Hovedinnhold

Gir opp olje-nei i Høyre

VIL HA MER KONKURRANSE: Høyres førstekandidat Torbjørn Røe Isaksen i Telemark vil premiere de beste elevene. Foto: Janne Møller Hansen
VIL HA MER KONKURRANSE: Høyres førstekandidat Torbjørn Røe Isaksen i Telemark vil premiere de beste elevene. Foto: Janne Møller Hansen
(VG Nett) Oljemotstanderne i Høyre gir foreløpig opp å få partiet med på et klart nei til oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen. I stedet forsøker de å få landsmøtet til å vedta en utsettelse.

Denne saken handler om:

Høyres programkomite har nå lagt siste hånd på forslaget til nytt partiprogram, som skal vedtas på partiets landsmøte i begynnelsen av mai. Et av stridsspørsmålene i komiteen har vært om partiet skal åpne for oljevirksomhet i de fiskerike områdene utenfor kysten av Lofoten og Vesterålen.

LES OGSÅ:Klart for oljethrillere på flere landsmøter

I det første utkastet gikk et klart flertall inn for å åpne for petroleumsvirksomhet i de nordlige havområden. Et mindretall bestående av stortingsrepresentant Ine Marie Eriksen Søreide og tidligere leder i Unge Høyre Torbjørn Røe Isaksen gikk inn for å opprette petroleumsfrie soner i de mest sårbare områdene.

Trekker forslag

Nå har de to komitemedlemmene gitt opp å få flertall for et klart nei til oljevirksomhet i disse områdene. Torbjørn Røe Isaksen bekrefter over VG Nett at den opprinnelige dissensen er trukket, og erstattet med et forslag om at partiet ikke skal ta stilling til spørsmålet før det er foretatt en grundig utredning av konsekvensene for naturen og fiskebestandene i området.

DEBATT:Diskutèr oljeboring her

Det er omtrent den samme formuleringen som ligger i innstillingen fra flertallet i Aps programkomite.

Flertallet i Høyre-komiteen står fast på sitt opprinnelige forslag. Røe Isaksen mener likevel det er en reell mulighet til å få flertall for en utsettelse når saken kommer opp på landsmøtet.

- Jeg tror mange i partiet vil være enige i at vi trenger mest mulig kunnskap før vi starter oljeproduksjon i dette området, sier han.

Valgkampsak

Unge Høyre er erklærte motstandere av oljevirksomhet i Lofoten, og kommer trolig til å markere seg tydelig på landsmøtet. Sammen med de andre politiske ungdomsorganisasjonene har Høyre-ungdommen varslet at den vil gjøre motstanden mot olje-planene til en sentral valgkampsak.

Røe Isaksen understreker at han ikke er noen prinsipiell motstander av oljevirksomhet i Nord-Norge.

- Det er ingen tvil om at vi vil være avhengige av oljen i lang tid. For meg er det naurvernargumentet som gjør at jeg er skeptisk til å åpne for oljevirksomhet i de mest sårbare områdene, sier han.

De siste meningsmålingene viser at befolkningen i Nord-Norge er splittet i synet på oljevirksomhet. En måling gjengitt i Harstad Tidende i forrige uke viser at motstanden er størst i Lofoten. Her svarer 53 prosent nei til oljeboring, mens 31 prosent sier ja. I Vesterålen er situasjonen motsatt. Her er 42 prosent av befolkningen for, mens 37 prosent er mot.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks