Hovedinnhold

Jagland refser Stoltenberg for å bruke partipisken

NOBEL-LEDER: Thorbjørn Jagland er ny leder i Nobelkomiteen. Foto: Scanpix
NOBEL-LEDER: Thorbjørn Jagland er ny leder i Nobelkomiteen. Foto: Scanpix
Stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) kritiserer statsminister Jens Stoltenberg for å bruke partipisken for å sikre flertall i en sak som handler om ytringsfrihet.

Denne saken handler om:

Jagland mener det er et paradoks å tvinge et forslag om ytringsfrihet gjennom i Stortinget, og på den måten hindre stortingspolitikernes ytringsfrihet.

- Det vil i seg selv være et paradoks hvis et så prinsipielt spørsmål som ytringsfrihet blir underlagt partipisk. Særlig når det fremkommer at spørsmålet kan ha vært gjenstand for hestehandel og forsøk på å kuppe hverandre, skriver Jagland i en kronikk i Aftenposten.

Les også:- Navarsete presset frem utvidet rasismeparagraf.

Viser til Sp

Jagland viser til debatt rundt saken om at Senterpartiet har presset gjennom sitt syn om å straffe religionskritikere. Han mener det derfor er nødvendig at Stortinget får mulighet til å gå dypt inn i saken uten partibindinger.

Jagland viser til FNs menneskerettighetserklæring og Europarådets menneskerettighetskonvensjoner, og peker på at autoritære regimer gjennom FN forsøker å innføre forbud mot krenkelser av religion.

- Ikke myndighet

- Stortinget må sette saken inn i en slik sammenheng. Vi kan ikke risikere at partipisk gir oss en lovgiving på dette området som egentlig ikke har flertall, skriver Jagland i kronikken.

Les også:Kjendisopprør mot justis-Knut.

Jagland slår fast at Stoltenberg ikke har myndighet til å binde Aps stortingsgruppe.

- Det er en lang tradisjon for at det bare er stortingsgruppen selv som kan binde gruppen, sier Jagland til avisen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks