Hovedinnhold

Bompenger veltet byrådssamarbeidet i Bergen

TREKKER SEG: Frp-ordfører Gunnar Bakke beholder ordførerrollen, mens resten av partiets byrådsgruppe trekker seg, blant dem Liv Røssland. Her fra valgvaken i 2007. Foto: Hallgeir Vågenes
TREKKER SEG: Frp-ordfører Gunnar Bakke beholder ordførerrollen, mens resten av partiets byrådsgruppe trekker seg, blant dem Liv Røssland. Her fra valgvaken i 2007. Foto: Hallgeir Vågenes
- Fremskrittspartiet går ut av byrådet i Bergen. Høyre og Kristelig Folkeparti fortsetter som et mindretallsbyråd.

Denne saken handler om:

Det blir resultatet etter at de tre partiene som har styrt byen siden kommunevalget i 2007 ikke klarte å bli enige om økt bompengeinnkreving for å finansiere det såkalte Bergensprogrammet.

Dette programmet omfatter blant annet videre utbygging av
bybanen i Bergen og flere nye veiløsninger.

Vurderte folkeavstemning

- Vi har jobbet veldig hardt de siste ukene for å finne en løsning. Vi har vurdert både utsettelse av saken og folkeavstemning. Men vi mener det er så viktig å få fullført Bergensprogrammet at saken ikke kan utsettes, sa byrådsleder Monica Mæland (H) på en pressekonferanse tirsdag formiddag.

Hun sa at folkeavstemning ble avvist fordi både Høyre og KrF har gått til tre valg på Bergensprogrammet.

Alle byrådene møtte opp på pressekonferansen for å høre at de to Frp-erne Øistein Christoffersen og Liv Røssland trekker seg onsdag.

Fra alle de tre partiene ble det uttrykt stor forståelse og respekt for de andre syn. Det ble også understreket at samarbeidet har vært godt i den perioden det har vart.

Fortsetter

- Jeg konstaterer at det ikke er noe flertall for et annet byråd. Høyre og Kristelig Folkeparti vil fortsette samarbeidet på den plattformen vi ble enige om, sier Mæland.
Hun sier at det ikke foreligger noen avtale om samarbeid med Fremskrittspartiet etter at partiets to byråder går ut av byrådet.

Byråd Øistein Christoffersen bekrefter at det ikke er laget noen samarbeidsavtale. Hvordan Frp vil stille seg, blir nå opp til demokratisk behandling i parti og bystyregruppe, sier han.

Lojale

Christoffersen sa i en kort kommentar på pressekonferansen tirsdag at han og Røssland som sentrale tillitsvalgte måtte følge vedtaket om å gå mot bompenger.

- Vi følger lojalt vårt parti og våre velgere, sa Christoffersen. Verken han eller Liv Røssland ville svare på om de går ut av byrådet etter press fra Frp sentralt.

Røssland sa at det har vært nær kontakt med partiledelsen, men at de to byrådene har fattet sin beslutning på selvstendig grunnlag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks