Hovedinnhold

Ap-opprør tvang Storberget til hijab-retrett

SNUDDE: Lars Sponheim kaller justisminister Knut Storberget (bildet) en «hopp og sprett»-minister. Foto: SCANPIX
SNUDDE: Lars Sponheim kaller justisminister Knut Storberget (bildet) en «hopp og sprett»-minister. Foto: SCANPIX
Opprør i egne rekker tvang justisminister Knut Storberget (Ap) til retrett i hijabsaken. Opposisjonen mener Storberget er svekket etter sin behandling av blasfemisaken og hijabsaken.

Denne saken handler om:

Onsdag ble han møtt med massiv kritikk for sin håndtering av saken. Han tar selvkritikk og vedgår at han kunne gjort ting annerledes.

Storberget er blitt drevet fra skanse til skanse etter at han mandag uttrykte stor glede over at det var «et bredt politisk flertall» for å tillate hijab i politiets uniformeringsreglement. Nå viser det seg at en samlet opposisjon sier nei til hijab.

Ifølge TV 2 grep statsminister Jens Stoltenberg (Ap) personlig inn og stanset Justisdepartementets beslutning om å tillate hijab som en del av politiuniformen.

- Dette er en sak som krever grundig saksbehandling og debatt. Den bør vi få når vi får et forslag på bordet, sa statsministeren til TV 2 onsdag kveld.

- Noen konklusjon er ikke trukket. Vi tar den tiden vi trenger, la han til.

Selvkritikk

I Stortinget onsdag tok Storberget selvkritikk for måten saken ble håndtert på og at prosessen har gått for raskt.

Saken fortsetter under bildet!

KOMMER TIL NORGE: I Storbritani og Sverige er det allerede mulig for politikvinner å bruke Hijab. Nå går Justisdepartementet inn for at det samme skal bli lov i Norge. Foto: AFP
KOMMER TIL NORGE: I Storbritani og Sverige er det allerede mulig for politikvinner å bruke Hijab. Nå går Justisdepartementet inn for at det samme skal bli lov i Norge. Foto: AFP

- Hvis jeg skulle gjort noe annerledes, ville jeg hatt den debatten vi nå skal ha i denne saken på forhånd. På mandag ble det publisert en pressemelding om at vi skulle endre uniformsreglene for politiet, som senere ble trukket tilbake. Vi må ta kritikk på at vi gjorde det, sier Storberget.

Tildekke hår

Saken ligger nå hos Politidirektoratet, som skal utrede hvordan en løsning med hodeplagg der hår tildekkes kan innføres. Storberget vil ikke konkretisere hvilket alternativ han ser for seg før det endelige forslaget kommer på bordet, utover at han har tro på at det finnes en løsning.

- En mulig avgrensning er mulig å få til. Det er det vi skal diskutere og vi får se om det er mulig å tildekke hår, sier han.

Høyre-leder Erna Solberg tror hele saken koker ned til at det ikke blir vedtatt noen endring i uniformsreglene slik at hijab blir tillatt. Høyre har tatt standpunkt imot forslaget, og Solberg mener hodeplagget umulig lar seg kombinere med en politiuniform som skal være politisk og religiøst verdinøytral.

Nei fra opposisjonen

Etter at Kristelig Folkeparti på sitt gruppemøte onsdag ettermiddag gjorde det klart at partiet ikke ønsker hijab i politiet, sier en enstemmig opposisjon nei.

- Opplysningene i mediene de siste dagene om at KrF godtar hijab som en del av politiuniformen er feil, sier partiets justispolitiske talsmann Hans Olav Syversen.

- Jeg ser at det er mange argumenter for og imot, men vi tror at hijab i dag vil være provoserende i en del situasjoner. Politiet skal være i konfliktsituasjoner for å roe ned. Hijab er et kontroversielt plagg, og kan bidra til det motsatte, sier Solberg.

Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann, Jan Arild Ellingsen, la onsdag fram et forslag i Stortinget om å forby hijab som en del politiuniformen.

- Vi foreslår å forby hijab og andre religiøse og politiske symboler som del av politiuniformen, fordi vi mener norsk politi skal framstå som nøytralt uansett politisk og religiøs overbevisning hos den enkelte, sier han.

Venstre-leder Lars Sponheim setter saken i sammenheng med blasfemisaken, som han mener Storberget stakk av fra. Han er sterkt kritisk og kaller Storberget en «hopp og sprett»-minister.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks