Hovedinnhold

Legeforeningen: - Vi skal ikke ta liv

IMOT: - Vi er helt imot aktiv dødshjelp, sier president Torunn Janbu i Den norske legeforening. Foto: Linn Cathrin Olsen
IMOT: - Vi er helt imot aktiv dødshjelp, sier president Torunn Janbu i Den norske legeforening. Foto: Linn Cathrin Olsen
(VG Nett) Legeforeningen reagerer sterkt på at Frp har gått inn for aktiv dødshjelp.

Denne saken handler om:

- Pasientene skal være trygge på at de får behandling og hjelp fra legen. Leger skal ikke ta liv, sier president Torunn Janbu i Den norske legeforening.

Frp ble i dag det første norske partiet som går inn for aktiv dødshjelp. Dette skaper reaksjoner hos legestanden.

- Vi tar avstand fra Fremskrittspartiets vedtak for aktiv dødshjelp, sier Janbu som karakteriserer Frps landsmøtevedtak som bekymringsfullt.

Les også:Frp inn for aktiv dødshjelp

- Bare under spesielle forutsetninger

FpU-leder Ove Vanebo sa til VG Nett i går at det bare er under spesielle forutsetninger at aktiv dødshjelp skal kunne utføres.

- Det vil for eksempel gjelde i tilfeller med veldig fremskreden tilstand av uhelbredelig kreft, sier han.

- Retten til å dø må ikke bli oppfattet som plikten til å dø. Undersøkelser fra USA viser at 55 prosent av dem som ville benytte seg av retten til aktiv dødshjelp, gjorde det for å ikke være til byrde for familien, sier Janbu.

- Oppmuntrende

Levi Fragell i foreningen Retten et verdig liv er glad for at Frps vedtak.

- Det er en stor oppmuntring for oss som har kjempet for dette i mange år at et stort politisk parti tar dette på alvor. Det var ikke overraskende siden en stor andel av Frps velgere er for aktiv dødshjelp, sier Fragell.

- Vi ser at flere europeiske land og amerikanske delstater har innført aktiv dødshjelp. Dette er en naturlig utvikling siden dette ønskes av en stor del av folket, sier Fragell.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks