Hovedinnhold

Truer med at utelivs-Norge må stenge klokka 02.00

Gir Frp-Siv skylden for nattefylla

ANGRIPER SIV: Ap-leder i Oslo og partiets alkoholpolitiske talsmann på Stortinget, Jan Bøhler, mener Siv Jensen slår seg selv på munnen når hun klager på den økende volden nattetid i helgene - som her i området Kirkegata-Karl Johan Foto: Kristian Helgesen
ANGRIPER SIV: Ap-leder i Oslo og partiets alkoholpolitiske talsmann på Stortinget, Jan Bøhler, mener Siv Jensen slår seg selv på munnen når hun klager på den økende volden nattetid i helgene - som her i området Kirkegata-Karl Johan Foto: Kristian Helgesen
Aps Jan Bøhler gir Siv Jensen skylden for nattefylla. Han truer med å stenge hele utelivs-Norge klokken to om natten.

Denne saken handler om:

- Jeg mener Siv Jensen og Frp har skylden for den omfattende nattefylla i Oslo. Nå må hun vise at hun virkelig vil gjøre noe med det hun opplever som krigstilstandene i Oslo sentrum nattetid, sier Aps helsepolitiske talsmann på Stortinget, Jan Bøhler til VG. Han er også leder i Oslo Ap.

Totrinnsrakett

533 utesteder i Oslo sentrum har i dag skjenking til klokken tre, og åpent til halv fire om natten.

Bøhler vil ha slutt på skjenking til klokken tre, og varsler en totrinnsrakett for å få det til:- Frp og Oslo-byrådet har mulighet til å være med å vedta det, når de behandler den alkoholpolitiske planen i bystyret i januar.

- Hvis de ikke gjør det, mener jeg at vi i forbindelse med endringene av alkoholloven til våren, må sette en grense på klokken to, som vil gjelde alle kommuner.

Han mener det er en trist innskrenking av det kommunale selvstyret.

- Mer politi

- Ja, fordi det i så stor grad gjelder Oslo og noen få andre storbyer. Jeg ønsker å hegne om det kommunale selvstyret, men når problemene lokalt blir så store, rammes også politiet, altså staten, sier han.

- Jeg vil som Jensen og Frp også ha mer politi, men det er Frps politikk som bidrar til at så mye politi må jobbe om natten med fyll og vold. Hadde skjenketidene blitt redusert, ville også volden gått ned. Det mener også politiet, som vil stenge utestedene klokken to. Da kunne politiet brukt mer tid på innbrudd og gjengkriminalitet, sier Bøhler.

Han får full støtte av KrF-leder og tidligere helseminister Dagfinn Høybråten.

- Det er fullt mulig å stramme inn loven slik Bøhler skisserer. Det vil ikke være oss imot, sier Høybråten.

Han viser til at også Oslo-politiet lenge har gått inn for at skjenkingen bør opphøre senest klokken 02.00.

Både Høybråten og Bøhler sier det er et kjempeproblem både for ungdommen og foreldrene at det festes hele natten.

- Veldig fulle

- Da vi var unge, dro vi på byen tidlig på kvelden. Nå opplever jeg kø av ungdom inn til byen rundt midnatt. Da har de hatt vorspiel siden tidlig kveld. Når man på toppen får drikke til halv fire, betyr det at mange skjenker seg i så mange timer, at de blir veldig fulle, sier Bøhler.

Han punkter opp en rekke andre tiltak som Oslo bør innføre: Reduser antall skjenkesteder i de sentrale sentrumsgatene. Utesteder som driver åpenbar skjenking av overstadige, må ikke få advarsel, de må stenges på stedet. Inndragelse av skjenkebevilling må ikke bare gjelde eier, men selve stedet: Utestedet skifter bare eier og fortsetter som før.

- Enkelt

- En time mindre med skjenking av alkohol for å redusere gatevolden, er en altfor enkel strategi, mener Siv Jensen etter påstandene fra Jan Bøhler (Ap) og Dagfinn Høybråten (KrF).

- Det er nok heller ikke avholdsfolk som er flinkest til å vurdere hvilken skjenkepolitikk som er riktig, sier Siv Jensen med klar adresse til de to.

- Vil Frp stemme for en reduksjon av skjenketidene når spørsmålet kommer opp i bystyret over nyttår?

- Oslo har hatt ulike former for skjenkepraksis de siste årene, uten at det er funnet noen tydelig sammenheng mellom skjenking og vold. Jeg er redd det kan skyte opp illegale skjenkesteder - som det var en del av tidligere med en reduksjon av skjenketidene, svarer Jensen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks