Hovedinnhold

Slår ring om Manuela

FULL TILLIT: Manuela Ramin-Osmundsen får full støtte fra statsminister jens Stoltenberg, onsdag kveld. Foto: Scanpix
FULL TILLIT: Manuela Ramin-Osmundsen får full støtte fra statsminister jens Stoltenberg, onsdag kveld. Foto: Scanpix
En etnisk norsk mann i 50-årene ville ikke blitt utsatt for samme type press som Manuela Ramin-Osmundsen.

Denne saken handler om:

Det mener ekspedisjonssjef Hæge Andenæs, som er leder i Avdeling for internasjonalt samarbeid i Miljøverndepartementet, men som kun uttaler seg som privatperson i denne sammenheng.

Andenæs er selv med i det mye omtalte jusnettverket som det nye barneombudet Ida Hjort Kraby og barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen kritiseres for.

LES OGSÅ:Ida holdt tale hjemme hos Manuela

- Det er ubehagelig å se hvilket press Manuela som ung kvinne med innvandrerbakgrunn utsettes for. Jeg tror ikke det samme ville skjedd en etnisk norsk mann i 50-årene, sier Andenæs til VG.

Ikke nære venner

Andenæs mener det er vanligere enn de fleste tror, at man i de forholdsvis små kretsene i Oslo kjenner til personer som man støter på i ansettelsesprosesser.

- Ville du vært inhabil, om noen du kjenner fra nettverket hadde søkt jobb i din avdeling?

- Det ville kommet an på hvem i den kretsen det var. Mange har jeg omtrent ingen kontakt med.

Andenæs beskriver seg selv som venn med både Ramin-Osmundsen og Hjort Kraby, men har hatt lite kontakt med sistnevnte de siste årene. Hun har ikke oppfattet de to som nære venner.

- Jeg føler dette såkalte nettverket er overdimensjonert og overfokusert. Det er ikke et nettverk slik jeg ser det, og heller ingen tett venninnegjeng. Vi var en gruppe jenter som forsøkte å holde kontakten etter jusstudiene, og som har møttes sporadisk de siste årene. Det er meg bekjent ingen som har fått jobb gjennom dette nettverket.

- Videre må man gjøre seg tanker om mulighetene for ikke-profesjonelle politikeres mulighet til å overleve. Det er ikke noe sunnhetstrekk for vårt demokrati, når de fleste av dem som er utnevnt utenfor den profesjonaliserte politikerkretsen de siste årene, ikke har fått sjansen til å levere på politikk, men blir felt i det politiske spillet, sier Andenæs og får støtte av jusvenninne Merete Smith.

- Voldsom prosess

- Jeg synes Manuela har vært utsatt for en svært voldsom prosess. Saken har dreid seg for mye om det politiske spillet, sier Smith som til daglig er generalsekretær i Advokatforeningen.

- Jeg mener det er ønskelig at vi i Norge også har statsråder som ikke har vært politiske broilere eller har lang politisk karriere. Det er viktig at de måles på de politiske sakene de fremmer og den politikken de står for, og ikke for det politiske spillet, sier hun.

Også andre i jusnettverket støtter Ramin-Osmundsen.

- Mannlige nettverk får ikke den samme oppmerksomheten. Dette er blitt hausset opp i media, og noe av grunnen er nok at det dreier seg om kvinner, sier Kristine Madsen, partner i advokatfirmaet Bull & Co.

Madsen avviser at det er snakk om et reelt nettverk, og føler heller ikke at alle kvinnene er venner, snarere bekjente.

- Vi har truffet hverandre i ny og ne, slik tidligere studievenner pleier å gjøre. De siste årene har det vært stadig sjeldnere.

Høyesterettsadvokat Kristin Bjella introduserte Ramin-Osmundsen for kretsen.

- Manuela ble med på disse sammenkomstene på et senere tidspunkt. Jeg tror det var jeg som introduserte henne da hun flyttet til Norge, etter at vi hadde møtt hverandre i Brüssel, sier Bjella til VG.

Lite miljø

- Jussmiljøet i Norge er lite. Det skulle vanskelig gjøres om Ida og Manuela ikke hadde møtt hverandre på et eller flere tidspunkt. Men å dra opp en gammel studiegjeng som et nettverk, er å dramatisere dette ut over alle proporsjoner, fortsetter høyesterettsadvokaten.

Bjella mener betydningen av middagen på Kunstnernes Hus er overdrevet.

- Vi var 20-30 jusjenter som satt ved to langbord. Jeg tror Ida satt ved mitt bord, mens Manuela satt ved det andre. Jeg så ikke at de snakket med hverandre i løpet av kvelden.

- Jeg visste ikke engang at Ida hadde søkt jobben som barneombud. Så vidt jeg vet var det ikke noe tema denne kvelden, og jeg mener det ville vært unaturlig om det hadde kommet opp. Det ville vært for privat å diskutere dette i en slik setting, sier Bjella.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks