Hovedinnhold

Fortsetter hardkjøret i Aker-saken

Opposisjonen: - Brustad kan være ferdig som statsråd

PRESSET: Næringsminister Sylvia Brustad er under hardt press fra opposisjonen i Aker-saken. Foto: Frode Hansen
PRESSET: Næringsminister Sylvia Brustad er under hardt press fra opposisjonen i Aker-saken. Foto: Frode Hansen
(VG Nett) Regjeringens håndtering av Aker-saken har gått fra å være kritikkverdig til å bli et spørsmål om tilliten til næringsminister Sylvia Brustad. Det fastslår flere av opposisjonspartiene på Stortinget.

På en pressekonferanse tirsdag ettermiddag gikk Brustad til frontalangrep på Aker og Kjell Inge Røkke for hvordan de gjennomførte de svært omstridte transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions.

PRESSEMELDING:Les redegjørelsen fra Brustad her (ekstern lenke)

Kritikerne mener Røkke har gjennomført salget for å «dumpe» ulønnsomme selskaper, gjeld og investeringsforpliktelser over på selskapet der staten er deleier. Brustad mente prosessen var uryddig og uttrykte frustrasjon og irritasjon over at staten ikke var tatt med på råd. Samtidig fastslo Brustad at avtalene må nullstilles og behandles på nytt.

TIPS:Har du tips i denne saken?Kontakt VG Netts jorunalist her

Vurderer mistillit

Det kritiske punkt i saken er når staten ble informert om transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions. Kort tid etter næringsministerens pressekonferanse, slo Røkke-systemet tilbake med full kraft. De hevder statens representant i Aker Holding-styret Berit Kjøll ble orientert i detalj allerede 24. mars. Brustad hevder hun først den 30. mars fikk vite om salgene, og da bare på et generelt og lite detaljert nivå.

LES OGSÅ:Røkke nekter å bøye seg for Brustad

Høyre har sendt et brev med åtte spørsmål til næringsministeren. Dersom partiet ikke er fornøyd med svarene fra statsråden, vil saken bli brakt inn for kontrollkomiteen i Stortinget. Det bekrefter Høyres næringspolitiske talsmann Torbjørn Hansen overfor VG Nett.

Hansen utelukker ikke at Aker-saken kan ende med et mistillitsforslag mot næringsministeren.

- Situasjonen er nå veldig dramatisk for Brustad. Dersom Akers versjon er riktig, har jeg vanskelig for å se hvordan hun kan fortsette som Brustad, sier Hansen.

VG NETT LESERNE DISKUTERER:«Brustad bør gå av som næringsminister. Hun må følge med på hva som foregår i slike store saker. Det er hennes feil og ingen annens». Delta i debatten her

(Saken fortsetter under bildet)

HØRING: Frps Øyvind Korsberg vil kalle næringsministeren inn på teppet i Stortinget. Foto: Frode Hansen
HØRING: Frps Øyvind Korsberg vil kalle næringsministeren inn på teppet i Stortinget. Foto: Frode Hansen

Inn på teppet

Frp har så langt vært forsiktige i sin kritikk av regjeringens håndtering av Aker-saken. Nå skjerper partiets næringspolitiske talsmann Øyvind Korsberg tonen betraktelig. Han mener det er «åpenbart» at Brustad nå må inn på teppet til kontrollkomiteen. I tillegg krever han at Stortinget får tilgang til alt skriftlig materialet i saken.

SPONHEIM:Hoder må rulle

Frp-representanten understreker at det er for tidlig å trekke noen konklusjon, og viser til at Brustad og Aker gir helt motsatte versjoner av saken. Han gjør det likevel klart at hans tillit til næringsministeren er svekket etter de siste dagenes utvikling.

- Så langt har Røkke lagt fram dokumentasjon som ikke er tilbakevist fra Brustad. Dersom denne versjonen er riktig, så er hun ferdig som statsråd, sier Korsberg.

- Kan Brustad har blitt for dårlig informert av sine egne i denne saken?

- Det er mulig, men det er i så fall statsrådens eget problem, ikke Røkke eller Aker. Stortinget kjenner bare statsråden, sier Korsberg.

Politisk spill

Parlamentarisk nestleder i Ap Olav Akselsen reagerer kraftig på det han karakteriserer som «politisk spill» fra opposisjonen.

- Nå må opposisjonen roe seg ned. Næringsministeren har håndtert denne saken på en veldig god måte, og tatt de grep som er nødvendige. Da er det helt unødvendig å overspille på denne måten, sier Akselsen.

Han avviser at det er behov for å reise sak i kontrollkomiteen.

- Skjønner du behovet for oppklaring så lenge statsråden og Aker gir helt forskjellige versjoner av det som har skjedd?

- Stortinget skal få all den dokumentasjon som er nødvendig, men dette må skje i rolige og verdige former, ikke med trusler om riksrett og krav om at statsråden må gå av, sier Akselsen.

Foto:
Foto:

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks