstefradraget med 3500 kroner for alle ansatte. Ifølge Høyre vil dette tilsvare en skattelette til vanlige ansatte på 1,6 milliarder kroner.

Krisepakken inneholder også en betydelig styrking av utdanning og forskning, på til sammen 1,4 milliarder kroner. Blant tiltakene er økte basisbevilgninger til universiteter og høyskoler, et program for styrking av basiskompetanse i arbeidslivet, og tiltak mot frafall i skolen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks