Hovedinnhold

Jens kan bli kalt inn på teppet

Opposisjonen: - Statsministeren må rydde opp

HØRING: Statsminister Jens Stoltenberg risikerer en åpen høring i Stortinget om hijab-saken. Foto: Marte Vike Arnesen
HØRING: Statsminister Jens Stoltenberg risikerer en åpen høring i Stortinget om hijab-saken. Foto: Marte Vike Arnesen
(VG Nett) Statsminister Jens Stoltenberg kan bli tvunget til å forklare seg om hijab-saken i en åpen høring i Stortinget.

Denne saken handler om:

Det bekrefter Høyre og Frps medlemmer i kontroll- og konstitusjonskomiteen overfor VG Nett.

VG avslører i dag innholdet i to strengt hemmelige regjeringsdokumenter som viser at både statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget konkluderte formelt med å si ja til hijab i politiet - lenge før saken eksploderte offentlig.

Det ene dokumentet, en protokoll fra regjeringskonferansen 29. januar, viser at regjeringen denne dagen besluttet å be Politidirektoratet om å endre politiets uniformsreglement.

Det andre dokumentet, et såkalt regjeringsnotat, var Storbergets eget forslag til regjeringen. Justisministerens konklusjon er krystallklar: Ja til religiøse hodeplagg i politiet.

Høring

Kontrollkomiteen har allerede sendt brev til både Stoltenberg og justisminister Knut Storberget der den ber om svar på flere spørsmål rundt regjeringens håndtering av hijab-saken.

Leder i komiteen Lodve Solholm (Frp) mener VGs avsløringer tyder på at fokuset nå bør endres fra Knut Storberget, og over på statsministerens rolle.

Han utelukker ikke at komiteen vil åpne sak, dersom den ikke er fornøyd med svarene fra regjeringen.

BAKGRUNN:Dette er hijab-saken

Det gjør heller ikke Høyres Per Kristian Foss. Han understreker at han vil avvente svarene fra regjeringen, men bekrefter at det kan bli aktuelt å åpne sak.

- Vi vil gi regjeringen en sjanse til å rydde opp, men det er foreløpig ikke noe i svarene fra statsministeren som tyder på noen stor vilje til å kaste lys over denne saken, sier Foss til VG Nett.

LES OGSÅ:- Svakt at han ikke visste

Høyre og Frp har til sammen nok representanter i komiteen til å åpne en kontrollsak. Det betyr i så fall at både Storberget og Stoltenberg kan bli tvunget til å forklare seg i en åpen høring i Stortinget.

Saken fortsetter under bildet!

OPPRYDNING: Høyres Per Kristian Foss mener statsministeren har ansvaret for å rydde opp i hijab-saken. Foto: Espen Sjølingstad Hoen
OPPRYDNING: Høyres Per Kristian Foss mener statsministeren har ansvaret for å rydde opp i hijab-saken. Foto: Espen Sjølingstad Hoen

- Pinlig

Foss mener Stoltenberg vil tjene på å legge alle kortene på bordet.

- Statsministeren har nå et betydelig ansvar for å rydde opp i en veldig rotete behandling, sier han.

VGTV:Se Storbergets pressekonferanse her

Også Frp-formann Siv Jensen krever at statsminister Jens Stoltenberg rydder opp i «kaoset» rundt hijab-saken. Hun mener saken er pinlig for statsministeren.

- Jeg sa allerede på et tidlig tidspunkt at denne saken setter statsministeren i et dårlig lys. Hvis det nå viser seg at han har skjøvet både justisministeren og kanskje ansatte i departementet foran seg, så er saken enda mer pinlig, sier Jensen til VG Nett.

Avviser hijab-ja

PINLIG: Frp Formann Siv Jensen mener hijab-saken er pinlig for regjeringen Foto: Robert S. Eik
PINLIG: Frp Formann Siv Jensen mener hijab-saken er pinlig for regjeringen Foto: Robert S. Eik

Siv Jensen mener hijab-saken vitner om at Stoltenberg ikke har kontroll.

- Denne saken viser først og fremst hvor mye surr og rør det er i regjeringen. Jeg regner med at velgerne merker seg det, og sørger for å ta grep ved valget til høsten, sier Jensen.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) hevder imidlertid han aldri sa ja til hijabvedtaket. I en pressemelding fra Statsministerens kontor heter det at saken ble drøftet i regjeringen, men at det ble ikke trukket noen konklusjon om å si ja til hijab.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks