Hovedinnhold

Sponheim føler seg sviktet av sine egne

SVIKTET: Lars Sponheim mener påstandene fra Olaf Thommessen er uriktige og håpet at flere ville protestert. Foto: SCANPIX
SVIKTET: Lars Sponheim mener påstandene fra Olaf Thommessen er uriktige og håpet at flere ville protestert. Foto: SCANPIX
En såret Lars Sponheim tar nå et oppgjør med sine egne partifeller som ikke gikk ut og støttet ham da Olaf Thommessen kom med flere påstander om ham i boken «På innsiden utenfor».

Denne saken handler om:

På tampen av sin tale til Venstres landsstyre lørdag, tok Sponheim et følelsesladet oppgjør med sine egne:

- Jeg må innrømme at jeg sliter litt med motivasjonen om dagen. Det er fordi jeg sliter med helt urimelige påstander om meg som kom fram i en bok her for noen dager siden. I boken påstås det at jeg bare etterlever mine egne interesser og ikke partiets. Det blir også sagt at jeg ikke er til å stole på. Disse to påstandene har blitt stående i det offentlige rom, og det kan jeg ikke leve med, sa Sponheim til landsstyret.

Venstre-lederen lurte på hvorfor ikke flere enn Odd Einar Dørum har stått opp og fortalt en annen historie om ham enn den som kommer fram i Olaf Thommessens bok.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TAR OPPGJØR: Lars Sponheim mener bråket rundt Thommesen-noka kan føre til en tidligere avgang for ham. Foto: SCANPIX
TAR OPPGJØR: Lars Sponheim mener bråket rundt Thommesen-noka kan føre til en tidligere avgang for ham. Foto: SCANPIX

- Taktisk taushet

Venstres nestleder Ola Elvestuen satt på første rad og lyttet da Sponheim langet ut mot sine egne. Elvestuen vil ikke svare konkret på om han føler seg truffet av kritikken fra Sponheim:

- Man kan alltid tenke gjennom hvordan man har opptrådt. Sponheim hadde behov for å si fra om dette, og det var det helt riktig av ham å gjøre, sier Oslo-politikeren som av mange er utpekt som Venstres kronprins.

Les også:Valgforsker: - Venstre kan avgjøre valget

- Jeg valgte å ikke kommentere boken fordi jeg ville unngå forlenget eller forsterket oppmerksomheten om Thommesens påstander. Jeg tror partikolleger som har forholdt seg tause, har tenkt på samme måten, sier Venstres stortingsrepresentant, Gunnar Kvassheim, til NTB.

Han mener at Sponheim ikke bør oppfatte tausheten som uttrykk for at partifellene er enige med Thommessen. Thommessen tegner ikke et riktig bilde av Sponheim i boken sin, sier Kvassheim.

- Det er nok mange som bør føle seg truffet av noe jeg oppfatter som en direkte, ærlig og nødvendig tilbakemelding, ikke bare til landsstyret, men også til partikolleger på Stortinget, sier lederen i Hordaland Venstre, Mona Hellesnes, til NTB.

Les også:Mener Sponheim burde holdt kjeft

Ga penger
Venstres tidligere samferdselsminister, Torild Skogsholm, hevder at de som ville stå opp mot Thommessens påstander, ikke kom til fordi pressen bare ville vite hva Venstre-folk syntes om Sponheims egne kommentarer til Thommessens bok.

- Det er helt urimelig av Thommessen å si at Sponheim har dolket ham i ryggen og ikke er til å stole på, sier Skogsholm til NTB.

Les også:Skjeller ut Lars Sponheim

Hun trekker fram at Sponheim selv tok initiativ til å gi Thommessen økonomisk støtte fra partiet i en tid da Thommessen var i en vanskelig økonomisk situasjon etter en operasjon.
- Dette ble gjort blant annet for at Thommessen skulle ha mulighet til å komme tilbake og gjøre en jobb for partiet, sier Skogsholm.

- Sponheim har sagt sin ærlige mening om denne saken til oss, og det må han få lov til, sier Venstres Odd Einar Dørum.
Ensom
- Den dagen påstandene om meg kom, er den mest ensomme dagen jeg har hatt i hele mitt Venstre-liv, sier Sponheim til NTB.

Les også:Thommessen med harde utfall mot Sponheim

- Er du skuffet over ditt eget parti?
- Ja, jeg føler meg sviktet av Venstre på dette punktet. Folk i partiet har vel tidd stille på grunn av en misforstått oppfatning av at bare man holder kjeft, så glir ting over, sier en opprørt Sponheim.

Han ser ikke bort fra at kritikken fra Thommessen og den manglende støtten kan framskynde hans avgang som partileder.
- Holder motivasjonen din fram til valget?
- Det får tiden vise.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks