Hovedinnhold

Erna og Høyre stuper

KRITISK: Erna Solberg (H) er kritisk til utenriksminister Jonas Gahr Støres (Ap) håndtering av Iran-saken. Foto: Eivind Griffith Brænde
KRITISK: Erna Solberg (H) er kritisk til utenriksminister Jonas Gahr Støres (Ap) håndtering av Iran-saken. Foto: Eivind Griffith Brænde
Høyre går inn i sommerferien med en katastrofemåling. Blir valget like svakt som VGs junimåling, vil de gjøre sitt dårligste valg noensinne.

Denne saken handler om:

Høyre faller hele 2,7 prosentpoeng på målingen InFact har utført for VG, til 13,2 prosent.

Det er rundt ett prosentpoeng dårligere enn valgresultatet fra 2005, som var Høyres dårligste noen gang.

Vil kjempe

Men Høyre-nestleder Jan Tore Sanner nekter å gi opp.

- Vi er mest opptatt av valgdagen, ikke målingene, sier Sanner.

Han setter sin lit til at velgere som ønsker regjeringsskifte etter hvert vil finne fram til nettopp Høyre.

- Borgerlige velgere vil se at dersom det skal bli et skifte, er det Høyre som må styrkes. Det vil sluttspurten handle om, sier Sanner.

De rødgrønne får til sammen 78 mandater i målingen, syv mindre enn det som kreves for fornyet flertall. De fire borgerlige partiene får til sammen 91.

Også Venstre-leder Lars Sponheim har grunn til bekymring. Til tross for at partibarometeret viser en ørliten fremgang for hans parti, ligger partiet på sperregrensen på fire prosent. Vipper partiet under denne grensen, blir det et ras i antall stortingsrepresentanter. To og en halv måned før valget viser bakgrunnstallene at Venstre har minst lojale velgere. De lekker velgere til alle - unntatt KrF.

- Dobling

Sponheim lar seg ikke skremme:

- Venstre har et snitt i juni på nesten seks prosent, det er over det doble av hva vi hadde før forrige stortingsvalg, da sluttresultatet ble seks prosent.

Frp-leder Siv Jensen er i den andre enden av skalaen: Ingen har så trofaste velgere akkurat nå. Hele 93 prosent av dem som stemte Frp ved forrige kommunevalg, sier de ville stemt på Frp dersom det var stortingsvalg i dag.

- Nå gjelder det bare å få alle som sier de vil stemme på oss, til å gjøre det, sier Jensen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks