Hovedinnhold

Ap-Helga nekter å spise med partifeller

AUF-leder: - Dette er feigt

AVSLAG: Fiskeriminister Helga Pedersen har takket nei til å spise middag med AUF og Natur og Ungdom for å drøfte oljevirksomhet i Barentshavet. Foto: Scanpix
AVSLAG: Fiskeriminister Helga Pedersen har takket nei til å spise middag med AUF og Natur og Ungdom for å drøfte oljevirksomhet i Barentshavet. Foto: Scanpix
(VG Nett) Oljemotstanderne i AUF og Natur og Ungdom har flere ganger invitert fiskeriminister Helga Pedersen til torskemiddag for å drøfte miljøkonsekvensene av oljevirksomhet i Barentshavet. Statsråden har takket nei til invitasjonene.

Denne saken handler om:

- Dette er feigt av Helga. Debatten rundt oljevirksomhet i disse sårbare områdene er viktig, og fiskeriministeren burde stilt opp på et slikt arrangement, sier AUF-leder Martin Henriksen til VG Nett.

Det italienske oljeselskapet ENI har søkt om å få bygge ut oljefunnet Goliat i Barentshavet. Søknaden er nå til behandling i Olje- og energidepartementet og regjeringen tar sikte på å konkludere i løpet av våren.

Skuffet over avslag

Motstanderne av utbyggingen mener havområdene utenfor Finnmarkskysten er et av verdens rikeste og mest verdifulle. De frykter at oljevirksomhet i Barentshavet vil sette disse verdiene i fare. De politiske ungdomsorganisasjonene, med unntak av Unge Høyre og Fpu, har gått sammen med en rekke miljøorganisasjoner for å kjempe mot utbyggingen.

AKSJON:Les mer om Goliatalliansen her

Denne Goliatalliansen har de siste ukene sendt flere henvendelser til fiskeriminister Helga Pedersen der de inviterer henne på en torskemiddag. Slik ønsker motstanderne å illustrere hvilke verdier som står på spill hvis regjeringen sier ja til utbyggingen. Så langt har Pedersen avslått invitasjonen til «Det siste torskemåltidet».

FORSVARER JAGLAND: AUF-leder Martin Henrikse. Foto: Eivind Griffith Brænde
FORSVARER JAGLAND: AUF-leder Martin Henrikse. Foto: Eivind Griffith Brænde

Lederen i Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon AUF Martin Henriksen legger ikke skjul på at hun er skuffet over at partifellen nekter å spise middag med goliatmotstanderne for å drøfte konsekvensene en slik utbygging kan få for fiskeriinteressene i området.

- Helga er vanligvis en person som er opptatt av å lytte. Da burde hun stille opp når en så bred allianse ønsker dialog, sier Henriksen.

UTREDNING:Les om konsekvensene av oljeutbygging her (Ekstern lenke)

Også Natur og Ungdom reagerer på avslaget. Sentralstyremedlem Kari Elisabeth Kaski viser til at Pedersen oppgave først og fremst er å ivareta fiskeriinteressene.

- Vi vet at en utbygging i Barentshavet risikerer å komme i konflikt med fiskeriene i området. Dette burde fiskeriministeren ta seg tid til å drøfte med oss, sier Kaski.

DEBATT:Delta i debatten om oljeutvinning i Barentshavet her

- Ingen trussel

Helga Pedersen bekrefter over VG Nett at hun har takket nei til middagsinvitasjonen, men avviser at hun ikke ønsker dialog med oljemotstanderne.

- Jeg har hatt samtaler både med AUF og Natur og Ungdom om Goliat en rekke ganger, og møter dem gjerne igjen, sier hun.

TWITTER:Følg Helga Pedersen her

Fiskeriministeren understreker at regjeringen ikke har konkludert i Goliat-saken, men avviser samtidig motstanderne påstand om at en utbygging vil sette den rike fiskebestanden i fare.

- Tvert imot er det en klar forutsetning fra regjeringens side at oljevirksomheten lar seg forene med fiskeriinteressene. Denne saken gir derfor ikke grunnlag for å spise en siste torskemiddag, sier Pedersen.

SPISTE: Daværende energiminister Einar Stensnæs stilte i 2003 opp på torskemiddag hos miljøorganisasjonene. Foto: Natur og Ungdom
SPISTE: Daværende energiminister Einar Stensnæs stilte i 2003 opp på torskemiddag hos miljøorganisasjonene. Foto: Natur og Ungdom

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks