Hovedinnhold

Stoltenberg lover opprydding i Nav

VIL RYDDE OPP: Statsminister Jens Stoltenberg fra Arbeiderpartiet. Foto: Scanpix
VIL RYDDE OPP: Statsminister Jens Stoltenberg fra Arbeiderpartiet. Foto: Scanpix
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil ha full gjennomgang av problemene i Nav. Han lover at de arbeidsledige skal få den hjelpen de har krav på, men holder tett om aktuelle tiltak.

Denne saken handler om:

- Det er uakseptabelt at arbeidsledige ikke får dagpenger. De aller fleste får svar på sine søknader innen fristen, men ikke alle, sier Stoltenberg til NTB.

Regjeringen har allerede styrket velferdsetaten med midler til 320 nye stillinger, men Stoltenberg varsler at nye tiltak vil bli presentert i en egen stortingsmelding i mars.

- Vi vil legge fram en egen sak om situasjonen i Nav, fordi det er slik vi raskest kan få på plass gode tiltak, sier han.

Ifølge Stoltenberg er finanskrisen å klandre for problemene i Nav. Han er ikke beredt til å svinge svøpen over hele den veldige reformen innen trygdesektoren.

- Årsaken til problemene er at etterspørselen etter Navs tjenester er blitt enorm, men reformen er det bred enighet om, sier han.

- For sent

Opposisjonen på Stortinget reagerer positivt på at regjeringen nå vil engasjere seg for å bedre situasjonen i Nav, men flere mener innsatsen burde ha kommet tidligere. De fire partiene krevde tidligere i uka en redegjørelse fra arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap), et krav som står fortsatt ved lag.

- Situasjonen i Nav er en skandale. I vår digitale verden burde dagpenger bare være et tastetrykk unna. Det er helt uakseptabelt at statsråden venter helt til mars med å svare Stortinget, sier Høyres finanspolitiske talsperson Jan Tore Sanner.

- Han velger å utsette redegjørelsen fordi han ikke har kontroll over situasjonen. Dette er historien om en lenge varslet krise, supplerer Høyre-leder Erna Solberg.

Arbeidsministeren avviser at situasjonen er ute av kontroll, og viser til forholdene ved Nav-kontorene i Hordaland allerede er på bedringens vei.

- Jeg mener det er mest respektfullt overfor Stortinget å svare skikkelig med en stortingsmelding. Det er mye feilinformasjon ute og går, sier Andersen.

Lover bedring

Det er i første rekke Hordaland, Oslo, Østfold og Akershus at problemene har tårnet seg opp. Enkelte steder er behandlingstiden for dagpenger inntil tre måneder.

- Fullstendig uakseptabelt. De ledige rammes dobbelt ved at de først mister jobben og så må vente altfor lenge på ytelsen som skal bøte på situasjonen, sier arbeidsminister Dag Terje Andersen. Han lover bedring.

- Nav har satt inn egne kriseteam for å avlaste situasjonen. Nye tiltak vil komme, sier han.

15.000 nye mennesker kom inn i køen av arbeidsledige i januar. Den lange saksbehandlingstiden har ført til at mange ledige har måttet gå den tunge veien og be om sosialhjelp mens de venter på dagpenger.

- Dette er en helt uholdbar situasjon. Jeg er bekymret for utviklingen på noen områder, sa arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie til NTB tidligere denne uken.

Han lovet forbedring i saksbehandlingstiden allerede i løpet av få uker.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks